Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Миланченко С.В.Диплом.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
208.51 Кб
Скачать

2.2.Другий період війни (травень 1863 — квітень 1865). Заключний етап війни

Перший же день нового 1863 року ознаменувався вступ в силу Декларації про звільнення негрів-рабів в бунтівних штатах. Хоча її текст був обнародуваний ще 22 вересня, бунтівники і їх прихильники на Півночі все-таки сподівалися, що адміністрація Лінкольна не зважиться на цей крок. На Півдні вважали також, що жорстокий розгром мешканців півночі біля Фредеріксберга "отверезити" Лінкольна і його партію, змусити їх шукати компромісні рішення конфлікту. Але ці надії не виправдалися, Президента вже ніщо не могло поколивати, і Декларація з 1 січня вступила в дію[20;c.339].

Підкріплюючи упевненість Лінкольна в своїй правоті, в ці ж перші дні 1863 р. з далекого Заходу сталі приходити вісті про нові успіхи мешканців півночі. Після того як 25 квітня 1862 р. армією і флотом Союзу був узятий Новий Орлеан, перехід Міссісіпі виявився як би "закупореним" для бунтівників. Її верхів'я ще з початку війни були в руках Союзу, а після перемог Гранту при Генрі, Донелсоні і Шайло бунтівники були відігнані ще далі[30]. З узяттям Нового Орлеана вони втратили і гирло Міссісіпі, і тепер південці зберігали контроль лише над середньою її течією з головною опорою у Віксберзі. Тому головною задачею всього західного фронту в другій половині 1862 р. стало оволодіння Віксбергом і всім переходом Міссісіпі. Це відсікло б від Конфедерації райони, що знаходяться західніше річки, тобто бунтівні штати Техас, Луїзіану і Арканзас[22;c.112].

Заздалегідь призначене Геттісбурзьке перехрестя місцем збору трьох своїх корпусів; їх очолювали тоді кращі генерали Півдня - Дж. Лонгстріт, Е. П. Хілл і Р. Эвелл. Не знаючи цього, але інтуїтивно припустивши, що перехрестя може зацікавити заколотників, Дж.Мід 30 червня наказав створити лінію жорсткої оборони вздовж струмка Пайп, в декількох милях від Геттісбергу. І тоді ж генерал південець Р.Хес, дивізія якого розташувався в сусідньому містечку Кештауні, дізнався, що в Геттісберзі у північчан є, великий склад армійського взуття[33]. За даними розвідки, північчан в містечку не було, і Хес наказав групі солдатів "сходити" в Геттісберг і принести побільше взуття - в Конфедерації це стало проблемою ще на початку війни, не кажучи вже про літо 1863 р.

Поки "заготівельники" добиралися до місця, в Геттісберг увійшла кавалерійська бригада Дж. Бафорда, якому Мід доручив прикривати свій лівий фланг[66;c.176]. Виявивши, що містечко зовсім не порожній, як їм сказали, солдати Хеса вважали за краще повернутися назад. Але Хес, загорівся бажанням взути своїх хлопців і вважав, що в Геттісберзі може бути хіба що загін недосвідчених міліціонерів, вранці 1 липня послав туди ледь не всю дивізію.

Той момент, коли авангарди Хеса, підійшовши до містечка, зав'язали перестрілку з дозорами Бафорда, і став початком Гетісберзької битви. Обидва командира кинули в бій все, що було у них під рукою, потім у бій стали втягуватися всі нові сполуки. До жителів півночі наспів корпус У. Рейнольдса, якому Бафорд прислав записку з проханням про термінову допомогу[56;c.265]. У свою чергу Рейнольдс перед від'їздом до Геттісбергу розіслав всюди повідомлення про початок сутички, і, можливо, це в кінцевому рахунку і допомогло стримати люті атаки південців. Через якісь хвилини, коли Рейнольдс повів свій корпус в атаку, снайпер-південець прострелив йому голову. А його солдати, наткнувшись на потужний вогонь артилерії (її встиг підтягнути до перехрестя Хес), стали повільно відходити. У ці перші години бою співвідношення сил було приблизно 3 до 1 на користь заколотників, і воно могло погіршитися, так як до містечка вже поспішав весь корпус Евелла[49;c.540-541].

