Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Різдво святкування страви.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
547.84 Кб
Скачать

Голубці з пшоном

Склад: На 1 кг свіжої капусти – 1 склянку пшона, 25 г сала, 2 моркви, 1 цибулину, 1 ст. ложку пшеничного борошна, 2 ст. ложки томату-пюре, 3 ст. ложки сметани, 1 ст. ложку жиру, 2 горошини гіркого перцю, 1 склянку бульйону.

Приготування: Свіжу капусту обварюють у киплячій воді цілою головкою без качана і відокремлюють листки. У листків зрізують жилки. Пшоно промивають, заливають водою, доводять до кипіння і відкидають на сито. Потім заправляють його січеною злегка підсмаженою цибулею і морквою, нарізаним салом, перцем і сіллю. Заправлене пшоно кладуть на підготовлені листки капусти, згортають трубкою, укладають у сотейник або на лист, заливають сметанною підливою і тушкують до готовності , При подачі на стіл голубці поливають підливою, в якій вони тушкувались. Приготування підливи. Борошно злегка підсмажують на жирі, додають томат, вливають бульйон, сметану, проварюють, проціджують і солять.

Голубці під грибним соусом

Склад: Середня головка капусти (І,5 кг), 50 г сушених грибів, склянка рису, 100 г вершкового масла, 100 г маргарину, 2—3 цибулини, мелений перець, сіль. Соус: 2 склянки грибного відвару, 3/4 склянки сметани, чайна ложка борошна, сіль.

Приготування: Гриби помийте в холодній воді і зваріть у трьох склянках води. Обсмажте в маргарині дрібно нарізану цибулю. Коли цибуля почне рум'янитися, додайте посічені гриби, запарений рис, посоліть і поперчіть. Виріжте з головки капусти качан так, щоб не розсипалися листки, покладіть її у каструлю з окропом і варіть на слабкому вогні до напівготовності. Розберіть головку на окремі листки. Якщо всередині листки виявляться твердими, вкиньте їх ще раз в окріп і закип'ятіть. Коли листки охолонуть, зріжте з них прожилки. На кожен листок (великі поділіть навпіл) накладіть начинку, загорніть з обох боків і легко скрутіть у рулетик. Голубці складіть у каструлю, дно якої вистеліть капустяними листками, посоліть, залийте окропом на чверть каструлі і варіть півтори—дві години на слабкому вогні (найкраще в духовці). Страва буде особливо смачною, якщо незадовго до готовності додати пів склянки сметани.

Риба заливна

Склад: Луска (чим більше, тим краще) на 1,5 кг риби брати луску з 3 кг риби. Вода — 2,5 л, цибуля — 3 шт., моркви — 1 шт., перець — 5—б горошин, сіль, петрушка — за смаком.

Приготування: Беруть свіжу рибу (короп, судак) і очищають від луски. Луску промивають у холодній воді і варять на малому вогні 30 хвилин. Відціджують і луску викидають, а у відвар кладуть сіль, перець запашний, моркву і цибулю — варити 15 хвилин, потім кладуть порізану великими шматками рибу і ще варять 7—10 хвилин. Головне — не переварити! Розкладають рибу на тарілки, посипають петрушкою, додають відварену моркву і залишають рибним бульйоном. Застигає чудово і без желатину. Холодець прозорий і смачний.

Час приготування: 40 хв.

Мариновані оселедці

Склад: На 10 оселедців – 1столову ложку цукру, 2 столові ложки гірчиці, 8 столових ложок оцту, 2 столові ложки сметани, 1 столову ложку білих маринованих грибів, 2 огірки, Приготування 2 цибулини, пів чайної ложки солі.

: Оселедці вимочують у холодній воді, потрошать, відрізують голови, хвости і плавники. Потім промивають, знімають шкірку, вибирають кістки і, добре промивши, складають у банку. Молочко старанно розтирають з гірчицею, цукром і оцтом. До розтертої маси додають сметани, протирають її крізь сито, додають маринованих білих грибів, солі, нарізаних огірків, дрібно посіченої ріпчастої цибулі, добре перемішують, заливають цією підливою складені у банці оселедці, накривають цупким папером, добре зав’язують і ставлять у холодне місце на 4-5 годин.

Час приготування: 5 год.

Риба, смажена в томаті

Склад: 200 г риби (короп, лящ, карась), 10 г борошна, 10 г олії, 100 г томату, сіль, перець, зелень.

Приготування: Обчищену рибу порізати на кусочки, посолити, поперчити, запанірувати у борошні і обсмажити. Тоді залити соусом і прогріти протягом 5 хвилин. Подавати на стіл, оздобивши посіченою зеленню петрушки.

Риба, тушкована з овочами

Склад: 150 г риби, 5 г борошна, 10 г вершкового масла, 20 г буряка, 20 г моркви, 5 г петрушки (корінь), 5 г перцю болгарського, 15 г ріпчастої цибулі, 10 г сметани, сіль, перець.

Приготування: Кусочки риби посолити, запанірувати в борошні і обсмажити. Буряк, моркву, петрушку та перець порізати соломкою, цибулю — кільцями. Рибу та овочі скласти шарами в сотейник, залити бульйоном, звареним з рибних кісток, поперчити і тушкувати протягом години. Тоді додати сметану. Подавати на стіл, оздобивши зеленню.

Печеня з чорносливом

Склад: 2 кг яловичини, 200 г сала, 2 столові ложки маргарину, зелень петрушки, сіль. Соус: склянка сметани, 200 г чорносливу, 2 столові ложки тертого хріну, чайна ложка борошна, цукор, сіль.

Приготування: М'ясо нашпигуйте салом, полийте окропом, обсушіть, натріть сіллю й обсмажте. Опісля покладіть у посуд, додайте маргарин, влийте пів склянки води і тушкуйте на слабкому вогні до готовності. Сливи зваріть у невеликій кількості води, протріть крізь сито, додайте хрін, розтерту з борошном сметану, відвар із слив, сіль, цукор на смак, з'єднайте з соусом, який утворився під час тушкування м'яса і доведіть до кипіння. Перед подачею на стіл м'ясо наріжте тоненькими скибками, полийте соусом, посипте нарізаною зеленню петрушки, обложіть домашньою локшиною.