Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экономика предприятия метод_курс_раб_Кравченко.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки украЇнИ|

ДОНЕЦЬКИЙ Національний УНІВЕРСИТЕТ

ЕКОНОМІКИ І ТОРГІВЛІ імені Михайла Туган-барановського

Кафедра економіки підприємства

Л.В. Фролова, О.С. Кравченко. Р.С. Распопов

ЕКОНОМІКА ПІДПРИЄМСТВА

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

щодо виконання і оформлення курсових робіт

для студентів напряму|направлення| підготовки 6.030504 «Економіка підприємства»

Донецьк-2010

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ЕКОНОМІКИ І ТОРГІВЛІ

ІМЕНІ МИХАЙЛА ТУГАН-БАРАНОВСЬКОГО

Кафедра економіки підприємства

Л.В. Фролова, О.С. Кравченко. Р.С. Распопов

ЕКОНОМІКА ПІДПРИЄМСТВА

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

щодо виконання і оформлення курсових робіт

для студентів напряму|направлення| підготовки 6.030504 «Економіка підприємства»

Затверджено

на засіданні кафедри економіки підприємства

Протокол № від

Схвалено

науково-методичною Радою ДонНУЕТ імені Михайла Туган-Барановського

Протокол №___ від _________2009 р.

Донецьк - 2010

ББК 65.290я73

Ф 91

УДК 658(076.6)

Рецензенти:

канд.екон.наук, доц.

канд.екон.наук, доц.

Ф 91 Фролова Л.В. Економіка підприємства [Текст] : метод. рек. щодо викон. і оформл. курс. робіт для студ. напряму підготовки 6.030504 «Економіка підприємства» / М-во освіти і науки України, Донец. нац. ун-т економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського, каф. економіки п-ва ; Л. В. Фролова, О.С. Кравченко, Р.С. Распопов – Донецьк : [ДонНУЕТ], 2010. – 58 с.

В методичних рекомендаціях щодо виконання і оформлення курсових робіт з дисципліни «Економіка підприємства» для студентів напряму підготовки 6.030504 «Економіка підприємства» визначено мету й завдання при виконанні курсової роботи, рекомендована структура та зміст курсової роботи, порядок її виконання, наведено зразок тематики курсових робіт, порядок оформлення списку літератури, яка використана при написанні робіт. Сформульовані основні вимоги, що пред’являються до виконання і оформлення курсової роботи, порядок її захисту.

ББК 65.290я73

© Фролова Л.В., Кравченко О.С.,

Распопов Р.С., 2010

© Донецький національний університет

економіки і торгівлі імені Михайла

Туган-Барановського, 2010 р.

ЗМІСТ

1.

Загальні положення

5

2.

Структура і обсяг курсової роботи. Вимоги до змісту її елементів

8

3.

Порядок виконання курсової роботи

13

4.

Основні вимоги до оформлення курсових робіт

17

4.1. Загальні правила оформлення

17

4.2. Нумерація

18

4.3. Подача графічного матеріалу

19

4.4. Введення в текст роботи таблиць

21

4.5. Загальні правила подачі формул

24

4.6. Загальні правила цитування і посилань на використані джерела літератури

25

4.7. Правила оформлення додатків

27

4.8. Оформлення списку використаної літератури

27

5.

Процедура захисту курсової роботи

29

Додатки:

Додаток А - Структура курсової роботи

31

Додаток Б - Зразок титульного аркуша

32

Додаток В - Зразок оформлення змісту

33

Додаток Д - Зразок оформлення таблиць основних показників діяльності

  • промислового підприємства

  • торгового підприємства

34

35

Додаток Е - Зразкова тематика курсових робіт

36

Додаток Ж - Зразок оформлення визначень сутності досліджуваного об’єкта

38

Додаток З - Зразки оформлення ілюстрацій і таблиць

39

Додаток К - Приклади оформлення бібліографічного опису у списку джерел до курсової роботи

44

Додаток Л - Критерії оцінювання курсової роботи

51

Список літератури, яка рекомендується, для підготовки й написання курсової роботи

53

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Реалізація особистісно орієнтованого навчання визначає необхідність пошуку нових освітніх технологій, зміни форм і методів навчання у кожній ланці освітньої системи. Сьогодні нашій державі потрібні кадри, які, маючи ґрунтовну фахову підготовку, зможуть самостійно приймати рішення, спроможні через самоосвіту постійно оновлювати власні знання, здатні адаптуватися до змін та коригувати свою професійну діяльність.