Наближення частин Евелла зауважив командувач 11-м корпусом північців Олівер Ховард, який спостерігав за боєм з дзвіниці лютеранської семінарії, що стояла на високому хребті, тому і названим Семінарським. Негайно кинувши в бій свій корпус, Ховард встиг перекрити дорогу Евеллу. Але одну дивізію він завбачливо залишив у резерві біля підніжжя Цвинтарного хребта, який у південних околиць селища завершувався одноіменним пагорбом. Інший край хребта мав дві вершини - Великий і Малий Раунд Топ, які, як і сам хребет, зіграли в битві ключову роль. А резервна дивізія Ховарда відразу ж окопалася, і не марно.Пізно ввечері до Геттісбергу нагодилися ще два корпуси північчан, до півночі прибув і сам Мід, прийняв загальне командування боєм[22;c.112].

2 липня бій розгорівся з новою силою. На північчан були кинуті корпуси Евелла і Е. П. Хілла, а у другій половині дня - ще й Лонгстріта. Чи вимагав, щоб Лонгстріт також атакував з самого ранку, але той затявся, вважаючи більш розумним взагалі не атакувати, а виманити північчан з їх вдалих позицій на обох хребтах.

У підсумку Лонгстріт виявився як би в резерві і завдав сильний удар якраз в момент, коли північчани вже видихалися[19].

І все ж їм вдалося утримати свої основні позиції, зокрема вершини Великий і Малий Раунд Топ, причому останній північчани в плутанині бою залишили неукріпленним. Коли розвідка заколотників виявила це, генерал Худ наказав терміново утягнути на вершину знаряддя і впритул розстріляти частини північчан на Цвинтарному хребті[15;c.349]. Але раніше Мід наказав начальнику своїх інженерних військ генералу Р. Уоррену піднятися на Малий Раунд Топ і подивитися звідти, як йдуть справи на лівому фланзі. Уоррен, виявивши, що вершина ніким не захищається, терміново викликав туди війська. Капітан-північчанин П. Ферлі з 140-го полку добровольців Нью-Йорка згадував: “Ті з повстанців, які наблизилися до нас настільки, що втекти було майже неможливо, покидали гвинтівки, підняли руки і, скориставшись тим, що ми трохи послабили вогонь, кинулися прямо на нас і віддалися в полон. А тим часом ті, хто був не так близько безладно відступили"[19].

3 липня напруження боїв не спало, навіть трохи зросло. Їх епіцентр змістився тепер на південний схід від Геттісбергу, в район пагорба Калп і протікав на схід від нього струмка Рок. Чи намірився потужним вогнем 159 гармат, встановлених на захопленому повстанцями напередодні Семінарському хребті, збити суперників з сусіднього, Цвинтарного хребта.

Лі кинув в останню, як він сподівався, атаку на хребет ударну 15-тисячну групу з дивізій Пікетта і Петтігрю (він замінив пораненого Хеса). Деякі з підлеглих Лі заперечували проти такої ризикованої атаки. Так, командир артилерії південців генерал Е. Александер писав у мемуарах: "Здавалося божевіллям кинути піхоту в цей вогонь, під яким їй довелося б йти майже три чверті милі при повному світлі липневого сонця"[10].

На наступний день, День незалежності США, Лі, бачачи, що північчани так і не збираються атакувати, вирішив відвести свої війська у Вірджінію. У страшній Геттісберзькій м'ясорубці сили були приблизно рівні (88 тис. у північчан проти 75 тис. у південців), причому в перший день битви південців на полі бою було втричі більше. Лі кинув у бій свої кращі частини, зробив, мабуть, все, на що був здатний, але не зміг зломити оборони північчан і встояти проти їх атак. Тому головним підсумком Гетісберзького битви стало крах міфу про непереможність і кращої армії Конфедерації. День незалежності США, 4 липня, ознаменувався не тільки успіхом при Геттісбергові, але й перемогою, здобутої далеко на Заході, де, головним завданням у планах Півночі на 1863 р. було захоплення Віксберга. Перші такі спроби робилися і в попередньому році.[19] Скандально відомий демократ-політикан з Іллінойсу Джон Макклернанд, що став на початку війни генералом, зумів шляхом спритних політичних інтриг домогтися того, що Стентон 21 жовтня 1862 р. за згодою Лінкольна призначив його командувачем усіх військ, які передбачалося використовувати для захоплення Віксберга. Оскільки передбачалося тертя і протести, наказ Стентона був секретним[9;c.529].

