Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Різдво святкування страви.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
547.84 Кб
Скачать

Печеня з картоплею

Склад: 1 кг корейки або іншої не жирної свинини, 160 г вершкового масла, пів склянки сметани, 1—2 цибулини, 2—3 столові ложки борошна, 1 кг дрібної картоплі, зелень петрушки, кмин, сіль.

Приготування: М'ясо обмийте, відділіть кістки, посоліть, обсипте борошном, обсмажте в гарячому жирі. Потім переложіть м'ясо в гусятницю, влийте жир, який залишився після смаження, додайте нарізану кружальцями цибулю, пів склянки води, поставте в гарячу духовку і печіть на слабкому вогні, часто поливаючи соком, який виділяється під час випікання. Якщо сік випарує, долийте води. Довівши м'ясо до напівготовності, посипте його кмином і покладіть у гусятницю посолену картоплю. Печіть, часто змазуючи сметаною. Перед подачею на стіл м'ясо наріжте тонкими скибочками, виложіть на таріль, обкладіть картоплею і залийте соусом з печені. Страву посипте нарізаною зеленню петрушки. До м'яса подайте буряки, фаршировані хріном.

Вареники з капустою

Склад: Для тіста: 3 склянки борошна, 1 яйце, 0,5 ложечки солі, 0,75 склянки води. Начинка: 1 кг капусти свіжої або 900 г квашеної, 2 столові ложки олії, 1 столова ложка цукру, 2 цибулини, півтори столові ложки томату-пюре, пів кореня петрушки, сіль, перець. Для поливання: 2 столові ложки олії, 1 цибулина.

Приготування: Дрібно пошатковану свіжу капусту або віджату квашену стушкувати до готовності, додавши половину (за нормою) жиру, томат-пюре, воду або бульйон. Покласти подрібнені й підсмажені на олії ріпчасту цибулю, моркву й петрушку, додати сіль, цукор, перець, все змішати й знову підсмажити. З підготовленого тіста й начинки сформувати вареники і зварити у підсоленій воді. Подавати на стіл, поливши олією, змішаною з підсмаженою цибулею.

Вареники з картоплею

Склад: Для тіста: 3 склянки борошна, 1 яйце, 0,5 ложечки солі, 0,75 склянки води. Для фаршу: 1 кг картоплі, 4 столові ложки олії, 100 г ріпчастої цибулі, 1 чайна ложечка дрібно посіченого кропу, перець, сіль за смаком.

: Воду, сіль і яйця розмішати, всипати борошно, замісити тісто, викласти на дошку, посипану борошном, вимісити його, розкачати на тонкий пласт, вирізати кружальця і на кожне покласти по чайній ложечці охолодженої начинки. Краї вареників зліпити Приготування, виделкою притиснути їх, щоб при варінні не розійшлися і начинка не випала. В крутий окріп класти вареники невеликими порціями, щоб вони могли вільно плавати. Коли вареники спливуть, дати їм прокипіти на легкому вогні 5-7 хвилин. Вийняти шумівкою і перекласти в друшляк, облити гарячою водою і, коли вода стече, викласти в миску. До вареників подати підсолений кисляк. Фарш готувати так. Обчищену картоплю посолити, залити окропом, зварити, гарячою пропустити через м’ясорубку, цибулю порізати, посолити і підсмажити до золотистого кольору, додати перець і змішати з картопляною масою та кропом.

Час приготування: 7 хв.

Вареники з сиром

Склад: Для тiста: 3 склянки пшеничного борошна, 3/4 склянки молока або води, 1 яйце, 1/2 чайної ложки солi. Для начинки: 800 г сиру, 1/2 склянки цукру, 2 яйця, сiль.

Приготування: Частину борошна заварюють окропом або киплячим молоком (1/3 всiєї норми рiдини), пiсля старанного перемiшування додають решту рiдини кiмнатної температури з сiллю та яйцем (краще жовтком), решту борошна й замiшують тiсто, залишаючи його для набухання клейковини на 40 хв. Протертий сир змiшують iз сiллю, цукром та сирими яйцями. На тiсто, розкачане у виглядi невеликих тонких коржикiв, кладуть сир, краї защипують, вареники по одному опускають у киплячу пiдсолену воду й варять 5-7 хв. Готовi вареники поливають маслом, сметану подають окремо.

Час приготування: 7 хв.

Млинці

Склад: Пів кіло білої пшеничної муки, пів кіло гречаної, 3 литра теплого молока, 10 г дріжджів, розведених в 1 столовій ложці молока, 2 столові ложки гречаної муки.

Приготування: Розчинити пів кіло білої пшеничної муки і пів кіло гречаної з 3 литрами теплого молока і 10 г дріжджів, розведених в 1 столовій ложці молока. Коли тісто підросте (тісто мусить рости щонайменше 3-4 години, якщо росте занадто, помішати його ложкою), досипати 2 столові ложки гречаної муки і влити пів склянки кип'ятку. Все це добре вимішати і випікати млинці на невеличких сковорідках. Тісто викладати ложкою на розігріте масло, млинці випікати з обох боків. Подавати на стіл гарячими з ікрою, оселедцями, маслом і сметаною. З 1 кіло муки виходить 12-15 млинців.

