Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Лекции Современные технологии _общ_ _укр

.pdf
Скачиваний:
28
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
5.35 Mб
Скачать

Схема1. Технологічний цикл виробництва однокомпонентної лоліуретанової піни в аерозольному упакуванні.

91

Випробування

виробів

Упакований

виріб

Рисунок 1. ПРИСТРІЙ АЕРОЗОЛЬНОГО УПАКУВАННЯ

1.бляшаний балончик;

2.завальцованна металева кришка;

3.вентиль для установки адаптера;

4.пластмасовий захисний ковпачок;

5.адаптер з розпилювальною трубкою.

Основні показники компонентів для готування поліуретанових монтажних пін в аерозольному упакуванні, приведені в таблиці.

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця

 

 

Фізичний стан

Щільність /гдив

язкість'В МПаС

Температукипінняра , ос

Температуспалахура , ос

Зміств упковке, %

 

Найменування

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Поліоли (компонент А)

рідкий

1,07-1,2

300-980

не

більш 230

30-35

 

 

 

 

 

 

опр.

 

 

 

Дифенілметан

-

рідкий

1,23

220-230

не

більш 220

35-50

 

диізоцианати

(компо-

 

 

 

опр.

 

 

 

хладон-134

(1.1,2,2-

зріджений

1,22

-

-23

не пальний

більш

 

тетрафторэтан)

 

газ

 

 

 

газ

25

 

хладон22' (дифторхло-

зріджений

1,21

-

-40,8

не пальний

більш

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. Використання й утилізація відходів поліуретанів.

Проблема використання й утилізації відходів ППУ дуже актуальна в плані підвищення ефективності виробництва внаслідок дефіцитності сировини, а також охорони навколишнього середовища. Перша з цих проблем очевидна, друга вимагає пояснення. Справа в тім, що нерегульоване взаємовідношення людини з природою може привести до необоротних змін у ній. Щорічно в атмосферу викидається більш 200 млн. т. окису вуглецю, 146 млн. т. двоокису сірки, 53 млн. т. окису азоту і т.д.

З огляду на сказане, можна зрозуміти безперечну актуальність розглянутої проблеми. Шляхи рішення неї різноманітні: очищення стічних вод і газових викидів, ство-

92

рення технологічних процесів з мінімальними відходами, повна утилізація шкідливих речовин, використання й утилізація поліуретанових матеріалів і насамперед пінополіуретанів. Не розглядаючи всієї проблеми в цілому, зупинимося на одному з її аспектів.

Велика кількість відходів утвориться при одержанні еластичних ППУ. До них відносяться верхня кірка блоків товщиною 5-16 мм, шматки блоків, смуги, обривки, обрізки, вироби не відповідним технічним умовам.

Близько 25% відходів блокових ППУ використовують при виготовленні м'яких подушок і виробів побутового і технічного призначення, інші 70-75% переробляються в блоковий ППУ для вторинного використання. При переробці блокові і формування ППУ роздрібнюють, а потім суміш крихти й основної сировини для ППУ пресують у формах і після обробки остаточно отверждают у сушильній камері.

ВИМОГИ БЕЗПЕКИ Й ОХОРОНИ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА

Монтажна поліуретанова піна по висновку Донецької області (первинний токсикологічний паспорт відповідно до ДСТ 12.1.007-76 відноситься до малотоксичним речовин (4 клас небезпеки) при однократному внутрішлунковому, інгаляційному і шкірному шляхах надходження в організм.

Монтажна поліуретанова піна не робить місцевої дратівної дії на шкіру і слизуваті. Монтажна поліуретанова піна володіє слабко вираженим кожно-резорбтивным дією,

кумулятивною й алергенною властивостями не володіє.

Гранично - припустима концентрація в повітрі робочої зони виробничих приміщень при виробництві монтажної піни.

4,4-Дифенилметандиизоцианат- 0,5 мг/м3, 2 клас небезпеки Три (2хлор 1 метилетіл) 4юс4)ат

Три (2-этилгексилдифенил) фосфати - 0,5 мг/м , 2 клас небезпеки; газ R 134A (тетрафторетан) - 3000 мг/м , 4 клас небезпеки;

газ хладон-22 (дифторхлорметан) - 3000 мг/м3, 4 клас небезпеки.

Визначення змісту дифенилметандиізоцианату в повітрі виробничих приміщень виробляється по «Методичних указівках по визначенню забруднюючих речовин у повітрі» Вып.15, 1979, М., стор.61.

Визначення зміст фреонів у повітрі виробничих приміщенні виробляється газоаналізатором по визначенню фреонів.

Періодичність контролю в повітрі робочої зони, відповідно до методичних указівок ДСТ 12.1.016 дифенилметандиизоцианата-ні рідше 1 рази на місяць.

При виробництві монтажної поліуретанової піни стічних вод і побічних продуктів не утвориться.

