Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
33
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
264.05 Кб
Скачать

6.3. Структуризація проекту та його компоненти

Для планування виконання основних завдань проекту – обсягу, часу, витрат- менеджеру і команді проекту треба знати, які роботи виконувати, хто їх буде виконувати, які кошти і ресурси виділяються на ці роботи і якою є структура відповідних витрат. Відповідь на ці питання дає структуризація проекту, яка полягає у формуванні структури проектних робіт, витрат і узгодженні їх із організаційно структурою проектної команди. Вона передбачає розробку так званоїробочої структури проекту (WorkBreakdownStructure- WBS), організаційної структури проекту (OrganizationBreakdownStructure - OBS), і затратної структури проекту (CоstBreakdownStructure- CBS) [3].

Структуризація проекту - це:

- один із інструментів організації проекту, який передбачає визначення кола робіт, та відповідального їх виконання;

- створення організації проекту, розподіл основних завдань між виконавцями, встановлення комунікаційних зв’язків;

- встановлення ієрархії планів і звіту в розрізі проекту;

- інструментів для управління персоналом проекту, де кожен менеджер-проекту організаційного елементу (підрозділу), групи має свої відмінні цілі, завдання стосовно календарного плану, ресурсів, витрат [3].

Для структуризації проекту використовують наступні моделі:

1. Дерево цілей - це графи та схеми, за допомогою яких генеральна ціль проекту розбивається на підцілі наступного рівня. (Дерево - це взаємопов’язаний граф, який виражає взаємопідлеглість та взаємозв’язки між елементами).

2. Дерево рішень - граф або схема, яка відображає структуру оптимізації процесів.

3. Дерево робіт – розподіл робіт по проекту на окремі пакети робіт. Цей процес також називають структурою розподілу робіт (СРР). Кожен пакет робіт повинен бути окремою фінансовою одиницею, яка має власний кошторис, бюджет та звіт про витрати. Дерево робіт служе базою для побудови сітьового графіку проекту.

4. Структурна схема організації (ССО) відображає розподіл відповідальності організацій, які беруть участь у проекті за розділи, етапи та роботи проекту.

5. Матриця відповідальності – пов’язує СРР та ССО. В ній відображаються основні виконавці пакетів робіт.

6. Сітьові моделі – графіки основних подій по окремих пакетах робіт.

7. Структура використовуваних ресурсів - це граф, в якому фіксуються ресурси, необхідні для кожного рівня. Наприклад, на першому рівні ресурси поділяються на фінансові, трудові, матеріально-технічні. На другому рівні матеріально-технічні ресурси поділяються на будівельні матеріали, машини, обладнання. На третьому рівні будівельні матеріали – на такі, які потребують зберігання на складі та на такі, які не потребують тощо.

8. Структура витрат – будується граф аналогічний структурі використовуваних ресурсів.

При структуризації проекту використовуються наступні підходи:

- створення тільки робочої структури проекту – WBS, тобто односпрямованої;

- створення двоспрямованої структури – робочої і організаційної структури WBSі OBS;

- для великих проектів інколи використовують три спрямовану структуру, яка об’єднує перші дві з затратною структурною проекту – CBS [3].

Структуризація дає змогу навіть дуже великим і складним проектам бути добре спланованими, управляємими і контрольованими та має використовуватися на ранніх стадіях життєвого циклу проекту.

Соседние файлы в папке конспект для горчинской