Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бюджет.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
71.14 Кб
Скачать

1.2. Роль бюджету в розвитку фінансової діяльності держави

Бюджет як фінансовий план відіграє важливу роль у діяльності держави. Він визначає її можливості, пріоритети, форми реалізації закріплених за державою функцій; спрямовує фінансову діяльність держави, робить її конкретною та фінансово забезпеченою. З матеріального боку бюджет централізований грошовий фонд держави.

Базовим джерелом нормативного регулювання бюджету є Конституція України. Законодавчо відносини з приводу складання, розгляду звітів про виконання та контролю за виконанням державного бюджету регулює Бюджетний кодекс України, прийнятий 2 червня 2001 р. за № 2542-ІІІ. Детальні бюджетні відносини протягом визначального періоду встановлює Закон України “Про Державний бюджет України”.

Порядок встановлення та витрачання коштів бюджету має економічне, соціальне та політичне значення для розвитку держави.

При характеристиці економічного значення державного бюджету варто звернути увагу на співвідношення доходів та видатків, їх структуру, склад окремих статей та їх цільове призначення.

Згідно із Законом України “Про Державний бюджет України на 2009 рік” заплановано створити доходи в обсязі  238931337,1 тис. грн., у тому числі доходи загального фонду Державного бюджету України, сума яких становить 183698198,8 тис. грн та доходи спеціального фонду Державного бюджету України — у сумі 55233138,3 тис. грн. Видатки Державного бюджету України на 2009 р. затверджені у сумі, що перевищує доходи 267320395,3 тис. грн, у тому числі видатки загального фонду Державного бюджету України, що становлять 193284779,0 тис. грн, і видатки спеціального фонду у сумі 74035616,3 тис. грн.

Тобто граничний обсяг дефіциту Державного бюджету України на 2009 р. становив 31105000,0 тис. грн.

Ці цифри свідчать про те, що бюджет загальнодержавний кошторис доходів та видатків. Але процес прийняття бюджету не закінчується його розробкою. Потім приймаються рішення щодо покриття дефіциту, реалізації планових показників, взаємодії з місцевими бюджетами.

Деякі автори вважають, що бюджет це індикатор стану економіки держави. Але й економіка визначає бюджетні показники, оскільки різниця між передбачуваним і дійсним економічними рівнями призводить до диспропорції очікуваних та фактичних результатів виконання бюджету.

Якщо розглядати політичне значення бюджету, слід звернути увагу на те, що у цьому документі встановлюється співвідношення між державним та місцевими бюджетами, тим самим створюються політичні засади взаємин органів державної та місцевої влади. Наприклад, на 2009 р. до доходів загального фонду місцевих бюджетів належать:

1) податок з доходів фізичних осіб;

2) єдиний податок для суб'єктів малого підприємництва і фіксований податок на доходи фізичних осіб від здійснення підприємницької діяльності (окрім частини цих податків, що зараховується до Пенсійного фонду України, та відрахувань на обов'язкове соціальне страхування) та у повному обсязі фіксований сільськогосподарський податок;

3) акцизний збір із вироблених в Україні товарів, що сплачується платниками, які зареєстровані в Автономній Республіці Крим;

4) плата за ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами;

5) дотації та субвенції з Державного бюджету України;

6) плата за надані в оренду водні об'єкти місцевого значення;

7) штрафні санкції внаслідок невиконання укладених розпорядником бюджетних коштів угод із суб'єктами господарювання на придбання товарів, робіт і послуг за рахунок коштів місцевих бюджетів; штрафні санкції за порушення законодавства про патентування;

8) доходи, що підлягають зарахуванню до загального фонду місцевих бюджетів згідно із статтями 64, 66, 69 Бюджетного кодексу України;

9) кошти, що надійдуть від надання учасниками процедури закупівель забезпечення їх тендерної пропозиції, які не підлягають поверненню цим учасникам, у випадках, передбачених законодавством України з питань закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти;

10) кошти, що надійдуть від учасника переможця процедури закупівлі під час укладання договору про закупівлю як забезпечення виконання цього договору, які не підлягають поверненню учаснику-переможцю;

11) 80 відсотків коштів, отриманих підприємствами, установами та організаціями, що утримуються за рахунок коштів місцевих бюджетів, за здані у вигляді брухту і відходів золото, платину, метали платинової групи, дорогоцінне каміння, і 50 відсотків коштів, отриманих цими підприємствами, установами та організаціями за здане у вигляді брухту і відходів срібло;

12) кошти від реалізації безхазяйного майна (у тому числі такого, від якого відмовився власник або отримувач), знахідок, спадкового майна (у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття), майна, одержаного територіальною громадою в порядку спадкування чи дарування, а також валютних цінностей і грошових коштів, власники яких невідомі1.