Інтеграція сфери освіти в систему сучасних ринкових відносин потребує оновлення її змісту та удосконалення методик аналізу господарської діяльності. Тому самостійна робота дозволяє у відповідності с сучасними вимогами економки та новими стандартами освіти здійснювати індивідуалізовану підготовку майбутніх фахівців, які повинні отримати певні навички по інтегруванню багато аспектних економічних знань для вирішення актуальних проблем практичної діяльності підприємства. В зв’язку з цим потрібно прищеп­лювати майбутнім фахівцям навички і уміння творчого застосування методів пізнання в реалізації програм економічного та соціального розвитку. Самостійна робота студентів, підходи до якої потребують докорінних змін, на сучасному етапі повинна стати основою вищої освіти, важливою частиною процесу підготовки фахівців. Недостатній рівень умінь самостійної роботи дуже часто стає причиною того, що випускники вищого навчального закладу не завжди готові до використання та освоєння нової техніки і технології, використання сучасних засобів автоматизації технологічних процесів.

Становлення та вдосконалення ринкових механізмів ґрунтується на підвищенні якості навчання студентів напряму напряму підготовки 6.030504 «Економіка підприємства» навчальним планом якого передбачено виконання курсової роботи.

Курсова робота - це вигляд учбової роботи студента з елементами самостійного навчання і науково-дослідної роботи студентів, а також способом оцінки якості набутих студентами знань, умінь і навичок опрацьовувати теорію і практику економічної діяльності на рівні підприємств.

Виконання курсової роботи має за мету дати студентам навички проведення наукового дослідження, розвинути у них навички творчої самостійної роботи, оволодіння загальнонауковими і спеціальними методами сучасних наукових досліджень, поглибленим вивченням будь-якого питання, теми навчальної дисципліни. Згідно з Положенням про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах України курсова робота виконується з метою закріплення, поглиблення і узагальнення знань, одержаних студентами за час навчання та їх застосування до комплексного вирішення конкретного фахового завдання.

Виконання курсової роботи передбачає одразу декілька цілей:

  • закріпити та поглибити теоретичні знання, набуті студентами у процесі вивчення дисципліни «Економіка підприємства»;

  • розвинути у студентів навички самостійної роботи зі спеціальною літературою, довідниками, джерелами статистичної інформації тощо;

  • виробити вміння узагальнювати теоретичні матеріали, самостійно формулювати висновки;

  • розробляти пропозиції, обґрунтовувати та відстоювати власну точку зору з проблем, що досліджуються, розвивати уміння застосовувати набуті теоретичні знання при вирішенні конкретних економічних завдань.

Написання курсової роботи має сприяти більш глибокому засвоєнню студентами програмних питань курсу. Це вимагає від них самостійного поглибленого вивчення не лише навчальної, а й спеціальної літератури, монографій, статей, що друкуються у періодичних виданнях, наукових збірниках тощо.

Курсова робота має містити елементи наукового пошуку, спрямованого на більш ефективне вирішення питань, які вивчаються. Для цього потрібно зібрати та провести порівняльний аналіз інформації з різних літературних джерел, відшукати та опрацювати відповідні статистичні матеріали, узагальнити ці вихідні дані та сформулювати власні висновки й пропозиції щодо досліджуваних питань.

Написання курсової роботи здійснюється на практичних матеріалах діяльності підприємств. Виконуючи курсову роботу, студенти повинні обов’язково аналізувати досліджувані проблеми з позицій економіки і пропонувати шляхи вдосконалення управління підприємством.