Млинці з капустою

Склад: 500 г капусти, 2 ст. ложки олії, 0,5 чайної ложечки цукру, сіль, перець. Для тіста: півсклянки молока, півсклянки води, 1 склянка борошна, 2 яєць, сіль.

Приготування: Спочатку приготувати капусту: нашаткувати, посолити, дати вистоятись. Розігріти на сковороді жир, розтопити трохи цукру так, щоб він набув коричневого кольору. Приготувати рідке тісто для млинців, покласти в нього тушковану капусту, перемішати й випікати млинці. Якщо тісто буде густе, влити трохи молока.

Пшенична каша з морквою

Склад: На 2 склянки пшеничних крупів – 4 склянки води, 2 морквини, 4 цибулини, 4 столові ложки вершкового масла, сіль, зелень – за смаком.

Приготування: Підготовлені пшеничні крупи кладуть у киплячу підсолену воду, варять до запустіння, з’єднують з обчищеними дрібно нарізаними й злегка підсмаженими на вершковому маслі морквою і ріпчастою цибулею, перемішують і ставлять у духовку на 50 хвилин. Подаючи на стіл, кашу поливають розтопленим вершковим маслом і посипають дрібно нарізаною зеленню кропу або петрушки.

Час приготування: 50 хв.

Протерта гречана каша

Склад: На 2 склянки гречаних крупів – 1 яйце, 2 столові ложки вершкового масла для варіння каші, 2 склянки кип'ятку.

Приготування: Гречані крупи перебирають, кладуть на сковородку, перетирають з сирим яйцем і прогрівають, поки не підрум’яниться. Після цього крупи перекладають у каструлю, додають вершкове масло, заливають кип'ятком і дають воді закипіти. Коли крупи розбухнуть, розмішують лопаткою, ставлять каструлю з кашею у сотейник з кип’ятком, варять до 4 годин, стежачи за тим, щоб вода у сотейнику весь час кипіла. Зварену кашу протирають так, щоб вона мала вигляд вермішелі. Подають кашу на стіл гарячу з вершковим маслом, а холодну – з вершками.

Час приготування: 4 год.

УЗВАР

Склад: Фрукти сушені – 125 г, цукор – 75 г, мед – 50 г. Вихід – 1 літр.

Приготування: Узяти сушених груш, яблук, вишень, слив, родзинки, фиг, і ріжків. Облить і налить вареною водою. Накрити покришкою і поставить у піч до ранку. Уранці вийнять з печі, налить меду і поставить у холодне місце. Коли треба – подавать.

Коментар: Сушені фрукти перебрати, великі розрізати, долі промити тричі теплою водою і варити (при закритій кришці) до готовності. Узвар заправити цукром і медом довести до кипіння і охолодити. Подавати з пирогами.

Домашня ковбаса, запечена в сметані

Склад: Домашньої ковбаси – 500 г, сала – 75 г, 2 столові ложки сметани

Приготування: Шматочки солоного сала дрібно поріжте, підсмажте на сковороді разом із шматочками домашньої ковбаси. Потім усе це пересипте в глиняну ковбасницю, додайте туди сметани й поставте в духовку на 10 хвилин. До столу окремо подайте відварену картоплю. Можна водночас запропонувати ще й чорний хліб.

Час приготування: 10 хв.

Голубці з м'ясом по-українському

Склад: На 1 кг яловичини - 1,2 кг свіжої капусти, 4 ст. ложки рису, 2 цибулини, 3 ст. ложки вершкового масла, сіль, перець - за смаком. Для підливи: 1/2 склянки сметани, 2,5 склянки м'ясного бульйону, по 1 ст. ложці пшеничного борошна й вершкового масла.

Приготування: З невеликої головки капусти знімають верхні листки, промивають, вирізують качан, кладуть у киплячу підсолену воду й варять до напівготовності 15-20 хв., потім головку виймають, охолоджують і розбирають на окремі листки. Товсті жилки зрізають або розбивають сікачем. М'ясо пропускають крізь м'ясорубку, додаючи припущений рис, пасеровану ріпчасту цибулю, перець, сіль, добре розмішують, кладуть на підготовлені листки капусти, краї їх згортають і надають голубцям прямокутної форми. Голубці укладають у сотейник або каструлю, заливають сметанною підливою й тушкують у духовці до готовності. Приготування підливи. Борошно пасерують на вершковому маслі так, щоб воно не змінило кольору, додають сметану, змішують, розводять гарячим бульйоном, проварюють 8-10 хв. на малому вогні, солять, проціджують, доводять до кипіння й заправляють вершковий маслом.

Час приготування: 1 год. 20 хв.