Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник 1.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
514.05 Кб
Скачать

Орієнтовні тези лекції

Вступна частина.

Вальтер Скотт (означає шотландець).Прожив 61 рік (1771—1832).

1. Про Вальтера Скотта.

Починаючи з XIX століття, Вальтер Скотт входить до когорти найвидатніших письменників Європи. Всі нові його твори відразу перекладалися декількома мовами й виходили у різних виданнях. Його іуі'ям названо цілу епоху літературного розвитку.

Газети й журналибезперервно друкували статті про письменника;

поетиоспівували його твори;

романістинаслідували його;

історикиним захоплювалися;

художникиписали картини на його сюжети;

композитористворювали опери...

Мало хто з великих письменників того часу здобув таку славу за життя. Кожна країна очікувала свого Вальтера Скотта, який би зміг прославити її так, як великий шотландець возвеличив свою батьківщину.

2. Про батьківщину письменника.

На початку XVIII століття Шотландія втратила свою самостійність. Вона стала частиною Об'єднаного королівства Великобританії. Про минулу велич країни ще нагадували палаци шотландських королів, що височіли на пагорбах, славнозвісний Едінбурзький замок, руйновища Голірудського абатства. Проте Едінбург з його архітектурними пам'ятками в часи Скотта вже не був політичним центром країни. Він лишився історією. Тут усе зберігало пам'ять про славне минуле Шотландії, про героїчні бойовища й народні повстання.

Головна частина.

2. Юність письменника.

Скотт народився в столиці Шотландії — Едінбурзі, в родині адвоката. Закінчивши школу, він працював у конторі батька, вивчав юриспруденцію, пізніше обіймав посаду секретаря, а згодом — шерифа свого повіту. Батько жартував, що він народжений бути мандрівником-коробейником, а не юристом.

Справді, Скотт багато подорожував. Його приваблювали далекі маловідомі куточки своєї країни. Він захоплювався минулим, збирав пам'ятки шотландського фольклору, записував балади й пісні, відвідував місця історичних подій, ґрунтовно вивчав історію Шотландії. Це захоплення тривало все життя. Пізніше у своєму маєтку Ебботсфорді на березі Твіду — прикордонної річки між Англією та Шотландією, Скотт зібрав цікаву колекцію старовинних речей: зброї, рукописів, книжок, хатнього начиння. Серед особливо цінної зброї в колекції зберігалася шпага Клеверхауза — героя "Пуритан", пістолети Монтроза — героя "Легенди про Монтроза", рушниця Роб Роя — героя однойменного роману. Це був незвичайний замок. Існує легенда, що саме тут В.Скотту явився образ Дж.Байрона якраз у день смерті поета.

4. Світогляд письменника.

Світоглядні позиції письменника були вельми суперечливими. Він дотримувався консервативних поглядів, був прибічником уряду торі й конституційної монархії. Об'єктивно він визнавав права народу на боротьбу проти гнобителів, але його лякала ідея народовладдя. Консерватизм Скотта не був послідовним. У своїх кращих романах він відобразив народні погляди на тогочасні події. Письменник краще за будь-кого до нього розкрив роль соціальних конфліктів в історії людства, показав залежність долі окремої людини від загальноісторичного розвитку.

5. Літературна творчістьписьменника відзначалася багатогранністю. Він розпочав писати наприкінці XVIII століття. Перші спроби в жанрі романтичної балади В.Скотт уміщує в збірнику "Чарівні оповідання", куди ввійшла також романтична балада "Іванова ніч", (переклад В.Жуковського —"Замок Смальгольм"). На початку XVIII століття вийшли три томи під спільною назвою "Пісні шотландського кордону", де повнотою зазвучав голос народу Шотландії. В. Скотт написав поеми: "Пісня останнього менестреля", "Марміон", "Рокбі" та інші, повісті й оповідання, але в історію увійшов як творецьжанру історичного роману.

За своє життя він написав близько тридцяти романів, присвячених:

— історії Шотландії (так звані шотландські романи: "Уеверлі, або Шістдесят років тому", "Пуритани", "Роб Рой" та інші):

— історичному минулому Англії ("Айвенго", "Монастир", "Абат" та інші);

— подіям у Франції під час правління Людовика XI ("Квентін Дорвард").