Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НЕ 1.3 зовн. середовище господарювання.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
62.98 Кб
Скачать

НЕ 1.3. Зовнішнє середовище господарювання.

1. Вплив зовнішнього оточення на діяльність підприємств.

2. Макросередовище господарювання і його фактори. 1.Вплив зовнішнього оточення на діяльність підприємств.

Під зовнішнім середовищем функціонування підприємства розуміють сукупність умов і параметрів, що впливають на діяльність підприємства. Ці умови та фактори є досить різноманітними і з метою узагальнення їх прийнято зводити до двох основних груп впливу:

-          елементи ближнього оточення підприємства, до яких відносять постачальників, споживачів, конкурентів та представників інших угрупувань, що безпосередньо контактують з підприємством;

-          елементи дальнього оточення підприємства, які поділяють на державно-політичне, соціальне, правове, економічне та технологічне середовища.

Елементи ближнього оточення безпосередньо впливають на діяльність підприємства але цей вплив носить короткотерміновий характер і його особливість полягає у тому, що й саме підприємство, як правило, може безпосередньо здійснювати зворотній вплив на ці елементи. Детальніше елементи ближнього оточення будуть розглянуті у наступній темі.

У даному параграфі більша увага приділена елементам дальнього оточення підприємства оскільки вони створюють загальні умови в яких функціонує підприємство, а вплив самого підприємства на ці елементи суттєво обмежено.

Наведена на рис.4.1. схема відображає обидві групи зовнішнього оточення підприємства:

Державно-політичне середовище ¾ складова частина загального зовнішнього середовища, яка характеризується співвідношенням державного і приватного секторів економіки, а також впливом державних і політичних важелів на діяльність підприємств (встановлення різних форм контролю, субсидій, дотацій, процентних ставок, податкових ставок, митних ставок та ін.*.

Соціальне середовище ¾ складова частина загального зовнішнього середовища, яка характеризується набором певних параметрів, що обумовлюють рівень соціальної сфери країни (структурний склад населення за ознаками віку, статі, рівня доходів, соціального забезпечення, а також такі соціально-економічні показники як мінімальна зарплата, мінімальний неоподаткований дохід, споживчий кошик та ін.*.

Правове середовище ¾ складова частина загального зовнішнього середовища, яка характеризується сукупністю нормативно-правових актів.

Технологічне середовище ¾ складова частина загального зовнішнього середовища, яка характеризує ринок технологій по виробництву продукції і доведення її до споживача.

Економічне середовище ¾ складова частина загального зовнішнього середовища, характеризується впливом економічних чинників на умови функціонування підприємства (об'єктивні і суб'єктивні економічні закони, рівень зайнятості, інфляція, оподаткування, рівень економічного зростання

тощо*.

Оцінюванню впливу на підприємство середовища його госпо­дарювання приділяли увагу вчені різних наукових течій. У ре­зультаті виокремлено кілька моделей середовища господарюван­ня підприємств, які ми нижче розглянемо.

Модель галузевої структури або п'яти конкурентних сил. Ця модель - одна з перших фундаментальних уявлень про зовнішнє середовище підприємства, яке ототожнюється з галуззю, в якій працює фірма. Галузеве середовище складається з визначених «конкурентних сил», що можуть загрожувати фірмі або надавати можливості для її розвитку.

Недолік моделі - неможливість урахування не галузевих впливів на організацію.

Модель пізнавальних систем (прийняття рішень*. Ця модель побудована на припущенні, що діюча на підприємстві система прийняття рішень дає змогу керівництву мати загальне уявлення про зовнішнє середовище і використовувати його під час вибору корпоративних стратегій.

Недолік моделі - керівництво приймає стратегічні рішення більшою мірою на основі інформації про теперішній стан зовнішнього середовища, без оцінювання можливих його змін.

Модель сфери дії організації. В основу моделі покладено концепцію «не-

ієрархічності» зовнішнього середовища підприємства. Особливість її в тому, що в ній немає чітких припущень стосовно структури зовнішнього середовища. Загальне припущення зводиться до того, що зовнішнє середовище складається із взаємозалежних елементів, що не підпорядковуються один одному, але так або інакше впливають на формування цілей, загальний стан і розподіл ресурсів, а також на «імідж» підприємства.

Недолік моделі - нема чіткого образу зовнішнього середовища, що ускладнює його сприйняття та оцінювання

Ієрархічна модель. У цій моделі зовнішнє середовище розглядається як ієрархічна дворівнева структура, що складається із зовнішнього шару організації - «середовища завдань», в яке входять організа ції, що впливають на визначення і досягнення її цілей, та «загального середовища», яке розміщене за межами цього зовнішнього шару.

Недолік моделі - динамічність моделі у зв'язку з розв'язанням завдань різного рівня складності не дозволяє виокремити складові та межі «середовища завдань» і «загального середовища».