Виконання аналітичних і планових розрахунків в середовищі EXCEL, а також застосування комп’ютера для побудови діаграм, схем, графіків, таблиць підвищує якість курсової роботи.

2. структура і обСЯГ курсової роботи.

Вимоги до змісту її елементів.

Курсова робота повинна мати чітку та логічну побудову. Складовими частинами курсової роботи мають бути вступ, основна частина, висновки, список використаних джерел, додатки (у разі необхідності). Структура курсової роботи представлена в додатку А.

Титульний аркуш курсової роботи заповнюється мовою виконання роботи. Зразок титульного аркуша наведено в додатку Б.

Після титульного аркуша розміщується зміст роботи, де наводиться перелік заголовків частин курсової роботи та вказуються номери сторінок, з яких вони починаються. Назви розділів у змісті і в тексті роботи мають співпадати. Зразок змісту наведено в додатку В.

Хоча виконання курсових робіт являє собою творчий (індивідуальний ) процес, вони все ж таки повинні відповідати ряду загальних вимог. Перш за все, кожна курсова робота повинна виконуватися на реальних практичних матеріалах конкретного підприємства (підприємств) і спрямовуватися на розробку шляхів удосконалення економічного управління його діяльністю як суб’єкта ринкових відносин.

У вступі розкривається актуальність обраної теми, ступінь її розробленості й висвітлення в економічній літературі. Необхідно вказати основних вітчизняних та закордонних вчених, які займались данною науковою проблемою.

Необхідно сформувати мету і перелічити завдання дослідження. Ціль наукового дослідження – всебічне достовірне вивчення об’єкту, процесу або явища; їх структури, зв’язків та відносин на основі розроблених в науці принципів та методів пізнання, а також отримання та впровадження в практику корисних результатів. Ціль курсової роботи повинна бути тісно пов’язана з темою дослідження та повинна чітко вказувати на проблеми, що вирішуються в курсовій роботі.

При формулюванні комплексу завдань, що підлягають вирішенню в куросовій роботі для розкриття теми необхідно зберігати їх ув’язку зі змістом курсової роботи. Це звичайно роблять у формі перерахування (вивчити…, описати…, встановити…, знайти…, вивести залежність… і т.п.).

Визначається предмет і об’єкт дослідження. Предметом у курсовій роботі виступає проблемне питання, що відображено у темі, тобто механізми, які забезпечують процеси досягнення мети виконання курсової роботи.

В якості об’єкта приймається процес управління господарською діяльністю підприємства, на інформаційній базі якого студент виконує курсову роботу. При визначенні об’єкта дослідження необхідно надаєти характеристику підприємства: повна і скорочена назва підприємства, форма власності, основні види діяльності. В додатку проводиться загальний аналіз показників господарсько-фінансової діяльності підприємства. Форми таблиць основних показників в залежності від галузевої приналежності представлені в додатку Д.

Вказується інформаційна база, що служить джерелом первісних даних, що характеризують об’єкт дослідження, законодавчі акти, які було використано при вивченні теми та основні методичні підходи або методи, що були використані в курсовій роботі.

В завершенні вступу необхідно відобразити короткі дані про обсяг курсової роботи, кількості розглянути питань, ілюстрацій, таблиць, додатків, використаних літературних джерел.

Наприкінці вступу подають перелік ключових слів, які дозволяють розкрити сутність курсової роботи Перелік ключових слів містить 5-8 слів (словосполучень), які друкуються великими літерами у називному відмінку. Обсяг вступу не більше 3 сторінок.

В основній частині курсової роботи доцільно виділяти на три блоки питань: теоретичний, аналітичний та рекомендаційний. В кожному блоці можуть бути окремі питання, які розкривають сутність всього блоку курсової роботи (не більше 5).

Перший блок (питання) повинен носити теоретичний або теоретико-методологічний характер. У ньому на основі вивчення літературних джерел вітчизняних і зарубіжних авторів висловлюється своя думка, стосовно сутності досліджуваного об’єкта, розглядаються різні підходи до вирішення поставлених завдань та оформлюються в таблиці (Додаток Ж) і визначається власна позиція студента.

