Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RGF_3_kurs_METODIChKI.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
35.71 Кб
Скачать

Практичне заняття № 5 Особливості наукового тексту і професійного наукового викладу думки

  1. Особливості наукового стилю української мови.

  2. Поняття «науковий текст». Його ознаки, структура.

  3. Загальні вимоги до наукового тексту

Завдання, обов’язкові для домашнього виконання

  1. Перепишіть текст. Визначте його стиль. Вкажіть на конкретні мовні засоби, які творять стиль. Чому текст не можна віднести до художнього стилю? Знайдіть у тексті лексичні синоніми.

У сивого полину є чорнявий брат – чорнобиль. У нього чорнувато-буре стебло і темні суцвіття. Назва чорнобильпрозора, адже друга частинабило, билина– „стебло”, „зілля” (коріньбил– зустрічається в словах усіх слов’янських мов). Друга назва цього виду полину – нехворощ. Це вже більш таємнича назва. Може, в основі цієї назви лежить словохворост, а заперечна частканевказує, що віник, зроблений з полину, це „не хворостяний віник”? Навряд. Назва своїми коренями сягає в сиву давнину і перекладається описово як „засіб від грому та блискавки”. А ось і докази: у старій чеській мові було словонехрасть, а тепер є словонетрееск, у польській мові є словонєтшеск, у словаків і сербів –нетреск, скрізьне- і скрізь -треск-. До східних слов’ян слово прийшло зі старої чеської мови і засвоїлося цими мовами, а за законами східнослов’янських мов західнослов’янське сполучення -ра- передається як -оро-:нехрасть – нехорость – нехворощ.

У полину є ще одна назва – євшан, рідковживана і маловідома. Вона засвідчена в Іпатіївському літописі від 1201 р. (евшань, емшань). Зустріти це слово можна в старовинних піснях, у віршах поетів А. Майкова, М. Вороного. Походить воно з тюркських мов (туркменськейовшан, башкирськеюшан).

(А. Коваль)

Рекомендована література

  1. Полтавська О. М. Вивчення української мови (за професійним спрямуванням): теоретичний і практичний аспекти : [Навч. посібник] / О. М. Полтавська. – Алчевськ : ДонДТУ, 2009. – 189 с.

  2. Ткаченко О. Г. Українська мова : [Навч. посібник для студентів усіх спеціальностей та всіх форм навчання з дисципліни “Українська мова (за професійним спрямуванням)” / О. Г. Ткаченко. – Суми : Вид-во СУМДУ, 2004. – 164 с.

  3. Українська ділова і фахова мова: практичний посібник на щодень / М. Д. Гінзбург, І. О. Требульова, С. Д. Левіна, І. М. Корнілевська. –К. : Фірма “ІНКОС”, Центр навчальної літератури, 2007. – 672 с.

  4. Українська мова за професійним спілкуванням: теоретико-прак­тич­ний посібник / [Укладач В. С. Акімова]. – Дніпропетровськ : Придніпровська державна академія будівництва і архітектури, 2008. – 46 с.

Практичне заняття №6 Оформлення результатів наукової діяльності

  1. План, тези, конспект як засіб організації розумової праці

  2. Основні правила бібліографічного опису джерел

  3. Оформлення посилань у науковій праці.

Завдання, обов’язкові для домашнього виконання

  1. Зробіть короткий бібліографічний огляд на одну із тем:

«Освічена людина – корисна людина»

«Фахові знання – гарант професійного успіху»

Складіть тезовий план.

  1. Опрацюйте «Правопис слів іншомовного походження» за таким джерелом: Український правопис / НАН України, Ін-т мовознавства ім. О. О. Потебні; Інститут української мови – стереотип. вид. – К.: Наук. думка, 2005. – 240 с. – С. 98 – 104. Складіть опорний конспект, доповніть приклади терінами й професіоналізмами. (Дібрані власні приклади в тексті виділіть іншим кольором)

  2. Візьміть на заняття 2 посібники чи підручники зі свого фаху.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]