Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник 1.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
514.05 Кб
Скачать

Орієнтовні запитання й завдання до бесіди

— Над чим замислилися ви, прочитавши казку "Старі прислів'я"? В яких життєвих ситуаціях варто вживати старі прислів'я: "Хто робить сам, той робить за трьох," "Добрий початок —половина роботи", "Найкраще – золота середина", "Кінець діло хвалить"?

— З якої казки взято прислів'я: "Хто мусить, той і камінь вкусить"? Чи допоможе воно відповісти на запитання, поставлені наприкінці цієї казки?

— Назвіть казки, де основну думку виражено в афористичній формі.

— Згадайте випадок з власного життя, про який можна сказати: "Облизня впіймав".

— Якщо б вам мати сказала: "Ти, мабуть, з'їв би цілий палац, той що в Болоньї стояв,"— на що вона натякала б?

— Придумайте своє закінчення до казок "Хати й палаци" та "Хвалькувата миша".

— Якщо вам запропонували б купити місто Стокгольм, чи погодилися б ви?

— Чому?

— Напишіть свою маленьку казочку, в якій основну думку було б виражено афоризмом, узятим із казок Джанні Родарі. Розкажіть її по телефону знайомому.

● Бесіда за твором Дж.Даррелла "Балакучі квіти" (6 клас) може частково спиратися на знання учнів з ботаніки і зоології.

Орієнтовні запитання й завдання до бесіди

— Прочитайте опис зовнішності вчителя Кралевського на першій сторінці розповіді. Чи вдалося Дарреллу створити портрет людини-гнома?

— Протягом твору Даррелл домальовує портрет окремими рисами. Знайдіть, якими саме.

— Канарки, щиглі, коноплянки, снігурі, чорні дрозди... Чи знали ви про таких птахів раніше? Що ви дізналися про них з розповіді?

— Опишіть царство квітів. З чим порівнює його автор?

— Хто може почути, як розмовляють квіти? Знайдіть відповідь у тексті.

— Як зберегти красу зрізаних квітів якомога довше? Перерахуйте поради місіс Кралевської, запам'ятайте їх, розкажіть про них батькам, друзям, знайомим.

— Чому ця розповідь має назву "Балакучі квіти"?

● Оповідання Е. Сетона-Томпсона "Лобо" (6 клас) потребує особливої розмови з учнями, оскільки вони читають про те, як людина вбиває звіра. Письменник сам пропонує читачам запитання, що допомагають розпочати бесіду.

Орієнтовні запитання й завдання до бесіди

— Читачі не раз дорікали письменникові за те, що він "убив" Лобо. У передмові до збірки "Життя гнаних" Сетон-Томпсон запропонував поміркувати над такими запитаннями: "Який настрій викликало у вас оповідання про Лобо?"та "На чиєму боці ваші симпатії — на боці благородного чотириногого, що скінчив свої дні так, як і прожив: з гідністю, безбоязно, мужньо?" А як ви відповіли б на ці запитання?

— Сетон-Томпсон — знавець тварин, їхньої поведінки і звичок. Він майстерно описує їх в оповіданні "Лобо". Знайдіть у творі описи зовнішності.

— Що нового ви дізналися про таку тварину, як вовк?

— Напишіть твір-роздум "Моє ставлення до могутнього володаря Курумпо".

— Редьярд Кіплінг у своєму листі до Сетона-Томпсона коротко написав: "Вам зобов'язаний". В.Біанки і М.Гладков до 130-річчя з дня народження письменника писали: "Ми збережемо в душі глибоку синівську вдячність Сетону-Томпсону — співцю наших волохатих і пернатих родичів. Багато гарних почуттів він пробудив у нас ще в дитинстві". Напишіть і ви невеличкого листа до письменника Сетона-Томпсона, в творах якого звучить тривога за долю тварин, лунає заклик до їхнього захисту.

● Серед письменників-казкарів О. Уайльд ("Щасливий принц" якого вивчається за програмою 6 класу), виділяється особливою ліричністю, вишуканістю стилю. Важливо, щоб учитель зумів передати ці риси автора, готуючи матеріали до уроку.