Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая 4.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
319.48 Кб
Скачать

2. Методика «Оцінка оперативної слухової пам'яті».

Цей вид пам'яті визначається наступним способом. Досліджуваному з інтервалом в 1 сек. по черзі зачитуються наступні слова.

Таблиця 2.1

Слова методики «Оцінка оперативної слухової пам'яті»

I

Місяць

Дерево

Пригати

Жовтий

Лялька

Сумка

II

Килим

Стакан

Плисти

Важкий

Книга

Яблуко

III

Вилка

Диван

Шуткувати

Сміливий

Пальто

Телефон

IV

Школа

людина

Спати

Червоний

Зошит

Квітка

Після прослухування кожного з набору слів досліджувані приблизно через 5 секунд після закінчення читання починають не кваплячись читати наступний набір з 36 слів з інтервалом в 5 секунд між окремими словами.

Стакан, школа, вилка, ґудзик, килим, місяць, стілець, людина, диван, корова, телевізор, дерево, птиця, спати, сміливий, жартувати, червоний, лебідь, картина, важкий, плисти, м'яч, теплий, будинок, стрибати, зошит, пальто, книга, квітка, телефон, яблуко, лялька, сумка, кінь, літати, слон.

У цьому наборі з 36 слів у випадковому порядку розташовуються сприйняті на слух слова зі всіх 4-х прослуханих наборів, відмічених вище римськими цифрами.

Для їх кращої ідентифікації вони підкреслені різними способами, причому кожному набору з 6 слів відповідають свої способи підкреслення. Так слова з першого малого набору підкреслені суцільною ординарною рисою, слова з другого набору - суцільною подвійною рисою, слова з третього набору - пунктирною одинарною рисою, і, нарешті, слова з четвертого набору - подвійною пунктирною рисою.

Досліджуваний повинен на слух виявити в даному наборі ті слова, які йому тільки що були представлені у відповідному малому наборі, підтверджуючи ідентифікацію знайденого слова «так» а його відсутність - словом «ні». На пошук кожного слова відводиться 5 секунд. Якщо протягом цього часу він не зміг його ідентифікувати, то експериментатор зачитує наступне слово і так далі.

Оцінка результатів. Показник оперативної слухової пам'яті визначається як відношення середнього часу, витраченого на ідентифікацію 6 слів у великому наборі (для цього загальний час роботи дитини над завданням ділиться на 4), на середню кількість допущених при цьому помилок, плюс одиниця. Помилками вважаються всі слова, які вказані неправильно, або такі слова, які дитина не змогла за відведений час знайти, тобто пропустила.

Зауваження. Ця методика не має стандартизованих показників, тому виводи про рівень розвитку пам'яті на її основі, так само як і на основі аналогічної методики для зорової оперативної пам'яті. Показники по цих методиках можна лише порівнювати у різних досліджуваних при їх повторному обстеженні, роблячи відносні виводи як пам'ять одного досліджуваного відрізняється від іншого, або про те які зміни сталися з часом в пам'яті.

2.2. Результаті дослідження

1. Методика «Оцінка оперативної зорової пам'яті»

Результати, отримані при оцінці оперативної зорової пам'яті представлені в Додатку А.

В таблиці 2.2 представимо структуру вибірки за отриманими результатами.

Таблиця 2.2

Структура вибірки за отриманими результатами

Набрані бали

Кількість досліджуваних, що набрали таку кількість балів

Питома вага в структурі, %

10 балів - хороша розвинена за об'ємом короткочасна пам'ять.

5

50

8 балів – середньо розвинена за об'ємом короткочасна пам'ять.

4

40

4 бали - не цілком достатній за об'ємом рівень короткочасної пам'яті.

1

10

2 бали - низький рівень короткочасної пам'яті.

0

0

0 балів - дуже низький об'єм короткочасної пам'яті

0

0

Разом

10

100

На рис. 2.3 представимо діаграму результатів оцінки короткочасної зорової пам’яті.

П'ять учасників експерименту набрали 9 балів, що говорить про їх достатню хорошу за об'ємом короткочасну пам'ять.

Два учасника експерименту отримали 8 балів і по одному учасникові - 7 і 6 балів. Це характеризує їх короткочасну пам'ять, як середньо розвинену за об'ємом.

Рис. 2.3 Діаграма результатів оцінки короткочасної зорової пам’яті

Всього лише один учасник дослідження отримав 5 балів, що говорить про його не цілком достатній за об'ємом рівень короткочасної пам'яті.

Отже, за цією методикою ми отримали, що в досліджуваній групі більшість учасників (50%) мають достатню хорошу за об'ємом короткочасну пам'ять.