Екологічна модель. Ця модель побудована за ієрархічною концепцією і відображає характер ресурсів, що використовує підприємство, та їх розподіл. При цьому береться до уваги, що розвиток підприємства обмежується наявними ресурсами, за які точиться конкурентна боротьба між підприємствами однієї галузі. Цю модель використовують для обґрунтування ресурсних стратегій.

Недолік моделі- обмежена сфера використання

Слід зазначити, що розглянуті моделі середовища господарювання підприємства не вичерпують усієї різноманітності застосовуваних підходів, од­нак охоплюють основні напрями визначення їх змісту.

2. Макросередовище господарювання і його фактори.

Фактори зовнішнього середовища мають певний зв'язок між собою, що дає можливість визначати, якою мірою зміна одного фактора діє на інші. Для виявлення основних тенденцій, взаємо­впливу цих факторів на формування відносин із зовнішнім сере­довищем керівництво підприємства має чітко встановити, які фа­ктори підконтрольні підприємству, а які залишаються за межами його впливу.

1. Техніко-технологічні фактори.

Багато науковців наполягають на тому, що саме технологічні фактори є найважливішими в діяльності підприємства і доводять це результатами емпіричних досліджень. І справді, в сучасну епоху швидкого розвитку високих технологій постійна адаптація підприємства до вирішальних змін у технологічному сегменті за­безпечує і підтримує конкурентоспроможність підприємства на адекватному рівні. Технологічний сегмент належить до рівня та напряму науково-технічного прогресу, що відбувається в суспі­льстві, в тому числі до створення, виробництва та комерціалізації нових видів продукції, процесів або матеріалів; до загальних до­сягнень інноваційної діяльності та результатів фундаментальної науки.

Однією зі складових аналізу середовища є розгляд технологіч­них тенденцій та подій, що відбуваються за межами ринку або галузі, але які здатні вплинути на бізнес-стратегії операторів ри­нку. Іноді такі події відкривають нові можливості і підприємство має бути готовим використати їх, але впровадження нових альтер­нативних технологій може мати і несподівані наслідки.

Стратегічний успіх імовірніший при створенні технологій, ніж під час їх прогнозування та наступного розроблення планів від­повідних дій. Тому важливо розрізняти підтримуючі та руйнуючі технології. Підтримуючі технології збільшують або покращують віддачу традиційного виробництва, тоді як руйнуючі передбача­ють зміни необхідних для досягнення успіху бізнес-моделей, ак­тивів і компетенцій.

Поява нової, нехай навіть ефективнішої технології зовсім не означає, що компанії, які використовують звичні методи, відра­зу втратять конкурентоспроможність. Група дослідників з уні­верситету Пардьє вивчила наслідки появи принципово нових технологій у 15 компаніях п'яти галузей: дизель-електричні ло­комотиви замість паровозів; транзистори замість електронних ламп; кулькові ручки замість перових авторучок; ядерні електростанції замість електростанцій на органічному паливі; елект­робритви замість безпечних бритв. Було зроблено два цікаві ви­сновки: по-перше, комерційне використання старих технологій продовжувалось ще досить тривалий час, частково тому, що за­інтересовані фірми продовжували їх удосконалювати. З момен­ту винаходу електробритви обсяг продажу її прямого конкурен­та - безпечних бритв навіть збільшився на 800 %. Отже, поява нової технології сама по собі не означає закінчення стадії зрос­тання попередньої. По-друге, передбачити результати впрова­дження нової технології відносно важко. Всі досліджені нові технології спочатку залишались досить дорогими, крім того, вони не стільки орієнтувалися на функціонуючі ринки, скільки створювали нові.

2. Економічні фактори

Дослідження економічного компонента зовнішнього середо­вища дозволяє відслідковувати, як формуються та розподіляють­ся ресурси. Теперішній стан економіки здійснює вирішальний вплив на діяльність підприємств у майбутньому. Тому найважли­віші параметри економіки слід постійно діагностувати та прогно­зувати. Серед них виділяють такі:

• характер економіки та економічних процесів (фінансова ста­більність, інфляція або дефляція*;

• система оподаткування та якість «економічного законодав­ства», в тому числі можливості вивезення прибутків;

• масштаби економічної підтримки окремих галузей;

• загальна кон'юнктура національного ринку;

• розміри та темпи загального зростання чи зменшення ринку (взагалі*;

• розміри та темпи зростання окремих сегментів ринку відпо­відно до інтересів фірми;

• стан фондового ринку;

• інвестиційні процеси;

• ставка банківського процента;

• політика й переважна система ціноутворення та рівень централізовано

регульованих цін;

• стабільність національної валюти;

• сальдо платіжного балансу тощо.

Названі параметри здійснюють на підприємства неоднаковий вплив, наприклад, стабілізація закупівельних цін на продукцію сільського господарства для її виробників розглядається як загро­за, а для переробних підприємств - як вигода. Негативний вплив фінансової кризи на підприємства, що працюють з імпортною продукцією, відкриває нові можливості для підприємств-експортерів, продукція яких стає конкурентоспроможнішою на зовнішніх ринках.