Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект++з++психолог++.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
608.77 Кб
Скачать

Тема 4. Характер

Загальне уявлення про характер.

Характер – сукупність основних, найбільш стійких якостей особистості, що сформувалися впродовж життя, виявляються в поведінці та діяльності. Це особливі риси, яких людина набуває в суспільстві. Їх налічується декілька тисяч. Характер зумовлює типову для особистості поведінку. Знаючи характер людини, можна передбачити як вона буде діяти за тих чи інших умов; характер – це певна програма поведінки. В ньому можна виділити провідні та другорядні риси. Є цільні та суперечливі, сильні та слабкі характери. Приклади.

Характер розвивається протягом життя і виявляє себе у вчинках та діях, особливостях мовлення, зовнішньому вигляді людини тощо. Приклади. Люди часто-густо намагаються не показати реальні особливості власного характеру, тому для його вивчення потрібні багаторазові спостереження у різних ситуаціях, співставлення слів та вчинків.

Характер і темперамент.

Характер не можна ототожнювати з темпераментом, проте, вони тісно пов’язані між собою. Темперамент може якісно змінюватися під впливом характеру, його риси можуть «маскуватися» рисами характеру, якщо цього вимагають умови соціального оточення, професійної діяльності. Приклад.

З іншого боку, темперамент певним чином офарблює риси характеру, надає їм відповідні форми. Він може сприяти або протидіяти розвиткові певних рис характеру. Приклад. Холерику або сангвініку легше, ніж меланхоліку чи флегматику, сформулювати в собі ініціативність і рішучість. Однак, для холерика може стати серйозною проблемою формування стриманості та самоконтролю, а для сангвініка – вимогливості до себе та самокритичності.

Риси характеру.

Риси характерувиявляються у тому, як людина ставиться:

а) до себе (розумний егоїзм, впевненість у собі, нормальне самолюбство, почуття власної гідності або протилежні риси) ;

б) до інших людей (уважливість, принциповість, прихильність, товариськість, миролюбність, лагідність, альтруїзм, дбайливість, тактовність або протилежні риси);

в) до речей (бережливість, економність, акуратність, почуття смаку або протилежні риси);

г) до справ (сумлінність, допитливість, ініціативність, рішучість, ретельність, точність, серйозність, ентузіазм, зацікавленість або протилежні риси).

Екстраверсія та інтроверсія як риси характеру.

Екстраверсія та інтроверсія (лат. extra – зовнішній, intro – внутрішній, versio – обертати) є базовими властивостями особистості, які визначають психічну будову та поведінку людини.

Типовий екстраверт – людина, орієнтована на світ зовнішніх об’єктів. Екстравертам притаманна товариськість, імпульсивність, гнучкість поведінки, велика ініціативність (але недостатня настирливість) та висока соціальна адаптованість (вміння пристосовуватися до різних ситуацій спілкування з оточуючими). Приклад.

Типовий інтроверт – людина орієнтована на внутрішній суб’єктивний світ. Інтровертам не властива товариськість, вони замкнені, схильні до самоаналізу, мають утруднення в соціальній адаптації, соціально пасивні але достатньо наполегливі у справах, які мають для них особистісний зміст. Приклад.

Типологія характерів.

Матеріал для самостійної роботи. (Див. 14, с. 407 – 408).

Акцентуації характеру.

Деякі риси характеру можуть бути розвинуті надміру, що призводить до їхнього «виділення» на тлі інших. Акцентуації характеру – це крайні варіанти його норми, як результат підсилення окремих рис.

Виділяють такі основні типи акцентуації характеру.

Тип акцентуації

Акцентуйовані риси

Інтровертний

Замкненість, утруднення в спілкуванні та налагодженні контактів з оточуючими. Приклад.

Ектравертний

Жага спілкування та діяльності, балакучість, поверховість. Приклад.

Некерований

Імпульсивність, конфліктність, категоричність, підозрілість. Приклад

Неврастенічний

Домінування хворобливого самопочуття, подразливість, підвищена втомлюваність. Приклад.

Сенситивний

Надмірна чутливість, лякливість, сором’язливість, вразливість. Приклад.

Демонстративний (істероїдний)

Егоцентризм, потреба в постійній увазі до себе, співчуття. Приклад.

Акцентуації характеру можуть спричинювати неадекватні дії, вчинки людини, але також бути і дуже корисними, наприклад, в професійній діяльності. Приклади.

Вивчення та формування характеру на заняттях музикою та хореографією.

Матеріал для самостійної роботи. (Див. 14, с. 418 – 419 ; 17, с. 251 – 253).