При розгляді теоретичних питань обов’язково слід надавати ссилки з вказанням номеру сторінки, якщо текст літературного джерела використовується дослівно.

Цей розділ є теоретичним обґрунтуванням майбутніх аналітичних розрахунків. Він повинен ґрунтуватися на критичній оцінці теоретичного матеріалу, а не на дослівному переписуванні літературних джерел. Обсяг цієї частини курсової роботи не повинен перевищувати 9-10 сторінок.

Друга частина (блок) курсової роботи носить аналітичний характер, тобто містить аналіз показників, які досліджуються в роботі (показники виробничої, торговельної або фінансової діяльності підприємства) у відповідності до обраної теми курсової роботи. Перелік аналітичних показників, період аналізу, його методи, форми таблиць, наявність початкової інформації узгоджуються з науковим керівником роботи.

Усі аналітичні розрахунки, таблиці, графіки, діаграми повинні супроводжуватися відповідними поясненнями та висновками, що дозволяють визначити сутність економічних процесів, які відбуваються на підприємстві, виявити їх особливості, тенденції.

В процесі аналізу необхідно визначити основні фактори, що впливаються на динаміку показників, що які досліджуються в роботі, а також визначити ступінь їх впливу.Слід пам’ятати, що чим детальніше досліджується вплив факторів на величину результативного показника, тим точніше та об’єктивніше будуть результати аналізу. Без глибокого та всебічного вивчення факторів неможливо зробити обґрунтовані висновки про результати діяльності підприємства в будь-якому напрямку, виявити резерви та розробити певні рекомендательні рішення.

Факторний аналіз слід проводити використовуючи різні факторні моделі та способи виміру впливу факторів.Результати факторного аналізу необхідно узагальнити у вигляді таблиць, а для наочності рекомендується побудувати діаграми. На основі факторного аналізу студент повинен визначити фактори, які позитивно вплинули на динаміку результативного показника, а які негативно вплинули Результати факторного аналізу повинні стати основою розробки рекомендацій та шляхів вдосконалення управління діяльністю підприємств щодо проблеми, що досліджувалася.

Питання аналізу займають найбільшу частину курсової роботи (до 20 сторінок).виконується на основі статистичної інформації по конкретному підприємству, інформацію про яке студент знаходить самостійно, або отримує у керівника.

Третя частина (блок) курсової роботи носить рекомендаційний характер, в ній студентом повинні бути запропоновані шляхи вирішення проблеми, що відображена в курсові роботі. (Наприклад, збільшення прибутку або зростання рентабельності підприємства).

У висновках (2-3 сторінки) потрібно стисло викласти основні результати проведених досліджень по кожному завданню, поставленому в роботі, звертаючи увагу на досягнення мети курсової роботи, що була сформульована у вступі.

У додатки, обсяг яких не обмежується, виносяться громіздкі таблиці, схеми, рисунки, інструкції, методики, ілюстрації допоміжного характеру, заповнені форми звітності та інші документи.

Завершує роботу список використаних джерел.

Список літератури повинен містити перелік використаних джерел, зокрема таких:

а) закони України;

б) укази Президента, постанови уряду;

в) директивні матеріали міністерств;

г) монографії, брошури, підручники, навчальні посібники;

д) статті з наукових журналів;

е) інструктивні, нормативні та інші матеріали.

У списку літератури мають бути використані джерела, на які в тексті роботи повинні бути посилання. Література, на яку в тексті роботи немає посилань, не повинна включатися до списку (Додаток К).

Обов’язковою частиною роботи є графічний матеріал. Він повинен бути органічно пов’язаний зі змістом роботи і в наочній формі ілюструвати основні положення аналізу та планування. Типовими графічними матеріалами є схеми динаміки основних техніко-економічних показників і їх виробничих підрозділів, діаграми і таблиці, що характеризують результати аналізу виробничо-господарської діяльності, схеми алгоритмів вирішення завдань, економіко-математичні моделі тощо. Необхідна кількість, склад і зміст графічного матеріалу у кожному конкретному випадку визначається керівником курсової роботи .