Наказ про призначення Макклернанда деякий час був таємницею не тільки для Гранта, але і для головнокомандувача Хэллека. Коли вже в кінці жовтня в Мемфіс стали прибувати завербовані Макклернандом новобранці, Грант з подивом запитав Вашингтон, що за війська з'являються в його окрузі і кому вони підпорядковуються. 11 листопада Хеллек, все ще нічого не знав, повідомив Гранту: "Ви владні командувати всіма військами, які направляються на Ваш округ, і маєте право атакувати ворога, де Вам буде завгодно". І незабаром Грант почав наступ з району Коринта, маючи на увазі в подальшому атакувати Віксберг, де вже спішно концентрував війська заколотників генерал Дж. Пембертон, перетворив місто на потужну фортецю[10].

18 грудня Гранту було надіслано розпорядження розбити свою розвинену армію на чотири корпуси, і один з них віддати Макклернанду. До того часу Грант вже доручив частинам Шермана у взаємодії з флотом атакувати Віксберг. Однак Пембертон, розмістив на стратегічно важливих кручах Чикасоу 14-тисячне військо і потужну артилерію, у запеклих боях 27-29 грудня зумів відбити всі атаки Шермана, частини якого втратили при цьому 1776 осіб (у тому числі 208 убитими); втрати Пембертона були значно менше - відповідно 207и 63. Шерман - відступив до Мемфіса, де дізнався, що його частини включені в новий корпус Макклернанда. Дочекавшись гарної погоди, Грант (у проміжку він провів ряд допоміжних операцій) на початку квітня рушив війська на західному березі річки на південь. Після виснажливого походу армія 30 квітня вийшла в намічений пункт і почала переправу через Міссісіпі. Легко відбивши опір невеликих гарнізонів південців на східному березі, північці рушили на Віксберг. Пембертон перебував тоді в столиці Міссісіпі - Джексоні. Дізнавшись про наступ Гранта, він кинувся в Віксберг, гарнізон якого становив 35 тис. чоловік[13;c.189-191]. Командувач силами Конфедерації на Заході Дж. Джонстон, який перебував у Талла-Хомі при армії Б.Брегга, надіслав Пембертону наказ: терміново стягнути в ударний кулак всі наявні в районі частини, піти назустріч Гранту та розбити його. А 9 травня і сам Джонстон отримав по телеграфу наказ військового міністра Конфедерації Дж.Седдона: негайно їхати до місця подій.

Дізнавшись, що жителі півдня стягують до Віксбергу війська, Грант 7 травня широким фронтом рушив війська вперед. На цьому етапі операції він застосував той самий ризикований, але ефективний, тактичний крок: повністю відмовився від комунікацій і наступав прямо по тилах супротивника, крізь них, "забезпечуючи армію на місцевості". У пресі півдня з'явилися звинувачення Гранта в мародерстві, безчесних методах ведення війни тощо. Але крок цей диктувався нещадною логікою війни[23;c.159].

16 травня, виявивши наближення частин Гранту, Пембертон наказав зайняти оборону на пагорбі Чемпіона і навколо нього, причому на самій вершині було встановлено гармати. Та заколотники вже встигли добратися до Біг-Блэк-Рівер і переправитися через неї. Невелику групу встигли обігнати частини Шермана, блокувавши дорогу біля струмка Бейкер. Через кілька тижнів в Мобіл прийшли залишки дивізії У. Лоринга. Всього в битві при пагорбі Чемпіона заколотники втратили 3851 людини, сіверяни — 2441.

17 травня армія Гранта почала переправу через Біг-Блек-Рівер. На наступний день, 18 травня, північчани, наблизившись до Віксберга і почавши його обстріл, приступили до облоги міста. І одночасно завершився безприкладний марш Гранта по тилах заколотників, в ході якого північці пройшли в загальній складності понад 200 миль, виграли п'ять боїв і безліч дрібних сутичок, втративши при цьому трохи більше 2 тис. чоловік. А жителі півдня за 17 днів цього маршу втратили більше 10 тис. чоловік і 88 знарядь[27;c.286]. 19 травня розпочався загальний штурм Віксберга, але повстанці зуміли відбити його потужним артилерійським вогнем. Те ж відбулося і при повторному штурмі, 22-го числа. Дві спроби взяти Віксберг штурмом обійшлися Півночі у 3,2 тис. чоловік убитими і пораненими.

