Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая 4.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
319.48 Кб
Скачать

Розділ 2. Емпіричні дослідження пам’яті як психологічного процесу

2.1. Методи та етапи дослідження

Пізнання світу було б неможливе, якби люди не володіли здатністю відображати і зберігати тривалий час в пам'яті те, що вони дізналися про дійсність в процесі сприйняття і мислення.

Не менш важливу роль грає пам'ять і в процесі формування особистості. Це пояснюється тим, що явище пам'яті в рівній мірі відноситься і до емоційної сфери сприйняття, до закріплення рухових процесів і інтелектуального досвіду. Все - закріплення знань і навиків і можливість користуватися ними - відноситься до розділу пам'яті.

Пам'ять має ще більше аспектів, ніж інші види пізнавальних процесів, тому за допомогою одного або двох окремих показників задовільно оцінити її практично неможливо.

Отже, ми проведемо дослідження пам'яті по двох методиках:

1. Методика «Оцінка оперативної зорової пам'яті».

2. Методика «Оцінка оперативної слухової пам'яті».

У дослідженні приймала участь група з 10 осіб у віці від 16 до 19 років.

1. Методика «Оцінка оперативної зорової пам'яті».

Цей вид пам'яті характеризується тим, наскільки довго людина може зберігати і використовувати в процесі рішення задачі ту інформацію, яка необхідна для пошуку правильного рішення. Час утримання інформації в оперативній пам'яті служить її основним показником. Як додаткову характеристику оперативної пам'яті можна використовувати кількість помилок, що допускаються людиною під час рішення задачі (маються на увазі такі помилки, які пов'язані з не збереженою в пам'яті потрібної для вирішення завдання інформації).

Оперативну зорову пам'ять та її показники можна визначити за допомогою наступної процедури. Людині послідовно по 15 хвилин кожна, пропонуються картки-завдання, представлені у вигляді шести різних трикутників. Після перегляду чергової картки вона забирається і замість неї пропонується матриця, що включає 24 різних трикутника, серед яких знаходяться і 6 тих трикутників, які досліджуваний тільки що бачив, на окремій картці. Завдання полягає в тому, аби відшукати і правильно вказати в матриці все 6 трикутників.

Рис. 2.1. Картки з трикутниками, що пред'являються людині в методиці оцінки оперативної зорової пам'яті.

Показником розвиненості зорової оперативної пам'яті є відношення часу рішення задачі в хвилину на число помилок, що допускаються в процесі рішення, плюс одиниця.

Помилками вважається неправильно вказані в матриці трикутники або ті з них, які досліджуваний не зміг знайти.

Рис. 2.2. Матриця для пошуку (пізнавання) експонованих карток з трикутниками в методиці оцінки оперативної зорової пам'яті

Практично для отримання показника поступають таким чином. За всіма чотирма картками визначається кількість правильно знайдених на матриці трикутників і їх загальна сума ділиться на 4. Це є число правильно вказаних трикутників. Дане число віднімається з 6-ти. Отриманий результат є середня кількість помилок. Далі визначається середній час роботи, шляхом ділення загального часу роботи над всіма 4 картками на 4.

Момент закінчення часу роботи досліджуваного над підрахунком трикутників в загальній матриці визначається за допомогою питання: “Ти вже все знайшов, що побачив.” Після ствердної відповіді можна припинити пошук трикутників в матриці. Ділення середнього часу роботи над пошуком на матриці 6-ти трикутників і кількість допущених помилок дозволяє отримати шуканий показник.

Оцінка результатів:

10 балів - отримує досліджуваний, що має об'єм короткочасної пам'яті рівний 8-і та більше одиницям. Також 10 балів отримують діти від 6 до 9 років, якщо об'єм їх пам'яті складає 7-8 одиниць.

8 балів - оцінюється об'єм короткочасної пам'яті дитини у віці від 6 до 9 років, якщо він фактично дорівнює 5 або 6 одиницям. Таку ж кількість балів отримує дитина у віці від 12 років і старше, що мають об'єм короткочасної пам'яті, рівний 6-7 одиницям.

4 бали - отримує досліджуваний, що має об'єм короткочасної пам'яті 4-5 одиниць.

2 бали - ставиться в тому разі, якщо об'єм короткочасної пам'яті складає 1-3 одиниці.

0 балів - об'єм короткочасної пам'яті дорівнює 0-1 одиниць.

Висновки по рівнях розвитку.

10 балів - хороша розвинена за об'ємом короткочасна пам'ять.

8 балів – середньо розвинена за об'ємом короткочасна пам'ять.

4 бали - не цілком достатній за об'ємом рівень короткочасної пам'яті.

2 бали - низький рівень короткочасної пам'яті.

0 балів - дуже низький об'єм короткочасної пам'яті.