Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник 1.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
514.05 Кб
Скачать

5. Підсумки бесіди.

З а п и т а н н я: 1.Чи схвилювала вас зустріч з письменником? Чому? 2. Яке враження справив на вас Айзек Азимов як людина і як письменник?

6. Домашнє завдання.

Прочитати оповідання Айзека Азимова за власним вибором. Визначити (письмово) ідею прочитаного оповідання, а також продовжити фразу:

«Мене особливо вразило в зустрічі з Айзеком Азимовим те, що...»

7. Підсумки уроку.

Учні творчої групи отримують оцінки за індивідуальну роботу, інші — за фронтальну відповідь.

Іі. План-конспект уроку-лекції за творчістю Поля Верлена.

«Ячать хлипкі хрипкі скрипки листопада...»— так назвала оглядовий урок за поезією Поля Верлена в 11 класі вчителька Л.М.Правура (м. Київ).

Тема уроку:Осінні пісні Поля Верлена (загальна характеристика лірики).Освітньо-виховна мета:розкрити особистість Поля Верлена як людини і всесвітньовідомого поета; дати загальну характеристику його лірики, показати її особливості, зацікавити творчістю поета; працювати над розвитком навичок складання плану лекції та її конспектування, над розвитком навичок аналізу поетичного твору й порівняльного аналізу перекладів; виховувати інтерес до поезії модерну, особистісне ставлення до ліричних творів цього напряму.

Обладнання:оформлена класна дошка, виставка книжок поета.Метод:репродуктивний (лекція з елементами евристичної бесіди).Епіграф:

II рlеиrе dans топ соеиr Сотте іl рlеиt sиr Іа vіllе...

PaulVerlaineПлачеться в моєму серці, як дощить над містом...

Поль Верлен

Ланцюжок навчальних ситуацій:

1. Активізація пізнавальної діяльності.

2. Тема, її мотивація.

3. Епіграф як ключ до теми.

4. Лекція з елементами евристичної бесіди у співавторстві з учнями всього класу.

5. Елементи порівняльного аналізу перекладів.

6. Домашнє завдання.

7. Підсумки уроку.

1. Активізація пізнавальної діяльності.

Учитель. Які настрої, почуття у вас викликає пізня осінь? Який давньогрецький міф пояснює прихід цієї пори року? («Деметра і Персефона». Щороку, коли Персефона покидає свою матір на одну третину року, повертаючись до свого чоловіка Аїда в підземне царство. Деметра — богиня родючості землі, поринає в сум та вбирається в темний одяг. І вся природа сумує. Жовкне на деревах листя, і зриває його осінній вітер: відцвітають квіти. пустіють лани, і ллє дощ, що нагадує сльози матері — Деметри...)

2. Тема, її мотивація.

Учитель. Ці сумні осінні пейзажі майже завжди були співзвучні почуттям, світобаченню і світосприйняттю поета, творчий шлях якого ми сьогодні простежимо. Щоб зрозуміти поезію Поля Вернена, треба зрозуміти його душу. Бо його поезія — це історія його д^ші. це інтимна сповідь, це щоденник його настроїв і переживань.

В одному із сонетів своєї першої збірки Поль Верлен писав: «... моя душа народилася для жахливих катастроф». Це пророцтво 22-річного поета повністю підтвердилося його життям, в якому були і спроба добропорядного сімейного існування, і порив до боротьби за політичну волю (працював у бюро комунарської преси в революційному уряді), і трагічна дружба з А. Рембо, і роки ув'язнення, і пошуки Бога, і безпритульність, і злидарювання, і падіння на дно паризької богеми.

Особистісне у великого митця багато в чому визначалось епохальним, власні катастрофи — катаклізмами доби,

Німецький поет Генріх Гейне сказав: «Світ розко.-ювся. і тріщина пройшла крізь серце поета». Бо поет — це людина надзвичайно тонкої глибокої душі, людина, яка прагне до краси й гармонії,— гармонії світу, гармонії людських стосунків. Ось чому будь-який відступ від цієї гармонії — зло, жорстокість, несправедливість, бездуховність, фальш — боляче вражають серця митців і народжують вірші, в одних — гнівні та тривожні, а в інших — повні відчаю та туги. Саме до таких належав Поль Верлен.

Цей біль душі створив образ «осіннього серця», зі струн якого линуть сумні осінні пісні.

Отже, тема сьогоднішнього уроку: «Осінні пісні Поля Верлена».