Тоді ще не всі частини Гранта підтягнулися, до Віксберга; на початку облоги їх було не більше 34 тис. осіб. Але вже до перших чисел червня місто облягали 54 тис. Віксберг ж боронили близько 30 тис. повстанців. Після того, як за наказом Гранта частини Шермана відбили 30-тисячне військо, що наближалось до Віксбергу, зібране Джонстоном, стало ясно, що місто приречене[19]. До кінця червня Віксберг осаджувала вже 70-тысячна армія жителів півночі. Грант призначив вирішальний штурм на 6 липня. Однак ще 3 липня Пембертон і його штаб, визнавши опір безглуздим, запросили Гранта на переговори про можливості перемир'я, щоб уникнути подальшого кровопролиття. Грант відповів своєю вже звичною умовою: беззастережна капітуляція.

Вранці 4 липня 29511 солдатів і офіцерів на чолі з Пембертоном вийшли з-за укріплень Віксберга і склали зброю. Грант, звичайно, не планував цього наперед, але сталося так, що цей тріумф, як і перемога при Геттісберзі, співпав з Днем незалежності США[25;c.568].

29 лютого 1864 р. з ініціативи Лінкольна конгрес схвалив проект про надання Гранту найвищого військового звання - генерал-лейтенанта, а 1 березня президент підписав цей указ. 9 березня, Грант був запрошений на засідання кабінету міністрів, де Лінкольн оголосив указ про присвоєння йому звання генерал-лейтенанта. А після засідання Лінкольн у приватній бесіді повідомив генералу, що днями він стане головнокомандувачем усіма арміями Союзу. Наказ про це президент підписав 12 березня. Але ще до цього Лінкольн зустрічався з Грантом, причому у присутності Хэллека і Мес. Серед останніх однією з найбільш яскравих на завершальному році війни став марш Шермана до моря. З втратою Джорджії Конфедерація виявилася б розрізаної на дві частини, позбавлені всякої взаємної зв'язку". Саме такий план і був запропонований Грантом генералу Шерману, але, на жаль, тільки в березні 1864 р[13;c.204].

Як і було домовлено, Шерман виступив у похід на Атланту одночасно з Грантом, 4 травня, на чолі більш ніж 100-тисячної армії. Шерману підкорялися, якщо говорити точно, не одна, а три армії - Камберлендська, Теннессійська і Огайська, на чолі яких стояли досвідчені генерали Дж. Томас, Дж. Макферсон і Дж. Ско-філд. А суперником Шермана був Джозеф Джонстон, який змінив генерала Брегга після розгрому повстанців у Чаттануги. У двох корпусах (їх очолювали Дж. Худ і У. Харді) було до початку кампанії, за даними самого Джонстона, 41 856 осіб.

Армія Шермана 8 липня вийшла до річки Чаттахучи, останньому природного рубежу перед Атлантою. Сіверяни в різних місцях відразу ж почали переправу на південний берег, а Шерман вже готував штурм міста. Атланта, що виникла менш ніж за 30 років до описуваних подій, встигла стати одним з найбільших міст країни і індустріальним центром аграрного Півдня. Стратегічне значення міста для Конфедерації було величезне: з його втратою неминуче впала би західна ділянка всієї системи оборони бунтівників[15;c.367]. Знаючи це, Джонстон самим ретельним чином зміцнював підступи до Атланти.Постійні відходи Джонстона викликали зростаюче невдоволення військово-політичного керівництва Конфедерації і її населення. Преса Півночі і Півдня іменувала генерала не інакше, як "відступаючим Джо". У ніч на 26 серпня Шерман потай вивів майже всі свої війська на захід від Атланти, залишивши в траншеях лише корпус Р. Слокама[19].

