Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом_Алексюк (1).doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
4.74 Mб
Скачать

2.3. Техніка безпеки при роботі у польових умовах

Дослідження властивостей різноманітних природних об’єктів, зокрема лісів, вимагає великого обсягу польових робіт. При цьому важливо, щоб дослідники дотримувались правил техніки безпеки:

1. Перед виїздом всіх співробітників навчають надавати першу невідкладну медичну допомогу при переломах, травмах, отруєннях, опіках, обмороженнях, пораненнях, розтягах і вивихах, втраті свідомості.

2. Роботи в польових умовах проводять тільки в світлий період доби.

3. Забороняється виїзд на маршрут без спорядження, необхідного для даних умов.

4. Кожен співробітник повинен мати особистий пакет першої медичної допомоги.

5. При проведенні польових робіт, при переміщенні і виборі місця для стоянок слід постійно забезпечувати повну безпеку життя, збереженість польової документації.

6. Враховуючи природні умови місцевості, необхідно пам’ятати про можливість появи природніх стихій. При їх наближенні всі роботи слід припинити і всю увагу скерувати на забезпечення повної безпеки людей.

7. Польове обладнання з гострими і ріжучими частинами повинно переноситись в захисних чохлах або сумках.

8. Робочий інвентар потрібно утримувати в справному стані.

9. Забороняється пити сиру воду з місцевих джерел.

10. При сильних громових розрядах не можна перебувати біля поодиноких дерев, поблизу металевих предметів, у водоймах, швидко рухатись.

11. Необхідно дотримуватись правил протипожежної безпеки, розпалювати вогнище лише у відведених для цього місцях.

Розділ 3 аналітичний огляд літературних джерел за тематикою досліджень

3.1. Постановка проблеми заліснення староорних земель

Значну питому вагу (3-4 млн га) у лісокультурному фонді України в минулому і тепер становлять землі, що вийшли з сільськогосподарського користування. На ділянках, за умов продовженого вирощування сільськогосподарських культур, систематично переорювалася земля на постійну глибину, витрачалася надземна (а часом і підземна) маса рослин, що зменшувала надходження органічних речовин до ґрунту, погіршувалися його фізичні і фізико-хімічні властивості, створювався твердий підорний шар [10].

На даний час в Україні досить гостро постає питання про заліснення староорних земель, які становлять значну частину лісокультурного фонду країни. Важливим воно є для Передкарпатського регіону, оскільки частина таких земель зосереджена в цій зоні [7]. Особливістю розораних ґрунтів є те, що після подовженого сільськогосподарського користування погіршуються умови росту для дерев. Ці ґрунти відзначаються малою потужністю акумулятивного та гумусового горизонтів, а поживні речовини сконцентровані в верхніх шарах. Систематична оранка таких земель призводить до ущільнення ґрунту, а систематична висадка сільськогосподарських культур – до виносу поживних речовин [6, 14].

Сучасний стан лісових культур, створених на староорних землях України, є досить актуальним, оскільки питання впровадження у лісогосподарське виробництво непридатних для сільського господарства земель на даний час залишається відкритим, потребує вивчення та вдосконалення.