Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
33
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
264.05 Кб
Скачать

6.3.4. Триспрямована структура проекту

Триспрямовану структуру при управлінні проектами використовують для великих проектів шляхом додавання до двоспрямованої структури третьої- структури витрат CBS. Структура витрат (CBS) утворюється аналогічно раніше розглянутим і складається з 4-х рівнів:

Рис. 6.4.Двоспрямована структура системи кодування невеликих проектів створення технологічної лінії

-перший – це всі витрати по проекту;

-другий – це основні елементи до яких відносяться матеріали, конструкції, вироби, витрати на придбання комплектацію устаткування, машин і механізмів, трудові та інші витрати;

-третій – наприклад трудові витрати, пов’язані з наймом і навчанням персоналу, витрати на оплату праці при виконанні робіт, поставках і монтажу устаткування;

- четвертий рівень - подальша розбивка, наприклад, оплата праці монтажників конструкцій, устаткування, будівельних і експлуатаційних робіт та ін.

Наведена 4-х рівнява структура витрат (CBS)(рис. 6.5) дає змогу збирати інформацію про витрати, аналізувати її і готувати звіти по тому або іншому елементу і напрямку робіт.

Рис. 6.5. 4-х рівнява структура витрат (CBS) по проекту

Таким чином, триспрямована структура проекту, з обліком наведеного вище, буде мати наступний вигляд (рис. 6.6.).

Рис. 6.6. Триспрямована структура проекту

Висновки

Планування проекту є однією із основних функцій його реалізації. Воно передбачає визначення цілей і параметрів проекту, взаємодію робіт, розподіл ресурсів та прийняття тих чи інших технологічних і економічних рішень. Сам процес планування проекту представляє систему і охоплює всі стадії проектного циклу, починаючи від розробки концепції проекту до введення об’єкту в експлуатацію.

Так, план по реалізації крупного промислового об’єкта включає наступні етапи:

- основні цілі проекту;

- фінансовий план проекту;

- план узгодження контрактів;

- функціональний план проекту.

Основні цілі проекту визначаються виходячи з його компетенції, а фінансовий план з його життєдіяльності. План узгодження контрактів складається в сумісній стратегії учасників проекту, за допомогою якої ув’язуються їх виробничі цілі.

Функціональний план включає :

- генеральний календарний план (графік) проекту, яким плануються строки початку і завершення робіт по функціональним комплексам і під комплексам; визначаються строки їх проектування, поставок матеріально-технічних ресурсів, устаткування, будівництва об’єкту, а також строки випуску продукції;

- календарний план (графік) робіт складається з окремих функціональних комплексів і підкомплексів, з виконанням їх цільових етапів і з обліком їх введення в експлуатацію в строки обумовлені генеральним планом;

- функціональні плани робіт представляють систему планів: проектних робіт, матеріального забезпечення, будівництва, контролю якості, введення об’єкта в експлуатацію з конкретним переліком завдань і строками її виконання.

Для планування виконання основних завдань проекту – обсягу, часу, витрат менеджеру – проекту та його команді треба знати, які роботи виконувати, хто їх буде виконувати, які кошти і ресурси виділяються на ці роботи, і якою є структура відповідних витрат. Відповідь на ці питання дає структуризація проекту, яка полягає у формуванні структури проектних робіт, витрат і узгодженні їх із організаційною структурою проектної команди. Вона передбачає розробку так званої робочої структури проекту (WBS), організаційної структури проекту (OBS) і затратної структури проекту (CBS).

Для структуризації проекту використовуються наступні підходи:

- створення тільки робочої структури проекту – WBS, тобто односпрямованої;

- створення двоспрямованої структури – робочої і організаційної структури WBSі OBS;

- для великих проектів використовують триспрямовану структуру, яка об’єднує перші дві з затратами структурного проекту – (CBS).

Створення цих структур основане на загальному принципі і представляє собою сукупність декількох рівнів, кожний з яких формується в результаті розподілу попереднього рівня на його складові. Елементом найнижчого рівня є група елементів, або так званий робочий пакет.

Ключем до інтеграції окремих елементів проекту є систематизована система кодування, яка допомагає структурувати проект, визначити елементи обліку витрат, WBS, OBSі встановити їхні взаємовідносини. Вона використовується, щоб відокремити і водночас поєднати все: роботи, їх планування і контроль, ресурси і кошти, облік, оцінку тощо [3].

Соседние файлы в папке конспект для горчинской