Лише в ніч на 30 серпня Худ дізнався, що північчани вийшли до залізничної станції Джонсборо, далеко у нього в тилу. Він кинув туди корпус Харді, посилений до 24 тис. чоловік, і вже 31 серпня бунтівники увірвалися на станцію. Зав'язався важкий бій, але частини Ховарда відбили всі атаки Харді, а на наступний день так розгромили його, що бунтівники ледве встигли внести ноги. Худу довелося спішно евакуювати Атланту. Худ відвів армію на південний схід, зумівши уникнути зіткнення з силами північчан у Джонсборо. 4 вересня він телеграфував у Річмонд, що його армія тепер базується біля залізничної станції Лавджой в 30 милях на південь від Атланти. В честь Шермана і його армії складалися поеми, писались марші, а Лінкольн навіть розпорядився відслужити в церквах подячні молебні і надіслав Шерману телеграму з висловленням подяки нації. В ході кампанії за оволодіння Атлантою, з 4 травня по 2 вересня, у північчан вибули з ладу 31687 осіб, у тому числі 4423 були вбиті. Ситуація тих днів ускладнювалася тим, що Худ несподівано рушив залишки своєї армії на північний захід[20;c.393-396]. Пішовши в сторону від Атланти, він явно рвався в штати Середнього Заходу. Відомості про виступ армії Шермана з Атланти "кудись на південь" привели в Конфедерації до вибуху як паніки, так і судомної войовничості. Із закликами до населення Джорджії зверталися міністри і сенатори Конфедерації.19 листопада з Річмонда прийшов черговий лист від шести конгресменів-південців, які писали: “Нехай кожен чоловік візьметься за зброю! Виводьте ваших негрів, коней, худобу і продовольство від армії Шермана! Кидайте все, що не можете забрати! Спалюйте всі мости, міцно заблокуйте всі дороги на його шляху! Атакуйте ворогів у фронт, у фланги, в тил вдень і вночі! Не давайте йому відпочинку!"[33].

У перших числах грудня його колони одна за одною почали в різних місцях виходити до узбережжя Атлантики. Шермана чекали суди флоту з Півночі, який ще в кінці листопада був висаджений на узбережжі з диверсійною групою, яка 6 грудня спробувала перерізати залізницю Саванна - Чарлстон, але повстанці зуміли відбитися. Розвідники Шермана повідомили, що оборона Савани доволі сильна. Вдень 11 грудня штурмова дивізія У. Хейзена пішла в атаку. Саме в ті хвилини з боку протоки Оссабо з'явилося судно з прапором США. Це була канонерка "Кульбаба", яка вже кілька днів разом з іншими судами північчан виглядала, чи не з'явиться де небудь армія Шермана. Шерман ж, діставшись на шлюпці до "Кульбаби", а потім і до флагманського корабля північчан, телеграфував у Вашингтон, що доля Савани вирішена. Північ знову тріумфував: Шерман і його армія не тільки "знайшлися", але і вийшли до океану, порубавши територію бунтівників(17 грудня)[49;c.620-623].

Шерман направив "старого знайомого", генералу Харді, тепер стоявшого на чолі оборони Савани, з пропозицію про здачу міста. Повагавшись, Харді погодився. Його солдати потай навели три понтонних моста через рукава річки Савана, і в ніч на 21 грудня військо Харді вислизнуло з міста і пішло в Чарльстон. А вже о 5 годині ранку в Савану вступали загони Шермана.

Шерман вже в кінці січня виступив з Савани на північ. В Річмонді повідомлення про новий наступ північчан викликали паніку. Чи наказав розбитого під Нашвиллом Худу терміново йти із залишками армії і поповненнями з новобранців навперейми Шерману і зупинити його. Одночасно в Північній Кароліні проходив екстрений донабір міліції, і незабаром цей штат виставив проти Шермана до 40 тис.осіб. На чолі їх стояв Борегар, формально командував військами Конфедерації в обох Каролинах і в Джорджії (останній, втім, заколотники втратили після заняття Шерманом Савани)[9;c.548]. Крім того, приблизно 20-тисячне військо на чолі з Борегаром вартувало в Північній Кароліні армію Скофілда, ще на початку січня надіслану Шерманом для захоплення найважливішого порту Уілмінгтона і подальшого з'єднання з основною групою.

Взяттю Уілмінгтона передувала важлива операція з оволодіння свого роду ключем до нього - фортом Фішер. Ця операція почалася ще в грудні 1864 р. Тоді взяття форту було доручено Батлеру при підтримці флоту, але генерал, боячись штурмувати потужні стіни Фішера, висунув авантюрний план: таємно підвести до них начинений порохом судно і підірвати його разом зі стінами[24;c.329]. У ніч на 24 грудня ця безглузда спроба закінчилася, марним вибухом судна, так і не підведеного впритул до стін форту. Батлер, не підтримавши атаки флоту і кинувши на прострілюємий берег до 600 своїх встигших висадитися десантників, та ганебно втік у форт Монро. Негайно звільнивши Батлера за боягузтво, Грант призначив на його місце генерала Альфреда Террі, який протягом (12-15 січня) при активній участі флоту здійснив цю складну і вкрай важливу для Півночі операцію, захопивши форт Фішер і повністю розгромивши його гарнізон.

