Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова по фізикі.docx
Скачиваний:
103
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
1.05 Mб
Скачать

2. 7. Метод твердофазної рекристалізації

Для вирощування кристалів шляхом твердофазної рекристалізації призводять до зіткнення керамічну заготівлю та монокристалічний затравки, між ними іноді поміщають речовина, що ініціює процес рекристалізації, зокрема, при отриманні феритових кристалів - оксид заліза (тонкий шар). Якщо швидкість рекристалізації перевищує швидкість виходу пір на поверхню, що отримується кристал може бути досить пористим.Після отримання монокристалів їх точно орієнтують в просторі і піддають механічній обробці: різанню, шліфуванню, поліровці. Наприклад, монокристали ІЧ-оптики типу ВРХ (галогеніди талію) обробляють через їх невеликий твердості на токарних верстатах в спеціальних захисних боксах. На монокристали наносять захисні покриття і при необхідності шари матеріалів різного функціонального призначення.

ВИСНОВКИ

В даній роботі була розказана мала доля того, що відомо про кристали в наш час, але і ця інформація показала наскільки неординарні і загадкові кристали по своїй сутності.

В ході даної роботи я спостерігала якими методами можна вирощувати кристали.

В даний час відомі штучні способи вирощування кристалів. Їх навіть можна вирощувати у звичайному стакані. Для цього потрібний лиш спеціальний розчин та акуратність з якою потрібно слідкувати за кристалом, що росте.

У небі, надрах Землі, на вершинах гір, у піщаних пустелях,в морях та океанах, у наукових лабораторіях,у клітинах живих і мертвих організмах – усюди ми зустрінемо кристали. Ми також знаємо,що і на інших планетах і на далеких зірках весь час неперервно виникають, ростуть і руйнуються кристали. Метеорити також складаються з кристалів, навіть інколи в їхній склад входять такі кристалічні речовини, які на Землі ще не зустрічалися кристали повсюди.

Люди звикли використовувати кристали, робити з них прикраси, любуватися ними. Кристали за їх міцності використовують в різноманітних ріжучих апаратах. Людина використовує кристали майже у всіх областях мінеральної сфери, їхня вартість і значення надзвичайно великі.

Тепер, коли вивченні методи штучного вирощування кристалів, їхня область застосування розширилась, і, можливо, майбутнє нових технологій належить кристалам і кристалічним агрегатам.

Перелік посилань

1. Шаскольская М. П. - Кристаллография. М. : Высшая школа, 1984. – 400 с.

2.Сиротин Ю. И. , Шаскольская М. П. - Основы кристаллофизики М.: Наука,1979. – 635 с.

3. Гончаренко С. У. – Фізика. К. : Освіта,2002. – 319 с.

4. Шаскольская М. П. - Кристаллы. М. : Наука, 1978. – 208 с.

5. Трофимова Е. И. – Курс физики. М. : Академия, 2006. – 560 с.

6. Блудов М. І. - Бесіди з фізики.К. : Радянська школа, 1989. – 351 с.