Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Різдво святкування страви.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
547.84 Кб
Скачать

Кутя з пшениці з маком чи з варенням

Склад: 1 фунт пшениці, 1 склянка маку, 0,5 склянки цукру чи 2 ложки меду.

Приготування: 1 фунт пшениці перебрати, перемити, всипати в окріп, коли закипить - вилити на дуршлаг, перемити холодною водою, зложить в каструльку, налить водою, скип’ятити, накривши кришкою, i поставити в гарячу піч на чотири години. Коли впріє до м’якості, винути і поставити у холодне місце. У цей час вимити 1 склянку маку, обдати окріпом, злити воду, перемити у холодній воді, злити її, ще раз обдати окріпом, обдати холодною водою, злити її, терти у кам’яній чашці, поки не побіліє і не розітруться зерна, положити 0,5 склянки цукру чи 2 ложки меду, змішати з пшеницею, підлити трішки охолодженої кип’яченої води. Замість маку можна покласти у пшеницю склянку ягід і фруктів з варення, без соку, розвести цукровою кип’яченою водою.

Коментар: Кутя буває ячмінна, пшенична чи рисова. Потовкти ячмінь чи пшеницю і варити в воді. Подається з молоком: конопляним, маковим, мигдальним чи розведеним медом, що зветься сита – в ситу додається мигдаль, грецькі чи звичайні горіхи. Подавати 24, 31 грудня та 5 січня. Перед 1-м січня до куті подаються вершки.

Горох або нут із салом

Склад: На 2 склянки гороху або нуту – 2 цибулини, 120 г сала, 1 столову ложку дрібно нарізаної петрушки.

Приготування: Нарізане дрібними кубиками сало смажать разом із січеною цибулею до золотистого кольору, змішують з вареним горохом або нутом, солять і добре прогрівають. При подачі на стіл горох або нут посипають зеленню петрушки.

Капусняк

Склад:

Приготування: Зваривши з свинини юшку, процідить її, покласти кислої капусти і варить, поки не пом'якшає. Заправить борошном з цибулею і маслом, поперчить і подавать. Коли хочуть мати капусняк пісним, то варять юшку з корінням та грибами.

Борщ без м’яса

Склад:

Приготування: Зварити юшку з коренів та сушених білих грибів (боровиків). Процідити. Спекти 2 фунти буряків, потім почистити, дрібно покришити, зложить у ринку чи рондель, налить процідженою юшкою, окремо влить одвареного бурякового розсолу, сметани, нагріти, щоб було гарячим, покласти солі, перцю, дрібно покришених грибів, картоплі і подавать.

Борщ український з пампушками

Склад: Картопля - 60 г, капуста білоголова свіжа - 40 г, перець солодкий (болгарський) - 8 г, буряки - 35 г, томат-пюре - 20 г, (томатний сік - 80 г), кислота лимонна - 0,4 г, жир - 6 г, цибуля ріпчаста - 15 г, морква - 15 г, бульйон - 28 г, петрушка (корінь) - 7 г, борошно пшеничне - 2 г, цукор - 2 г, сало шпик - 4 г, часник - 2 г, сметана - 10 г, зелень - 4 г. Для пампушок: борошно пшеничне - 80 г, вода - 35 г, цукор - 5 г, дріжджі - 3 г, олія для тіста - 2 г. Для підливи: часник — 2г, олія — 5г, сіль — 1г, вода -25 Г. Вихід — 400 Г.

Приготування: У киплячий бульйон або воду покласти картоплю, нарізану часточками. Коли закипить, додати капусту, нарізану соломкою, шаткований солодкий перець і варити 20—25 хвилин. Потім додати буряки, тушковані з томатом-пюре, кислотою і жиром, пасеровані цибулю, коріння і довести до кипіння. Борщ заправити пасерованим борошном, розведеним бульйоном, сіллю, цукром і варити 7 хвилин. В кінці варіння додати чорний перець, лавровий лист, сало, товчене з часником. Сметану покласти в тарілку або подати окремо. Приготування пампушок: у теплій воді розчинити дріжджі, всипати 1/4 частину борошна, перемішати і дати тісту підійти. Додати решту борошна, олію, цукор, сіль, розчинені в невеликій кількості води, перемішати і залишити для бродіння на дві години. З готового тіста сформувати кульки масою 30 г і залишити на листі на 15 хвилин. Випікати 7—8 хвилин. Для підливи часник розтерти з сіллю, змішати з олією і охолодженою кип'яченою водою.

Час приготування: 25 хв.

Пампушки

Склад: Тісто: 750 г борошна, 7 жовтків, 100 г вершкового масла, 150 г цукру. 1,5 склянки молока, 100 г дріжджів, цедра з пів лимона, пів чайної ложки солі. Начинка: 200 г вишневого або трояндового варення. Для смаження: 1 кг рослинного сала. Помадка: 400 г цукру, 0,5 лимона, кулька крапель ромової есенції, 0,5 склянки води. Для оздоблення: апельсинова цедра.

Приготування: Дріжджі з ложкою цукру і борошна розведіть у теплому молоці і поставте в тепле місце для бродіння. Масло розітріть з цукром, додаючи по жовтку. Влийте розчину, всипте просіяне борошно (добре, щоб воно перед тим стояло в теплому місці), вкиньте лимонну цедру, сіль і замісіть пухке тісто. Накрийте його рушником і поставте в тепле місце. Коли тісто вдвічі збільшиться в об’ємі, перемісіть його і дайте ще раз підійти. Тоді частину тіста виложіть на посипану борошном дошку і викачайте корж завтовшки 1 см. До половини коржа склянкою позначте кола. В центрі кожного кола покладіть варення без сиропу, накрийте другою половиною коржа і склянкою виріжте пампушки. Складіть їх на посипану борошном дошку і накрийте. Так само зробіть пампушки з решти тіста і всі разом поставте у тепле місце, щоб підійшли. У глибокій сковороді розтопіть жир. Вважайте, щоб жир не дуже кипів, тому що при швидкому смаженні пампушки всередині можуть залишитися сирими. Кладіть пампушки верхом донизу і посуд зразу ж накрийте покришкою. Щоб навколо пампушок утворився білий обруч, що прикрасить їх, після того як низ пампушок зарум’яниться, обережно переверніть їх виделкою і більше не накривайте.