22 лютого частині Скофілда і Террі вступили в Вілмінгтон. Брегг не встиг цьому перешкодити, і тепер його завданням було не пропустити Скофілда в район Голдсборо, де намічалося його з'єднання з Шерманом. 17 лютого війська Шермана увірвалися в Колумбію, яка виявилася взагалі ніким не захищеною.

Генерал Лі (Девіс ще 3 лютого, поступившись за проханням населення і армії своєю посадою, призначив Чи головнокомандувачем усіма арміями Конфедерації) поставив командувачем в обох Каролинах Дж. Джонстона, який з липня 1864 р[19]. (після зняття його Девісом за відступ до стін Атланти) перебував не у справ. У розпорядженні Джонстона було приблизно 45 тис. чоловік, близько половини з них він зібрав у кулак в центрі Північної Кароліни (з Південної також довелося попрощатися після втрати її столиці Колумбії і головних портів Уілмінгтона і Чарлстона), маючи намір дати там Шерману рішучий бій. Л Брегг все ще "чергував" між Уілмінгтоном і Голдсборо, сподіваючись перегородити дорогу Скофілду[25;c.624-629].11 березня його частини вступили в Фейетвілл. 19 березня біля Бентонвілла 27-тисячне військо Джонстона-Брегга (10 тис. солдатів безпосередньої участі у битві не брали) кинулося в атаку на північчан ледь не змусивши їх до втекти. Тільки вранці 20 березня, після виходу до місця бою головних частин північчан на чолі з Шерманом, заколотникам самим довелося відступати. 22 березня північчани увійшли в Голдсборо, де на наступний ранок до них приєдналися частини Скофілда і Террі[16].

За два з невеликим місяці Шерман пройшов від Савани до Голдсборо приблизно 425 миль.Плануючи йти на з'єднання з Грантом, Шерман все ж вирішив трохи затриматися в Голдсборо. До того часу центр подій знову перемістився в Вірджинію. В кінці січня керівництво Конфедерації зробило відчайдушну спробу домогтися миру на почесних умовах. У розташування Потомакскої армії прибули (згідно попередньої листування) три делегати Півдня на чолі з віце-президентом Конфедерації А. Стефенсом[44]. 3 лютого у форту Монро, на борту президентського пароплава з ними вели переговори Лінкольн і Сьюард. Після декількох годин марних розмов посланці бунтівників поїхали ні з чим: в доставленому ними листі Дж. Девіса і в їх власної позиції мова йшла тільки про "дві країни", тобто про збереження роздільного існування Конфедерації і Союзу, тоді як головною умовою керівництва Півночі було саме возз'єднання країни. В ніч на 25 березня диверсанти-південці потайки підкралися до пікетів північчан у форті Стедмен, але їх вилазка зазнала поразки[33] .

На наступний день, (26-го), на з'єднання з Грантом вийшов Шерідан, який завершив операції в Долині. (29 березня - 2 квітня) Грант успішно здійснив серію операцій проти частин бунтівників у районі Пітерсберг - Річмонд і після вирішальної генеральної атаки, проведеної на світанку (2 квітня), стримуваний жителями півдня протягом 10 місяців фронт звалився в лічені хвилини. Стало ясно, що відстояти Пітерсберг і Річмонд вже не вдасться, але він ще сподівався відірватися від північчан і з'єднатися з Джонстоном. Президент Девіс і його уряд, застережені, спішно покинули Річмонд і потягом вирушили в Данвілл містечко на кордоні Вірджинії і Північній Кароліні, який вони тут же проголосили тимчасовою столицею Конфедерації[27;c.349].

Лі зумів в обстановці хаосу і загальної паніки зупинити натиск північчан і ви-рватися на чолі приблизно 40 тис. чоловік в район містечка Амеліа. Там повстанці зупинилися, очікуючи прибуття з Данвілла раціонів, але кавалерія Шерідана, використавши цю затримку, зайшла південцям в тил і перерізала залізничну колію, та й інші шляхи відходу до Данвіллу. З іншого флангу по п'ятах переслідувала Грант. Все ж сподіваючись прорватися, Лі двинув залишки армії до містечка Аппоматтокс, про який в ті дні чи знали всі вирджинці. Знову випередивши, частини Шерідана ввечері (8 квітня) увірвалися на залізничну станцію Аппоматтокс (милях в 2-3 від самого містечка) і з ходу захопили стояли там чотири потяги з продовольством і боєприпасами для армії[23;c.200]. Ще напередодні, (7 квітня), Грант через парламентера запропонував здатися, щоб уникнути подальшого кровопролиття. Той відповів, що не вважає своє становище безнадійним, але на випадок, якщо б воно раптом стало таким, хоче знати умови Гранта, який повідомив: остаточні умови миру має право підписувати тільки уряд Союзу, його ж цілком влаштувало б зобов'язання і його армії "не піднімати зброї проти уряду США"[25;c.478]. Лі у відповідь запропонував зустрітися (9 квітня) для більш детальної розмови.

