Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
77____.docx
Скачиваний:
213
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
3.59 Mб
Скачать

Ііі. Удосконалення досвіду роботи

Працюючи з учнями, роблю висновок, що всі перераховані форми роботи фізичного виховання мають кінцеву мету сформувати в учнів уміння і навички самостійних занять фізкультурою у повсякденному житті.

По закінченню школи, учні повинні вміти самостійно підтримувати належний стан свого організму. Особисто мені хотілося б відвідати якомога більше уроків учителів, які мають передовий досвід роботи, ознайомитися з їхньою методикою та рекомендаціями викладання фізичної культури.

І на завершення скажу: „Хто день починає із зарядки, у того здоров'я в порядку.”

7 Й клас правила безпеки на уроках фізичної культури.

На заняттях учні повніші дотримуватись таких правил:

а) з'являтись на заняття в спортивному одязі і взутті;

б) виконувати вправи тільки з дозволу вчителя;

в) переходити з одного місця занять до іншого організовано.

Учні повинні знати, що порушення вказівок вчителя, дисципліни, спроба викопати вправу без дозволу, без спеціальні підготовки організму (без розминки) може призвести до травм.

Додаткові вимоги до спортивного інвентаря і обладнання, а також вимоги безпеки під час проведення занять з легкої атлетикі гімнастики, лижної, кросової підготовки, а також під ча спортивних ігор виложені в спецінструкціях в двох екземплярах.

Прийоми самоконтролю під час занять фізичними вправами.

Самоконтроль - це самоспостереження за станом свого організму. Завдяки самоконтролю можна правильно регулювати навантаження під час виконання фізичних вправ, уточнювати руховий режим, аналізувати вплив самостійних занять на здоров’я та фізичний розвиток, планувати досягнення спортивні результатів.

При самоконтролі враховуються загальне самопочуття, сон, апетит, маса тіла, проводяться спостереження за пульсом.

Загальне самопочуття оцінюється як добре, задовільне , погане. Добре самопочуття - ознака нормального здоров'я.

Дані самоконтролю записують у спеціальному щоденнику Періодично вчитель аналізує його і дає рекомендації щодо подальшого режиму самотренувань.

Гігієнічні вимоги до занять фізичними вправами.

Заняття фізичними вправами необхідно проводити я дотриманні санітарно-гігієнічних вимог. Основні з них:

  1. Наявність спеціального спортивного одягу, взуття. У спортивному залі і під час занять вдома на відкритому повітрі, коли на вулиці немає сильного вітру і температура повітря нижче + 17*, діти займаються у короткій спортивній формі. Після занять фізичними вправами спортивний одяг і взуття знімають і одягають шкільну форму. Спортивну форму необхідно регулярно прати, а взуття чистити. Після фізичних вправ треб: зробити водні процедури.

  2. Займатися тільки на відповідному спортивному обладнанні, використовувати справжній інвентар. Спортивний інвентар має бути чистим, готовим до занять і технічно справним. Учні повинні за цим чітко слідкувати як у школі, так і дома під час фізичного самовдосконалення.

3. 3 метою запобігання травм, різним захворюванням заняття фізичними вправами можна проводити в місцях, де є відповіді гігієнічні умови. У спортивних залах, пристосованих приміщеннях, де місця занять обов'язково повинні бути чистими, а приміщення -- добре провітреним.

Вплив фізичних вправ на розумову і фізичну працездатність.

Під час навчальних занять у школі та тривалому виконанні домашніх завдань спостерігається значне зниження розумової працездатності. Особливо це помітно наприкінці навчального тижня, чверті. Для підтримування високої працездатності та її підвищення, першим помічником є фізична культура і спорт.

Під впливом систематичних занять фізичними вправами поліпшується: фізичний розвиток, робота серця, підвищується сила м'язів, стають глибшими вдих і видих. Врешті в організм надходить більше кисню, він краще доходить по кровоносних судинах до головного мозку. А якщо врахувати, що кисень є поживною речовиною, яка необхідна для нервових клітин, то стає зрозумілим позитивний вплив фізичних вправ на розумову працездатність.

Цей сприятливий вплив особливо помітний при правильному чергуванні розумової праці з різними фізичними вправами у вигляді ранкової зарядки, рухливих ігор на свіжому повітрі на перервах. Вони підвищують продуктивність розумової праці, віддаляють втому та прискорюють відновлення працездатності.

Рухомий режим підлітка.

Рухомий режим підлітка становлять такі види рухової діяльності :

*ранкова зарядка - 15 хв;

*загартувальні процедури - 30 хв;

*активні рухові дії на великій перерві - 15 хв;

*уроки фізичної культури - 2-3 рази на тиждень;

  • фізкультурна пауза - під час уроків та виконанні домашніх завдань - 3-5 хв;

  • заняття у фізкультурних гуртках та спортивних секція: - 2-3 рази на тиждень.

Учень - підліток повинен перебувати на свіжому повітрі (ігри, прогулянки) не менше як 2,5 години, а спати 9 - 9,5 години на добу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]