Особливо варто підкреслити соціальне значення бюджету. Наприклад, саме законодавством про бюджет на поточний рік встановлюється забезпечення прожиткового мінімуму (гарантований мінімум) для призначення допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям” та “Про державну допомогу сім’ям з дітьми” для визначення права на звільнення від плати за харчування дитини у державних і комунальних дитячих дошкільних закладах відповідно до Закону України “Про дошкільну освіту”.

Відповідно до цього документу встановлюється:

  • обсяг допомоги з догляду за дитиною до досягнення нею 3 років;

  • величина одноразової допомоги при народженні дитини;

  • обсяг державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям;

  • рівень нарахування страхової суми з державного обов’язкового страхування військовослужбовців згідно із ст. 16 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”;

  • інший перелік сум соціальної допомоги та платежів.

Наприклад, у Донецькій області за рахунок бюджету продовжується спорудження шпиталю для інвалідів ВВВ, дитячого оздоровчого табору для дітей-сиріт, будинку-інтернату для осіб похилого віку й інвалідів у м. Горлівка. Проводиться реконструкція школи олімпійського резерву. Особливе значення приділяється газифікації сільських населених пунктів, здійснюється зведення житла для військовослужбовців, а також об’єктів охорони здоров’я.

Отже, державний бюджет потребує насамперед чіткого правового оформлення, оскільки він тісно пов'язаний із правовими відно­синами. Проте, як свідчить аналіз чинного законодавства в Україні, протягом останніх років у сфері державних фінансів не маємо правових гарантій з боку дер­жави. Великою проблемою є надмірна централізація фінан­сових ресурсів у державному бюджеті. Їхня децентралізація має відбуватися не перерозподілом коштів державного бюд­жету, як законодавчим закріпленням джерел бюджетних до­ходів територіальних громад, а завдяки докорінній зміні під­ходу до правового регламентування управління державним бюджетом.

Сконцентровані у бюджеті кошти призначаються для здій­снення державної соціально-економічної політики, забезпе­чення оборони та безпеки держави. За допомогою бюджету виконуються державні та місцеві програми з розвитку й ус­пішного функціонування галузей економіки, з проведення конверсії військово-промислового комплексу, охорони здоров'я, зміцнення науково-технічного потенціалу й культури, покращання матеріального становища населення та окремих його груп, підтримки соціально-економічного розвитку регіо­нів.

Акумуляція у бюджетній системі значних грошових фондів створює можливість для забезпечення рівномірного розвитку економіки і культури на усій території країни. Бюджет є могутнім інструментом державного управління.

Значення державного бюджету обумовлено не лише обся­гом коштів, зосереджених у ньому. В безпосередньому взаємозв'язку з бюджетом і під його впливом функціонують усі інші ланки фінансової системи.

Наявність бюджету створює можливість для маневрування при розподілі коштів на потреби суспільства з урахуванням їхньої пріоритетності протягом певного проміжку часу. У майбутньому роль державного бюджету в соціальних процесах зростатиме. Це зумовлено тим, що саме бюджетні кошти у сукупності з позабюджетними фондами є фінан­совим підґрунтям для здійснення соціальних перетворень, переходу на новий, вищий рівень соціального обслуговування населення. Крім того, державний бюджет має нівелю­вати соціальні наслідки розшарування громадян за їхніми матеріальними статками, що спричинено переходом до рин­кових умов господарювання.

Отже, державний бюджетце важливий інструмент впливу на розвиток економіки України, створення соціальних умов і передумова політичних відносин між органами державної та місцевої влади.