Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
praktika_3_kurs_otchyot.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
376.32 Кб
Скачать

Розділ 2 роБота відділу обліку надходження платежів

Відділ обліку надходження платежів це структурний підрозділ управління Пенсійного фонду України в м. Торезі Донецької області, який підпорядковується начальнику управління.

Пенсійний фонд є фінансовою установою, відповідальною за стягнення сумм єдиного внеску, що відраховуються з фонду заробітної плати до державної пенсійної системи. В рамках цієї державної системи внески з фонду заробітної плати, отримані Пенсійним фондом, використовуються для проведення щомісячних виплат нинішнім пенсіонерам.

Основними завданнями обліку надходження платежів є: облік платників, збирання та акумулювання у місті єдиних внесків на обов’язкове державне пенсійне страхування, та інших коштів, призначених для пенсійного забезпечення, повного та своєчасного фінансування витрат на виплату пенсій, допомоги на поховання та інших соціальних виплат.

Відділ, відповідно до покладених на нього завдань:

  • забезпечує додержання підприємствами, установами, організаціями та громадянами вимог законодавства про державне пенсійне страхування в частині нарахування та сплати єдиних внесків;

  • планує надходження коштів до Пенсійного фонду міста;

  • у межах своєї компетенції забезпечує виконання бюджету Фонду;

  • веде облік платників, забезпечує надходження внесків та інших платежів;

  • забезпечує надходження звітності від платників у встановленому Законом порядку;

  • забезпечує співпрацю з відділом персоніфікованого обліку по таких напрямках як організація та звітування;

  • проводить спільно з відділом СПОВ перевірки платників, які мають розбіжності;

  • надає консультативно-методичну допомогу відділу СПОВ в межах своєї компетенції;

  • здійснює впровадження автоматизованих робочих місць, автоматизо­вану обробку інформації;

  • координує роботу з прийняття та реалізації узгоджених заходів впливу на відповідних страхувальників, що ухиляються від звітування чи порушують установлений порядок звітування або подають до ПФУ недостовірні дані;

  • здійснює нарахування та контроль за відшкодуванням підприємствами, установами та організаціями, фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах;

  • узагальнює та аналізує результати роботи відділу;

  • взаємодіє з органами суду, прокуратури, іншими правоохоронними органами, місцевими органами державної податкової служби, органами виконавчої влади або місцевого самоврядування, органами державної виконавчої служби, підприємствами, установами та організаціями з питань діяльності відділу.

Управління Пенсійного фонду України в м. Торезі основними напрямками своєї роботи вважає збільшення надходжень до бюджету Пенсійного фонду з метою виконання планових показників та вирішення соціальних програм.

Аналіз надходжень у бюджет управління Пенсійного фонду проведено на основі аналізу виконання бюджету за 2011-2012 рр. (табл. 2.1).

Таблиця 2.1 Аналіз доходів управління Пенсійного фонду України в м. Торезі

(тис. грн.)

Назва показника

2011

2012

Абсолютне відхилення

Відносне відхилення, %

Усього доходів у поточному році

у тому числі:

377 246,4

427 388,1

50 141,6

113,1

Продовження табл. 2.1

- власних надходження

194 979,4

242 098,4

47 119,0

124,1

- кошти Державного бюджету України

172 084,9

179 231,3

7146,3

104,1

- кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття

29,6

26,30

-3,3

88,1

- коштів з Фонду соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання

3 008,8

1 088,4

-1920,3

36,1

Для табл. 2.1 були використані дані з Форми № 2-ПФ «Звіт про виконання бюджету ПФУ» за 2011 та 2012 роки в управлінні ПФУ міста Тореза (Додаток А).

З табл. 2.1 видно, що загальна сума власних надходжень у 2012 році збільшилась порівняно з 2011 на 47 119,0 тис. грн. Збільшення надходження внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування на 24% обумовлено зростанням загального фонду оплати праці в управлінні Пенсійного фонду України в м. Торезі.

Таким чином, надходження коштів від загального та спеціального фондів Держбюджету збільшились на 4%. Кошти з Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття у 2011 році 29,6 тис.грн, а у 2012 – 26,3 тис.грн. Кошти з Фонду соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійних захворювань України у 2012 році в порівнянні з 2011 зменшились на 1920,3 тис.грн або на 36,17%.

Згідно ст. 25 Закону України від 08.07.2010 р. № 2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», рішення, прийняті органами Пенсійного фонду з питань, що належать до їх компетенції відповідно до цього Закону, є обов’язковими до виконання платниками єдиного внеску, посадовими особами і застрахованими особами.

У разі якщо згоди з органом Пенсійного фонду не досягнуто, платник єдиного внеску зобов’язаний сплатити суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею протягом десяти робочих днів з дня надходження рішення.

Виконавчі органи Пенсійного фонду застосовують до страхувальників такі фінансові санкції:

  1. У разі ухилення від взяття на облік або несвоєчасного подання заяви про взяття на облік платниками єдиного внеску, на яких не поширюється дія Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», накладається штраф у розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

  2. За несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску накладається штраф у розмірі 10% своєчасно не сплачених сум;

  3. За донарахування територіальним органом Пенсійного фонду або платником своєчасно не нарахованого єдиного внеску накладається штраф у розмірі 5% зазначеної суми за кожний повний або неповний базовий звітний період, за який донараховано таку суму, але не більш як 50% суми донарахованого єдиного внеску;

  4. За неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності, передбаченої цим Законом, територіальним органом Пенсійного фонду накладається штраф у розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

  5. За неналежне ведення бухгалтерської документації, на підставі якої нараховується єдиний внесок, накладається штраф у розмірі від 8 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

 У таблиці 2.2 відображені дані накладання адміністративних штрафів управлінням Пенсійного фонду у місті Торезі Донецької області.