Загальний обсяг курсової роботи складає 45 – 50 сторінок. Список літератури і додатки до роботи в загальний обсяг сторінок не включаються.

3. Порядок виконання курсової роботи

Вибір і виконання курсової роботи передбачає такі основні етапи:

      1. вибір і затвердження теми курсової роботи;

      2. складання і затвердження плану курсової роботи;

      3. підбір та вивчення літератури за темою роботи;

      4. написання та оформлення роботи;

      5. підготовка до захисту і захист курсової роботи.

Для вибору теми курсової роботи студентам рекомендується зразок тематики, розроблений і затверджений на засіданні кафедри (див. дод. Е). Зразок тематики курсових робіт щорічно оновлюється, ознайомитися з оновленою тематикою курсових робіт студент може на кафедрі «Економіки підприємства». При виборі теми курсової роботи студентам необхідно враховувати відповідність її спрямованості своїм науковим і практичним (особливо для студентів заочної форми навчання) інтересам, можливостям збирання первинної інформації тощо. Студенти мають право пропонувати свої теми, що відрізняються кафедрою, але які відповідають навчальній дисципліні «Економіка підприємства».

Теми, запропоновані студентами або замовлені підприємствами, розглядаються кафедрою і, якщо вони відповідають вимогам, що пред’являються до курсових робіт, затверджуються. Самостійне формулювання теми курсової роботи свідчить про творчий процес, в якому студенти проявляють широту своїх теоретичних знань і практичних навичок економічної роботи. Оригінальна назва курсової роботи враховується комісією в оцінці при її захисті, оскільки вже на цьому етапі виявляється здатність бачити по-своєму проблеми, нові явища в економіці і особливо в економічному управлінні окремими суб’єктами ринкових відносин.

Обрані теми затверджуються за студентами розпорядженням кафедри «Економіки підприємства» одночасно з призначенням керівника.

Складання і затвердження плану курсової роботи. План курсової роботи складається студентом самостійно на основі ознайомлення з літературними джерелами за обраною темою. Складений студентом план узгоджується з науковим керівником, який його, при необхідності, коригує й затверджує.

Підбір та вивчення літератури. На стадії підбору літератури студент складає бібліографію, у чому йому своїми рекомендаціями надає допомогу науковий керівник; корисні поради у процесі добору літератури можна також отримати від працівників бібліотеки. Значно прискорить процес добору літератури використання електронних, алфавітних та систематичних каталогів літератури, реферативних журналів, бібліографічних довідників та інших джерел інформації, що є в бібліотеці.

Поглиблене вивчення підібраної літератури доцільно починати з розгляду найновіших публікацій, оскільки в них висвітлюються останні досягнення в галузі теорії та практики управління. Решту літератури вивчають у порядку, зворотному до хронологічного.

Безпосереднє ознайомлення з конкретним літературним джерелом розпочинають з перегляду його змісту. Глави та параграфи, що викликали особливий інтерес, слід ретельно опрацювати. Ця робота має бути спрямованою на пошук ідей та пропозицій щодо вирішення проблемних питань обраної теми. Особливу увагу при цьому слід зосередити на виявленні дискусійних питань, аналізу протилежних або суперечливих позицій.

У процесі вивчення літератури на окремих аркушах або картках роблять конспективні записи, виписки окремих даних, цитат тощо. Слід обов’язково записувати прізвище та ініціали автора книги (брошури, статті тощо), а також назву публікації, видавництво, місто та рік видання, номер сторінки, з якої зробили виписку. Все це потрібне при складанні списку літератури та посиланні на першоджерела.

