Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом_Алексюк (1).doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
4.74 Mб
Скачать

Висновки та пропозиції виробництву

Створення лісових насаджень на староорних землях є важливим природоохоронним та соціально-економічним завданням, яке ставить за мету введення до господарського обігу територій, які не придатні для ведення сільського господарства.

Результати отриманих досліджень у дубових насадженнях, які створені на староорних землях В. Петрівецького лісництва ДП «Сторожинецьке лісове господарство», дозволили сформувати наступні висновки та пропозиції виробництву:

  1. Досліджувані дубові насадження у 50-60 річному віці характеризуються досить високою продуктивністю і зростають за І-ІІ класами бонітету. Це говорить про те, що дуб звичайний є доцільною породою при заліснення таких категорій лісокультурних площ у даних типах лісорослинних умов.

  2. У процесі польових досліджень було визначено, що переважаючим типом лісорослинних умов є свіжі сугруди. Це підтверджуються відповідними лісорослинними індикаторами. Виходячи із аналізу лісівничо-таксаційних показників на пробних площах №1-5, можна зробити висновок про відповідність створених дубових насаджень у даних типах лісорослинних умов, оскільки досліджувані насадження є високопродуктивними і у повній мірі виконують меліоративні функції.

  3. При створенні штучних дубових насаджень на староорних землях необхідно застосовувати таку агротехніку, яка б забезпечувала глибокий обробіток грунту та зменшення його щільності. Використання глибого обробітку грунту надає можливість підвищити шпаруватість, а відповідно і аерацію грунту, поліпшити водний режим на лісокультурних площах, а також зменшити надмірну забур’яненість ділянок. Для цього доречно проводити розпушення грунту за допомогою розпушувача РН-60 на глибину 60 см, що значно зменшить механічний опір для коріння.

  4. Культури дуба звичайного доцільно створювати садінням сіянців або саджанців, проте дуб звичайний можна вводити і висіванням жолудів, але лише в місцях, де відсутні кабани і гризуни. Ширина міжрядь повинна становити переважно 2,5–3,0 м. При меншій ширині міжрядь робочими органами механізмів пошкоджуються фізіологічно активні корені й ріст культур погіршується. При більшій ширині міжрядь і відсутності природного відновлення грунт швидко підлягає задернінню і потребує додаткового обробітку.

  5. Догляди за лісовими культурами необхідно проводити незалежно від ступеня покриття грунту бур’янами. Це обумовлюється тим, що незначна кількість бур’янів може пригнічувати висаджені сіянці дуба, негативно впливати на їх ріст та розвиток. У рік створення лісових культур необхідно проводити щонайменше 3-4 догляди, а в наступні роки у процесі росту та зміцнення лісових культур їх кількість можна скорочувати на 1 догляд щороку.

  6. Для формування високопродуктивних дубових насаджень на староорних землях необхідно проводити комплекс лісівничих заходів. Своєчасне проведення рубок догляду та санітарних рубок відповідно до рекомендованих термінів забезпечить ріст і розвиток лісового насадження у нормальних умовах.

Підсумовуючи вищесказане, можемо зробити висновок про доцільність створення та поширення дубових насаджень в умовах свіжих судібров Чернівеччини. Аналіз та графічна обробка лісівничо-таксаційних даних пробних площ досліджуваних об′єктів показали високі показники продуктивності, а отже й біологічної стійкості, тобто здатності рости і розвиватися на староорних землях без видимих патологічних відхилень. Такі насадження в повній мірі здатні виконувати лісомеліоративні функції, що для умов Передкарпаття має важливе значення.