Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод вказ для самостійної роб е і е-этика.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
790.53 Кб
Скачать

Написання та публікація тез доповідей (статті) до студентської наукової конференції

Написання тез доповідей є важливою частиною самостійної роботи в процесі опрацювання дисципліни «Культурологія, модуль Етика і естетика» , оскільки студент отримує навички наукового пошуку, творчого мислення та актуалізує теоретичний матеріал, отриманий в процесі вивчення курсу.

Тему доповіді студент обирає самостійно, проте, доцільно, щоб вона кореспондувалась із обраною тематикою індивідуального завдання з дисципліни «Культурологія, модуль Етика і естетика» , оскільки при цьому індивідуальне завдання матиме певне науково-дослідницьке значення.

8. Методи навчання

При вивченні курсу «Етика і естетика» застосовуються різноманітні форми і методи навчання. Весь курс складається з лекційних занять (18 години), семінарських заняття (8 годин) і самостійної підготовки студентів під керівництвом викладача (34 години).

Лекції носять узагальнений, методологічний й консультативно-методичний характер. В рамках лекційного курсу визначаються й обґрунтовуються особливості модульних розділів курсу «Етикаі Естетика», коротко характеризуються передумови, історичні і типологічні аспекти розвитку даних напрямків відображення буття, даються пояснення основних визначень, понять і термінів й висновки до кожної із тем курсу, даються практичні рекомендації до семінарських занять й самостійного вивчення зазначених тем.

На лекція розглядаються найбільш загальні питання, які доповнюють обов’язкову для використання навчальну літературу (підручники та навчальні посібники) за окремими конспективно висвітленими в ній проблемами. Важливо не тільки прослухати лекційний курс, але й спиратися на його логіку при засвоєнні всієї програми, аналізувати отриману інформацію, порівнювати її з власними поглядами. Вивченню лекційного курсу сприяють колоквіуми, підготовка доповідей та рефератів.

Частина тем курсу вивчається студентами самостійно, з урахуванням рекомендацій викладача. Але особливого значення самостійна робота студентів, набуває для тих з них, хто навчається на заочному відділенні. І хоча методика організації такої самостійної роботи має багаторічну традицію, серед тих форм, які як у минулому, так й сьогодні продовжують активно використовуватися у навчальному процесі, перше місце безумовно займає контрольна робота.

Для студентів денної форми навчання по основним темам курсу проводяться семінарські заняття. Специфіка Етики і Естетики як філософських наук і специфічних форм світосприйняття, що відображають розвиток людської культури від давніх часів до сучасності, а також мають глибинне відношення до всіх сторін буття та самовизначення людини як такої, робить можливим і необхідним використання різних методичних матеріалів і технічних засобів, що допомагають опанувати і зробити більш наглядним матеріал теоретичного курсу. Тим самим, проведення семінарських занять забезпечується демонстрацією широкого кола ілюстративних матеріалів, використанням важливих щодо розкриття змісту навчальної дисципліни першоджерел, показом і подальшим аналізом та обговоренням науково-документальних і художніх фільмів.

Підготовка до семінарських занять є обов’язковою і найважливішим її методом є ведення конспекту відповідей на питання, які виносяться на розгляд за планом. У ході роботи на семінарі окрім теоретичних методів навчальної діяльності (активізація розумової роботи шляхом постановки проблемних питань, побудови гіпотез тощо) застосовуються такі емпіричні підходи до засвоєння навчального матеріалу, як використання власних спостережень, життєвих прикладів, особистих позицій і задумів у вигляді творчих праць тощо.

Треба відзначити, що вся методика навчання щільно регулюється рейтинговою формою його організації. Студенти ж, які насамперед орієнтуються на магістерський рівень підготовки або особисто зацікавлені у поглибленні знань з предмету, можуть брати участь у роботі філософських гуртків, виступати на наукових конференціях з доповідями по філософським проблемам, друкувати результати своїх досліджень в науковій літературі, що видається в Академії.

Індивідуальною формою самостійної роботи є навчально-дослідницькі завдання, які є обов’язковими для досягнення оцінки 100 балів. В інших випадках студенти можуть виконувати навчально-дослідницькі завдання за бажанням і для підвищення рейтингу.

Для викладання курсу використовуються:

- словесні методи, а саме: лекції – при викладанні лекційного матеріалу; бесіду - наприкінці аудиторних занять для відповіді на запитання; репродуктивну бесіду - на початку практичних занять для проведення вступного контролю знань;

- наочні методи, а саме: ілюстрування – для супроводження лекційного матеріалу використовується мультимедійна техніка та слайдів матеріал; демонстрування – для наочного представлення форм документів, порядку їх заповнення (вексель, чеки, звіти, баланс, фінансовий план, тощо);

- практичні методи, а саме: вирішення практичних задач – для закріплення лекційного матеріалу; дослідницькі роботи за окремими темами курсу – з метою підготовки студентів до науково-практичних конференцій, олімпіад;

- методи контролю і самоконтролю, а саме: фронтальне усне опитування - для перевірки знань, умінь і навичок одразу багатьох студентів на кожному практичному занятті для вступного тестування; індивідуальне усне опитування – для встановлення рівня засвоєння знань кожним студентом окремо; контрольні роботи – за кожним змістовим модулем курсу у формі вирішення тестових завдань і практичної задачі з курсу.

Консультацію із складних запитань і літературу до семінарського заняття можна отримати на кафедрі історії і філософії (корпус 1, ауд. 366а, 367), а також у читальних залах бібліотеки вузу.