Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
praktika_3_kurs_otchyot.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
376.32 Кб
Скачать

Висновки та пропозиції

Впродовж проходження професійного тренінгу була досліджена робота кожного з відділів територіального управління Пенсійного фонду України в місті Торезі, вивчені сучасні зако­нодавчі та нормативно-правові документи, якими керуються органи ПФУ, а також проведений аналіз фінансової діяльності управління Пенсійного фонду.

Проаналізувавши основні показники, що характеризують діяльність управління ПФУ в м. Торезі можна зробити наступні висновки. Кількість пенсіонерів зменшилася у звітному періоді на 560 осіб. Щодо платників збору, то кількість юридичних осіб збільшилась на 64 особит та кількість фізичних зросла на 1039 осіб і склала відповідно у звітному періоді 251 та 2 211 осіб; штатна кількість працівників управління ПФУ в м. Торезі є незмінна і становить 72 особи. Сума надходжень з Державного бюджету у 2011 році склала 172 084,9 тис. грн., а у 2012 році – 179 231,3 тис. грн, що свідчить про підвищення надходжень з Державного бюджету. Сума пенсійних виплат протягом 2012 року зросла на 8,34% і склала 634 020,3 тис.грн; розмір середньої пенсії за віком ставив у 2012 році 1 939,4 грн., що на 5,63% більш ніж за 2011 р.

Управління ПФУ В м. Торезі здійснює керівництво та управління солідарної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страху­вання, проводить збір, акумуляцію та облік страхових внесків, призначає пен­сії та готує документи для їх виплати, забезпечує своєчасне і в повному обсязі фінансування витрат на виплату пенсій, допомоги на поховання пенсіонерів, здійснює контроль за цільовим використанням коштів управління.

Облік коштів, облік платників страхових внесків і одержувачів пенсії, загалом виконання Пенсійним фондом України визначених для нього законодавством завдань були б неможливими за відсутності надсучасної інформаційно-технологічної бази. Сьогодні існує така база, яка повністю адекватна масштаб­ності функцій і обсягу роботи фонду.

За ринкових умов Пенсійний фонд як головний суб’єкт солідарної пенсій­ної системи неспроможний забезпечити громадянам адекватного замі­щення пенсією заробітку, втраченого ними зв’язку зі старістю, та запобігання бідності серед людей похилого віку.

Утворення поліцентричної пенсійної системи дозволить усунути недо­ліки існуючого механізму виплати пенсій і поліпшити порядок фінансування Пенсійного фонду. Становлення трирівневої пенсійної системи дає можли­вість знизити розмір ставки обов’язкового пенсійного збору і відповідно зосе­редити діяльність Фонду на забезпеченні мінімальних соціальних стандартів непрацездатної частини населення, створенні повної інформаційної бази про страхувальників для призначення їм відповідних видів пенсій, а також сприяє пенсійному розв’язанню багатоаспектної проблеми підвищення рівня життя громадян.

Працівники управління Пенсійного фонду дотримуються всіх правил та вимог охорони праці в управлінні, завдяки цьому за останні роки жодного випадку порушення охорони праці не було. Робітники повинні вважати своїм першочерговим завданням постійне удосконалення організації роботи, спрямування зусиль на чутке, більш уважне відношення до людей. Все це дозволить зробити роботу управління стабільною та буде сприяти зросту основних показників діяльності.

З метою досягнення достатнього рівня пенсійного забезпечення, реформуванню повинна підлягати фінансова звітність управління, що не відповідає вимогам Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку. Оскільки фінансові звіти складаються на основі касового методу обліку, то надходження і видатки в них завжди показуються збалансованими. Пенсійний фонд робить виплати в межах надходжень, і затримка виплати в повному обсязі всіх своїх зобов’язань хоча і збалансовує рух коштів, проте ставить пенсіонерів у скрутне становище.

До заходів з удосконалення управління коштами Пенсійного фонду належать:

  • заборона списання заборгованості з обов’язкових платежів до ПФУ;

  • скасування пільг у сплаті обов’язкових платежів із соціального страхування;

  • обчислення пенсій лише із заробітку, з якого були сплачені страхові внески до управління;

  • економічне стимулювання більш пізнього виходу людей на пенсію;

  • перехід до обчислення розмірів трудових пенсій на підставі персоніфікованого обліку пенсійного страхування;

  • збільшення надходжень до Пенсійного фонду для компенсування його втрат у зв’язку із запровадженням обов’язкової накопичувальної системи;

Отже, на сьогоднішній день органи Пенсійного фонду здійснюють комплексне матеріальне забезпечення осіб, які вийшли на пенсію, інвалідів, сімей, що втратили годувальника, літніх і непрацездатних осіб за рахунок збору на державне пенсійне страхування, коштів Державного бюджету та інших держа­вних цільових фондів. Розробка і впровадження у практику нових підходів до управління фінансовими ресур­сами Пенсійного фонду є однією з головних умов підвищення життєвого рівня значної частини населення країни та розв’язання багатьох соціально-економі­чних проблем.