Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
педагогікату ту.docx
Скачиваний:
86
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
47.18 Кб
Скачать

Самоаналіз уроку № 3

1. Тема уроку: Характеристика хімічних елементів малих періодів за положенням в періодичній системі та будовою атома.

Мета:

Навчальна – розглянути план-характеристику елемента за його положенням в періодичній системі та будовою атома;

Виховна – сформувати вміння учнів складати план-характеристику елемента за його положенням в періодичній системі та будовою атома;

Розвивальна – розвивати вміння застосовувати знання в нових ситуаціях, розмірковувати.

2. Поставлена мета для цього уроку була виконана. Цьому сприяла методична структура, а також активність і уважність учнів.

3. Учні засвоїли викладений матеріал на достатньому рівні, труднощів при викладенні нового матеріалу не виникло.

4. Методична структура уроку була доцільною.

5. Часових витрат допущено не було.

6. Недоліків при викладі цього уроку допущено не було.

7. При виконанні домашнього завдання у учнів проблем не виникло.

8. Проведений урок поглибив інтерес учнів до хімії.

Потижневі педагогічні спостереження

Перший тиждень з 10.02.14 по 14.02.14

Протягом першого тижня мене знайомили з педагогічним колективом школи та розташуванням робочих кабінетів. Першого ж дня мене познайомили з вчителями та закріпили за класом, в якому я буду викладати хімію та буду помічницею класного керівника. Мене було закріплено на викладання хімії у 8-А класі, які мають по два уроки хімії на тиждень. Класному керівнику я допомагала також у 8-А класі.

На першому тижні практики ми мали змогу відвідати різні уроки класу, до якого нас прикріпили. Відвідуючи уроки, ми спостерігали за тим, як проводять уроки і за тим, як проявляють себе учні.

В наступні декілька днів я відвідувала уроки у різних викладачів, зокрема у Білорус Алли Володимирівни, яка викладає хімію, Гребеннікової Тетяни Дмитрівни, яка є вчителем математики та класним крівником класу за яким я закріплена, та інших вчителів гімназії. Я ретельно проаналізувала ці уроки та зробила для себе певні висновки, щодо того як працювати та взаємодіяти з дітьми. Хоч клас є найсильнішим у гімназії за рівнем знань учнів, самі діти в різних вчителів ведуть себе по різному. За цей тиждень я відвідала 2 уроки хімії у 8-М класі, які проводила Білорус Алла Володимирівна. Вона з самого початку уроку організувала учнів на продуктивну роботу, і, на мою думку, дуже цікаво провела урок. Також, у свого класного керівника на уроках, учні вели себе досить добре, цьому, мабуть, сприяло те, що на уроках математики учні зайняті розв’язуванням прикладів, і в них не вистачає часу відволікатися на однокласників. На цьому ж тижні я підготувала та провела виховну годину з учнями 8-М класу на тему «Наші права – щасливе дитинство», та почала проводити з обраним мною учнем психологічні методики для написання його характеристики.

Другий тиждень з 17.02.14. по 21.02.14.

На другому тижні ми вже розпочали самостійно проводити уроки, але все ж продовжували відвідувати ще деякі інші уроки, не нашої спеціалізації. Як вже згадувалося, поведінка учнів на різних уроках є різною. Найбільш дисципліновані вони на уроках математики, хімії, фізики, які веде директор гімназії Пивоваров Василь Миколайович. А от на уроках іноземної мови, біології, історії, та ОГМ вони вже були менш дисципліновані. Дозволяли собі більш вільну поведінку і траплялось, що не з першого разу звертали увагу на зауваження вчительки. Порушенням дисципліни учнями на уроках було, в основному, те, що вони багато розмовляли між собою і цим заважали вчителю та іншим учням. Інші ж учні навпаки сконцентрували свою увагу на виконанні завдання та слуханні вчителя і поводили себе дисципліновано.

За цей тиждень я провела 2 уроки хімії у 8-М класі. На кожному з цих уроків був присутній мій однокурсник. І вчитель, і студент аналізували та оцінювали мою роботу та манеру проведення занять. Спочатку вони виявляли досить багато незначних недоліків, особливо вчитель, проте їх ставало дедалі менше. Я досить швидко призвичаїлася та адаптувалася до роботи з дітьми загалом та до кожного зокрема. Під час уроків я не відчувала жодних незручностей та дискомфорту у спілкуванні з дітьми. Діти ж, у свою чергу, ставились до мене доброзичливо, з належною повагою, та розумінням, як до наставника та вчителя.

Допомагаючи класному керівникові виконувати її обов’язки, я залучилася до підготовки дівчат 8-М класу до поздоровлень хлопців з нагоди Дня Захисника Вітчизни. Зазделегідь підготували плакати, які розвісили в коридорі гімназії та на дверях кабінету, який закріплений за 8-М класом. Прикрасили клас, підготували привітання та подарунки. В день свята привітали хлопців та влаштували їм солодкий стіл. У всіх був святковий настрій.

Третій тиждень з 24.02.14. по 27.02.14.

На цьому тижні можна вже було сформувати більш коректне уявлення про клас, ніж на першому тижні, так як спілкування з учнями вже було повноцінним, я встигла ближче познайомитися з класом, дізнатися про їхні психологічні особливості. Я вже більш-менш запам’ятала своїх учнів по іменам та прізвищам. Ми досить подружилися. Діти під час уроків поводилися добре, старалися виконувати всі завдання та бути активними під час уроків. На тижні було проведено два уроки з хімії. Учні виконували самостійні роботи, біля дошки розв’язували задачі та відповідали на запитання вчителя під час уроку, тобто, на уроках були досить активними.

На цьому тижні один із моїх уроків хімії відвідала методист від фахової кафедри, викладач кафедри хімії, завідувач кафедри хімії Бойко Віра Іванівна. Їй, в цілому, сподобалася моя підготовка та манера проведення занять, але вона вказала на ряд моїх недоліків, які я намагалася виправити та взяти до уваги впродовж подальшого проведення уроків.

Виконуючи обов’язки класного керівника, я із класного журналу протягом кількох днів виписувала оцінки учнів 8-М класу на спеціальні аркуши-бланки, які потім вклеювалися учням у щоденники. Зізнаюся, першого разу в мене виходило, але довго, а потім я пристосувалася, та краще справлялася з цим обов’язком. Збирала на перевірку щоденники всіх учнів, та сама як класний керівник їх перевіряла, де потрібно було писала зауваження.

Четвертий тиждень з 04.03.14. по 07.03.14.

На четвертому тижні ми також відвідували уроки не нашої спеціалізації. Окрім своїх уроків, я була присутня і на уроках свого колеги-студента. Я провела ще три уроки хімії: два у своєму 8-М класі, та один урок у класі колеги – 8-Б.