Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом_Алексюк (1).doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
4.74 Mб
Скачать

3.4. Методи поліпшення стану лісових насаджень на староорних землях

Доглядові рубки – це система послідовних заходів, які спрямовані на забезпечення вирощування лісу від його насадження до віку стиглості. До цих заходів належить, насамперед, поступове видалення частин дерева, які небажані для деревостану. Таким чином формують склад майбутнього лісу і створюють сприятливі умови для росту. До завдань догляду належить чимало традиційних способів покращення якості насадження та підняття товарної вартості деревини – обрізування сухих і частини зелених гілок на кращих деревах, формування лісових галявин закритого типу, проведення заходів з організації площі лісових ділянок, що дає змогу забезпечити виконання технологічних робіт без нанесення шкоди лісу та інше [18].

Рубки догляду традиційно поділяють на освітлення, прочищення, проріджування та прохідні рубки. Основним показником, за якими здійснено такий розподіл, є вік насаджень. Хоча така градація відносна, зате вона дає змогу як планувати роботи, так і визначати інтенсивність рубок.

Рубки догляду, перш за все, проводять там, де находить збут лісопродукція від них, або існують можливості вивезти її до інших споживачів. Догляд за молодняками, як правило, не дає ніякого прибутку, часто він навіть збитковий, але рубки догляду при цьому забезпечують необхідний склад майбутніх насаджень, тому їх проводять завжди, якщо економіка району дозволяє займатися доглядом за лісом. І все ж одержання додаткової деревини у процесі вирощування лісових насаджень – не головна мета рубок догляду, хоча за рахунок їх загальний обсяг лісокористування збільшується на 40-50%. Своєчасно і без порушень проведені рубки догляду підвищують при головній рубці вихід ділової деревини у дубових деревостанах на 20-25%, у соснових – на 15%, а грубих сортиментів – відповідно на 16 і 25%. Це значною мірою підвищує цінність насаджень, про що можна судити і за так званою таксовою вартістю деревини (вартість на корені), яка при проведенні рубок догляду збільшується до 60% [17].

Таким чином, економічною основою рубок догляду за лісом є: одержання додаткової деревини за рахунок проміжного користування лісом; підвищення якості і скорочення терміну вирощування технічно стиглої деревини; збільшення прибутків з одиниці площі лісу [21].

Збільшення світлового потоку впливає на тепловій режим під пологом лісу. У літературі з лісівництва є відомості про те, що у результаті проведення рубок догляду температура ґрунту підвищується до глибини 60 см. Це, у свою чергу, активізує мікробіологічні процеси у ґрунті і лісовій підстилці. Але дія прямих сонячних променів опівдні влітку може призводити до перегріву стовбурів дерев. Серед лісівників широко відомий вираз що ,,дуб любить рости у шубі, але з відкритою головою”, а це забезпечується таким доглядом, при якому стовбури не відкриваються прямим променям. Це стосується не тільки дуба, а й інших порід [10].

Освітлення проводять до 10 років; прочищення – від 11 до 20; проріджування – від 21 до 40 років, а в листяних порослевих деревостанах – до 30 років. Після цього розпочинають прохідні рубки, які закінчують напередодні переходу деревостанів у вік пристигаючих [22].

Неабияке значення у догляді за лісом мають санітарні рубки. Їх проводять незалежно від терміну рубок догляду та віку деревостанів при великій кількості хворих і пошкоджених дерев. У стиглих та перестійних насадженнях їх проводять лише там, де рубки головного користування не ведуться. При відборі дерев в санітарну рубку звертається увага, насамперед, на ті, що пошкоджені ентомологічними шкідниками, заражені грибками і вірусними хворобами, з деформованими стовбурами, поламані, вивалені, всихаючі, сухі та інші [14].

В дубових насадженнях для рубок передусім призначають дерева, які вражені златками, вусачами, деревниками, грибковими хворобами, поперечним ракоміншими шкідниками та іншими шкідниками.

Термін проведення санітарних рубок має бути максимально скорочений, оскільки це запобігає розповсюдженню хвороб та шкідників. При санітарній вирубці треба звертати увагу на стан дерев, зокрема, частину дерев з дуплами залишати для гніздування птахів і дуплових тварин. Рекомендується залишати на 1 га до 10 штук дерев і видаляти з них плодові тіла трутовиків. Проведення санітарних рубок має передбачати збереження захисних функцій лісу.

Технологія проведення вибіркових санітарних рубок практично не відрізняється від проріджування та прохідних рубок. Проведення суцільних санітарних рубок здійснюється аналогічно головним рубкам.

Основним критерієм успішного створення лісових культур, які б максимально використовували потенційні ґрунтово-кліматичні умови, були б високопродуктивними і біологічно стійкими, є оптимальна густота деревостанів, яка, крім перелічених вище факторів, залежить також від цільового призначення деревостанів, використання засобів механізації для створення і догляду за лісовими культурами, віку головної рубки насаджень тощо [5, 13]. Різноманітність ґрунтово-кліматичних, економічних та інших умов не дає змоги розробити стандартні рекомендації щодо густоти лісових культур. Крім того, слід мати на увазі, що при одній і тій самій густоті, але при різних способах і схемах змішування взаємовплив між деревними породами буде різний, від чого певною мірою залежать продуктивність і стійкість майбутнього насадження.