Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ.docx
Скачиваний:
194
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
385.99 Кб
Скачать

3.5. Оснащення кабінету образотворчого мистецтва у школі

Якість викладання зазначеного шкільного предмета ще значною мірою залежить від певного предметно-просторового середовища в якому здійснюється навчально-виховний процес. Оскільки образот­ворче мистецтво належить до групи гуманітарно-естстичних шкільних дисциплін, то логічним виглядає висновок про необхідність створення спеціального художньо-естетичного середовища для образотворчої ді­яльності школярів

В умовах школи об'єктом спеціально організованого художньо- естетичного середовища може стати предметний кабінет образотвор­чого мистецтва, який доречно використовувати для уроків образот­ворчого мистецтва як у початкових, так і в інших класах. Частіше за все добре оснащений та естетично оформлений шкільний кабінет об­разотворчого мистецтва є результатом спільної праці вчителя, учнів, їхніх батьків та безпосередньо адміністрації школи. Навіть часткове оснащення та оформлення будь-якого класного приміщення, з огляду на проведення в ньому тільки уроків образотворчого мистецтва, пози­тивно впливає на процес залучення молодших школярів до світу пре­красного загалом та художньо-творчої діяльності зокрема.

Найбільш бажаним варіантом достатнього обладнання кабінету об­разотворчого мистецтва є наявність в ньому декількох функціональних зон: місця для роботи вчителя, місць для діяльності учнів, гігієнічного куточка та простору для експонування і зберігання спеціального осна­щення, технічних засобів навчання, художніх матеріалів та приладдя.

Для кабінету образотворчого мистецтва доцільніше виділяти вели­ку світлу, теплу, добре провітрювану кімнату, що має додаткове т.зв. «підсобне» приміщення (для натурно-методичного фонду, ТЗН та ін­шого). В зв'язку з тим, що в кабінеті образотворчого мистецтва діяль­ність школярів пов'язана з додатковим напруженням зору, слід зверну­ти особливу увагу на організацію освітлення та колірне оформлення кабінету. Достатнє освітлення та гармонійне пофарбування (краще в світлій ахроматичній гамі) кабінету образотворчого мистецтва не лише сприятимуть успішній образотворчості дітей, але й запобігатимуть їх передчасній втомі.

Художньо-декоративне оформлення кабінету має бути обмеженим як за розмірами, так і за кількістю елементів постійного та тимчасового оздоблення. Для постійного оформлення слід використовувати: компо­зиції у формі настінного розпису або мозаїки, зразки справжніх мис­тецьких творів, декілька стендів за тематикою образотворчої грамоти та систему «затемнення» приміщення. Тимчасове оформлення може мати суто навчальне спрямування: виставки дитячих художніх робіт, наочні посібники до певної навчальної теми уроку тощо.

Кабінет слід обладнати комплектом відповідних меблів, найкраще спеціальними шафами, стелажами, стільцями та партами, що мають змінний кут нахилу робочої поверхні, підставками для натурних ком­позицій. Але в основному меблі мають відповідати функціональному призначенню, тобто бути зручними у створенні найсприятливіших умов для навчальної та образотворчої діяльності молодших школярів. Звичайно, меблі не мають заважати ні під час роботи, ні під час змуше­ного пересування дітей та вчителя по кабінету (наприклад, відстань від парт до дошки має бути не меншою за 2,4 м, а проміжки між рядами понад 60 см).

Важливою ланкою в обладнанні та оснащенні шкільного кабіне­ту образотворчого мистецтва виступають сучасні технічні засоби на­вчання. Тому поряд з перевіреними часом екранно-проекційними та аудіовізуальними технічними засобами (типу кіноапарата епідіаскопа діапроектора, кодоскопа магнітофона телевізора, відеомагнітофона та ін.) можна використовувати й різні комп'ютерні технології.

В предметному кабінеті необхідно зосередити й систематизував достатній обсяг навчально-методичних посібників (таблиці, репродук­ції, зразки дитячих робіт, науково-методичні посібники, сенсорні ета­лони та іншу наочність з кольорознавства конструювання, композиції, малювання з натури тощо) та відповідний натурний фонд (муляжі ово­чів та фруктів, моделі людської голови та тіла різні предмети побуту та мистецькі твори, особливо зразки виробів декоративно-ужиткового мистецтва). Можна зберігати в кабінеті й необхідні художні матеріали та приладдя (фарби, пензлі, папір, ножиці, клей, різці, пера, крейду, глину, пластилін та інші). Та головним у створенні, оснащенні та оформ­ленні шкільного кабінету образотворчого мистецтва залишається те, щоб він був зручним місцем для образотворчості дітей та методичним! центром для удосконалення педагогічної майстерності вчителів.