Монтажна поліуретанова піна не вогненебезпечна. Температура загоряння більш 400

°С.

Всі операції при виготовленні монтажної поліуретанової піни максимально механізовані і виробляються в приміщенні, обладнаною ефективною приточно-витяжний вентиляцією відповідності зі БНіП 2.04.05-86. Місця можливого газовиділення обладнані місцевими відсосами за ДСТ 12.4.021-75

Стан повітря робочої зони виробничих приміщень повинні відповідати ДСТ

12.1.005-88.

Устаткування повинне бути заземлене. У робочих приміщеннях забороняється застосування відкритого вогню.

Засобу пожежегасіння: пісок, вода, азбестова полотнина, пінні й вуглекислотні вогнегасники.

93

Виготовлення виробів, тобто монтажної поліуретанової піни в аерозольному упакуванні виробляється відповідно до технологічної документації, затвердженої у встановленому порядку на технологічному устаткуванні, що виключає виділення шкідливих речовин у повітря робочої зони.

Виробничі процеси повинні відповідати вимогам безпеки ДСТ 12.3.002. Виробниче устаткування повинне відповідати ДСТ 12.2.003.

Виробничі приміщення повинні бути обладнані загальною обмінною приточновитяжний вентиляцією, що забезпечує стан повітря робочої зони за ДСТ 12.1.005.

Як індивідуальний захист працюючих на виробництві, варто використовувати спецодяг але ДСТ 12.4.103. захисні окуляри за ДСТ 12.4.013. респіратори але ДСТ 12.4.041. Спецодяг і домашній одяг повинні зберігатися окремо у відповідності зі БНіП 2.09.0487.

У робочих приміщеннях повинні бути обладнані умивальники з гарячою і холодною водою відповідно до ДСТ 2874-82.

Робітники повинні протягом робочого дня періодично мити руки теплою водою з милом. По закінченні робіт необхідно ретельно вимити особа і руки теплою водою.

Склад, що утворить поліуретанову піну, знаходиться в бляшаному балончику під тиском до 18 бар, тому його не можна зберігати при температурі вище +50 °С щоб уникнути руйнування балончика.

При розпиленні виділяється суміш хладона, що утримується в балончику, при затвердінні піни виділяється З02, тому рекомендується при роботі з піною забезпечувати гарну вентиляцію, щоб уникнути надмірного скупчення газу в приміщенні.

Кожен балончик повинний забезпечуватися обов'язковими написами з указівкою мір безпеки.

МЕТОДИ КОНТРОЛЮ

Контроль якості проводять відповідно до вимог стандартів: визначення удаваної щільності за ДСТ 409-77; визначення водопоглинення за ДСТ 20869-75

визначення міцності на стиск при 10% деформації за ДСТ 23206-78. кількість закритих осередків ППУ по ОСТ 6-05-484-85.

Визначення зовнішнього вигляду і структури ППУ виробляється візуально на розрізаних зразках. По всій площі зрізу не повинне бути розходжень у розмірі осередків, порожнеч, міхурів, раковин.

ТРАНСПОРТУВАННЯ І ЗБЕРЕЖЕННЯ

Монтажна піна випускається в балончику обсягом 1000 див3 з коефіцієнтом заповнення 0,75 (діаметр балончика 65 мм, висота - 350 мм).

Аерозольний балончик комплектується трубкою - розпилювачем, пістолетрозпилювач для виконання, здобувається споживачем самостійно.

Балончик забезпечується наступними обов'язковими написами, що включають: інструкцію з використання; інструкцію з мір безпеки й умовам хропіння; найменування фірми - виготовлювача; позначення дійсних ТУ; дату виготовлення. Написи і позначення повинні бути стійкими при експлуатації і збереженні. Балончи-

ки упаковуються в шухляди з гофрованого картону по 12 шт. ДСТ 13 841-95 Маса тарної шухляди нетто 12,9 кг. 6.4.2.На кожне тарне місце наноситься етикетка

наступного змісту:

• Найменування продукту,

94

Марка монтажної піни,

Дата виготовлення,

Маса нетто і брутто,

Позначення сьогодення ТУ

Маркірування транспортної тари за ДСТ 14192-77

При навантаженні, транспортуванні і збереженні монтажної піни в аерозольних балончиках, повинна бути забезпечена їхня схоронність від ушкоджень. Вироби можуть транспортуватися автомобільним, залізничним, морським і річковим транспортом.

Автомобільним відповідно до «Правил перевезення вантажів автомобільним транспортом», Изд. Транспорт, 1969 р.

Залізничним відповідно до «Правил перевезення вантажів», Изд. МШС. 1977р. Монтажну піну в аерозольних балончиках варто зберігати при температурі не вище

+50°С при тривалому збереженні в закритому упакуванні, виріб рекомендується складувати при температурі не вище +25°С і не нижче –5°С (тимчасово при +20°С).

95