Ця історична зустріч відбулася вдень (9 квітня) в будинку місцевого фермера У.Макліна. На листку паперу Грант написав свої умови: жителям півночі повинні передати списки готівкового складу військ, потім офіцери повинні були дати підписку за себе і від імені солдатів про лояльність до уряду США, після чого слід було передати жителям півночі все армійське майно. Офіцерам, правда, дозволялося зберегти особисте майно і коней. На прохання Чи коней зберегли і за тими солдатами, які свого часу прийшли з ними на службу. А після завершення формальної сторони здачі всі екс-заколотники могли вирушати додому[25;c.502].

Через три дні, (12 квітня), біля Аппоматтокса відбулася церемонія здачі зброї армією. Офіцер-південець Р. Дуглас згадував: “Щільна лінія солдатів Союзу стояла навпроти нас у повному мовчанні. Коли мій поріділий і обірваний загін під продірявленим кулями прапором прямував на своє місце, хто в лавах блакитних мундирів порушив мовчання і жалібно вигукнув триразове привітання останньої які здавалися бригад. Воно було підхоплено усіма, хто знав, що воно означає. Але для нас це солдатське великодушність виявилося вище того, що ми могли винести. Багато сивих ветерани ридали, як жінки". [24;c.275]

Постало питання і про капітуляцію інших груп південців, насамперед частин Джонстона, найбільш великих. Але перш ніж Шерман і Джонстон для обговорення формальностей зустрілися (17 квітня) в столиці Північної Кароліни Ролі, відбулися події, що повергли країну в жах. Ввечері (14 квітня) президент Лінкольн, дивився виставу у театрі Форда, був смертельно поранений актором-невдахою Джоном Бутсом. На наступний день президент помер, і його місце зайняв 57-річний віце-президент Ендрю Джонсон.

Тоді ж, увечері (14 квітня), в будинок державного секретаря Сьюарда увірвалося кілька вбивць, один з яких поранив ножем Сьюарда, а потім і його 35-річного сина Фредеріка, який кинувся на захист батька. Змовники мали намір вбити і Гранта, але не застали його в президентській ложі в театрі, а потім, хоча і намагалися вистежити, не знайшли підходящого моменту для нападу[25;c.590].

26 квітня Джонстон і Шерман підписали перемир'я, за яким в Грінсборо склали зброю 37047 південців. Здалися і менш великі групи: Р. Тейлор в Міссісіпі та Алабамі (4 травня). Е. Кербi-Сміт в Арканзасі і Луїзіані (26 травня) та ін. В останні дні війни кавалеристи генерала-північчанина Вілсона провели в Алабамі блискучу за задумом та виконанням рейдову операцію, яку американські історики Р. і Т. Дюпай назвали "провісником танкових бліцкригів майбутнього". 10 травня в Ірвінс-Віллі, на кордоні Джорджії і Флориди, був випадково затриманий і встановленні особистості заарештований екс-президент екс-конфедерації Девіс. 29 травня президент США Е. Джонсон у спеціальній декларації оголосив про амністію всім учасникам заколоту, крім вищих військових і цивільних лідерів Конфедерації, особисто відповідальних за сецесію і розпалювання війни.

З горнила Громадянської війни Америка вийшла в новій якості. Переживши небувалий економічний підйом, до початку ХХ століття вона на весь голос заявила про себе на міжнародній арені.

14 квітня 1865 р., через п'ять днів після закінчення Громадянської війни, був убитий президент Авраам Лінкольн. Втім, і він не зміг би запобігти конфлікту, що послідували за поразкою Конфедерації. Отримавши шанс на перебудову, південні штати поспішили законодавчо обмежити права чорного населення. Це призвело республіканську більшість у Конгресі в такий гнів, що удар у відповідь – програма Реконструкції Півдня – не змусила себе чекати.