Написання та оформлення роботи. Зібраний на попередньому етапі матеріал класифікується, систематизується та опрацьовується відповідно до послідовності питань плану курсової роботи. У разі необхідності підбирається додаткова інформація. До курсової роботи слід включати лише ретельно підібрані та цілеспрямовано опрацьовані матеріали. На цьому ж етапі проводяться розрахунки, обґрунтовуються пропозиції, формулюються висновки, підбираються ілюстрації (схеми, графіки, таблиці) та здійсняється редагування. У процесі редагування поліпшується стиль викладення матеріалу, переробляються окремі частини тексту, вдосконалюється формулювання фраз, перевіряються стилістика, орфографія та пунктуація. У тексті курсової роботи слід уникати повторення однакових слів, замінюючи їх синонімами.

Четвертий етап завершується оформленням курсової роботи згідно із вимогами, що перелічені у четвертому розділі цих методичних вказівок. Задля забезпечення чіткості організації написання курсової роботи рекомендується наступний графік виконання курсової роботи (табл.1).

Підготовка до захисту і захист курсової роботи. Виконана курсова робота у встановлений термін здається студентами на кафедру економіки підприємства. Після реєстрації курсова робота передається науковому керівникові для перевірки та рецензування. У відзиві наукового керівника відмічаються позитивні сторони та недоліки курсової роботи, здійснюється попереднє оцінювання якості курсової роботи та робиться висновок про можливість допуску роботи до захисту.

Критерії оцінювання якості виконання курсової роботи наведено в четвертому розділі цих методичних вказівок. Якщо курсова робота попередньо оцінюється в 0-25 балів, вона повертається студенту для доопрацювання.

Якщо науковий керівник дає позитивний відзив і курсова робота оцінюється більше ніж 25 балів, вона допускається до захисту. Терміни захисту курсових робіт встановлюються кафедрою економіки підприємства.

У процесі захисту курсової роботи оцінюється глибина знань студента за обраною темою, його вміння вести дискусію, обґрунтовувати та відстоювати власну точку зору, відповідати на запитання. Критерії оцінювання захисту курсової роботи наведено в четвертому розділі цих методичних вказівок.

Таблиця 3.1

Графік виконання курсової роботи

Етап

Зміст виконуваних робіт

Рекомендовані терміни

виконання робіт

Для студентів денної форми навчання

Для студентів заочної форми навчання

Вибір і затвердження теми курсової роботи

Студент ознайомлюється з рекомендованою тематикою робіт і вибирає конкретну тему, після чого записує її в проект розпорядження, що формується старостою групи

Протягом 1–3-го тижнів 6-го семестру

Протягом лекційного періоду

Складання і затвердження плану курсової роботи

Студент ознайомлюється з літературними джерелами щодо обраної проблеми, складає перший варіант плану роботи та подає його науковому керівникові для розгляду й затвердження

Протягом 4-го тижня семестру

Протягом лекційного періоду (але не пізніше за два місяці до сесії)

Підбір та вивчення літератури. Здійснення дослідження

Складання бібліографії, поглиблене вивчення підібраної літератури. Класифікація, систематизація та опрацювання зібраного матеріалу.

Формулювання власних висновків по суті обраної проблеми дослідження. На консультаціях з науковим керівником вирішення проблемних питань, які виникли під час дослідження

Протягом 5-11-го тижнів семестру

Протягом періоду, відведеного для самостійної роботи студентів між двома черговими сесіями

Написання та оформлення роботи

Підготовка письмового варіанта тексту, оформлення курсової роботи відповідно вимог, подання курсової роботи на кафедру

Робота має бути подана на кафедру не пізніше як за 4 тижні до закінчення навчального семестру

Робота має бути подана на кафедру за 3 тижні до початку сесії

Підготовка до захисту і захист курсової роботи

Ознайомлення із відзивом наукового керівника на курсову роботу. Підготовка до захисту та захист курсової роботи

Не пізніше як за 2 тижня до закінчення семестру.

До початку екзаменаційної сесії.

Оцінка записується на титульному аркуші курсової роботи та проставляється в екзаменаційну відомість, залікову книжку та індивідуальний навчальний план студента.

4. Основні вимоги до оформлення курсових робіт