Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник 1.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
514.05 Кб
Скачать

Орієнтовні запитання й завдання до бесіди

— Перекажіть близько до тексту два епізоди з казки: опис статуї Щасливого Принца та його життя в па паці Безтурботності.

— Придивившись пильніше до міста. Принц побачив цілі вулиці, де не лунає дитячий сміх і зникли усмішки з облич, а діти блукають голодні, босі, роздягнені. Чи зробив щось Принц, аби поліпшити становище дітей? Що саме? Підтвердіть це рядками з тексту.

— Ластівка знов і знов повертається до Принца й виконує його прохання, хоч добре розуміє, що їй негайно треба летіти до Єгипту. Чому вона так робить? Якими рисами наділено цю пташку в казці?

— Ластівка розповідає Принцу про Єгипет. Про що цікаве ви довідалися з розповіді? Перечитайте ці уривки в казці.

— Як Ластівка ставилася до Принца? Підтвердіть свої думки цитатами тексту казки.

— Яку ціну заплатили Ластівка і Принц за свої добрі вчинки?

— В Оскара Уайльда є вислів:" Ті, хто спроможні побачити у прекрасному його високой сенс, —люди культурні. Вони не безнадійні". Спробуйте визначити "високий сенс" у прочитаній вами казці.

— Вивчіть цей вислів напам'ять.

● Читаючи китайську народну казку "Пензлик Маляна" (5 клас), учні можуть уявити себе на місці головного героя. Бесіда на уроці буде спрямована на розвиток уяви, фантазії дітей. Але казка буде зрозумілою, якщо учитель розповість учням дещо про Китай.

Китай—велика країна, розташована у Східній і Центральній Азії. Наїївеличезніи території знаходяться моря, ріки й озера; гори, плоскогір'я й рівнини; пустелі й степи, ліси. Багатонаціональний народ цієї країни має давню культуру та свої символи риба, птах, білий кінь — символи віри й щастя; море — спокій; гори — бунтарство; визвольна боротьба; журавель — символ чарівництва, лаба, общипана курка — символи зла, потворності та інші. Китайським дітям, щоб навчитися читати й писати, необхідно вивчити ієрогліфічну писемність. Для цього перш за все треба запам'ятати кілька тисяч складних ієрогліфів — невеличких малюнків, які пояснюють слова і склади. Такими малюнками й були написані перші китайські книжки. Вони були незвичайні. Кожна сторінка — велика бамбукова дощечка, на якій записувалося понад сорок ієрогліфів. Дощечки нанизували на мотузку й збирали докупи. Кожна така книга, якщо її треба було перевезти, займала декпька возів. Мабуть, у такій книжці й була записана китайська народна казка «Пензлик Маляна», яку переказав для нас рідною мовою І.Чирка.

Орієнтовні запитання й завдання ло бесіди

— Які почуття викликала у вас прочитана казка? Чому?

— Про що мріяв бідний хлопець Малян? Знайдіть ці слова в тексті казки.

— Які перешкоди чекали на хлопця на шляху до здійснення мрії?

— Які народні символи використані в казці? Що вони означають? Чому першим Малян намалював саме птаха?

— Чи допомагають використані символи зрозуміти головну думку казки? Сформулюйте її.

— До якого вчителя потрапив Малян у школі? Для обгрунтування своєї думки наведіть дієслова, які вживаються в казці на означення дій вчителя?

— Як використовував Малян чарівний пензлик?

— Перекажіть близько до тексту епізод з казки — Малян у маєтку поміщика.

— Запам'ятайте народний вислів. "Злющий, мов сто чортів". Коли його вживають?

— Перекажіть стисло епізод казки — Малян в імператорському дворі.

— Чому імператор зазнав невдачі в малюванні?

— Що зробили б ви, якби у вас з'явився чарівний пензлик? Що ви намалювали б у першу чергу?

— Назвіть казки народів світу, в яких розповідається про чарівні предмети.

Продумана система запитань і творчих завдань допоможе вчителю ефективно провести навчальний диспут або дискусію. У методиці викладання літератури диспутомвважається усне обговорення будь-якого питання з тітератури, часто з наперед визначеними опонентами. Успіх диспуту залежить, перш за все, від старанної його підготовки.

Важливо, щоб на уроках літератури учні вчилися ставити запитання самі, а також уважно слухати й розуміти запитання інших. Для цього варто засвоїти послідовність роботи над запитанням:

— уважно прослухати запитання і, якщо воно не зрозуміле, запропонувати повторити його ще раз;

— знайти в запитанні домінуюче слово і з'ясувати його лексичне значення;

— якщо домінуюче слово багатозначне, визначити те із значень, в якому воно вжито в цьому запитанні;

— з'ясувати характер запитання (просте чи проблемне);

— визначити, якої відповіді потребує запитання — стислої або поширеної, з наведенням аргументів, із прикладами чи без них.

Учні швидко набувають навичок дискусії, якщо вчитель попередньо проводить різноманітні види усних повідомлень, діалоги-інтерв'ю, прес-конференції, заочні екскурсії, обговореня кінофільмів, вистав, телевізійних передач тощо. Основою диспуту є різні погляди на ті чи інші питання літератури. Вчитель повинен формулювати запитання так, щоб виключити можливість однозначної відповіді.

Наприклад, учитель Ж.В.Клименко (м. Київ) після вивчення програмового роману М, Сервантеса "Дон Кіхот" запропонувала учням тему диспуту: "Дон Кіхот — наш сучасник?"