Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод вказ для самостійної роб е і е-этика.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
790.53 Кб
Скачать

Повідомлення

Найпростіший вид самостійної роботи студента-це повідомлення, що може бути підготовлене до семінарського заняття. Як правило,повідомлення – це така форма роботи, що:

  • готується з одного питання і присвячене глибшому його викладенню, ніж звичайний конспект основних питаннь, що винесені для обговоренняна семінарському занятті;

  • об'ємом не перевищує 5-10 сторінок, написаних від руки;

  • не вимагає спеціального оформлення.

Щоб зробити повідомлення, треба провести аналіз літератури за обраним питанням.Для цього потрібно скористатисярекомендованоюучбовою або науковою літературою (монографія, брошура, збірка наукових статей, рецензія, анотація, тези доповіді, учбовіі методичніпосібники), знайти журнальну або газетну статтю по конкретній темі, що відрізняється актуальністю і новизною, а також , вибрати з цього матеріалу декільканайважливіших положень, цікавих фактів, відомостей іпідготувати короткий виступ.

Індивідуальні творчі навчально-дослідницькі завдання (Реферат)

Реферат (від латін. refero - повідомляю), коротке викладення змісту наукової праці (праць), проаналізованної літератури по обранної темі у виді письмової роботи або у формі публічної доповіді. Іншими словами, реферат - це індивідуальна науково-дослідна робота, що розкриває суть обраної дослідженної проблеми з різних наукових позицій і точок зору, із обовязковими виводами, сформульованими самостійно.

Існують різні типи рефератів, і, відповідно, до них підходять різні моделі підготовки. Якщо говорити узагальнено, то можна виділити чотири основні типи: учбові, контрольні, службові і творчі реферати.

Реферат не повинен носити компілятивний характер, в ньомуне повинно бути складних для розуміннятез і конструкцій,механічно переписаних з книги, (якщо такі зустрічаються в тексті джерела, щоаналізується, то краще внести до тексту реферату варіант, самостійно адаптований і передусім,зрозумілий самому досліднику). Рефератиготуютьсястудентами, передусім, для того, щоб показати, наскільки глибоко засвоєний іосмисленийпроаналізованийматеріал. Такі реферати, по суті, є основою доповідей, з якими студенти виступають на семінарах і конференціях, їх готують до іспитів або заліків, представляють при вступі в аспірантуру.

У рефераті обов'язково мають бути посилання на літературу, використовану при його підготовці. Викладеннямає бути послідовним, логіка доказів має бути дотримана.

Окрім цього рефератом може бути звіт про підсумки науково-дослідної роботи заобраною науковою темою, що була проведена за конкретний проміжок часу.

Зміст реферату повиненматипроблемно-тематичний характер, що містить аналізосновної, додаткової літератури,останніх публікації по темі. Тематика рефератів визначається кафедрою або викладачем, хоча ініціатива при виборіформулювання назви теми може належати і студентові.

Метою усіх видів рефератів є розвитокнавичок наукового пошуку, вміння осмислювати, аналізувати, порівнювати і систематизувати науковуінформацію, робити загальні висновки і формулювати власні.

За допомогою рефератів студент глибше осягає питання предмета, що вивчається, оскільки він:

  • аналізує різні точки зору, явища, факти і події;

  • веде науково обгрунтовану полеміку;

  • узагальнює матеріал;

  • лаконічно викладає свої думки;

  • вчиться правильно оформляти роботу із складання плану, роботи із бібліографієюі систематизацією інформації.

Етапи роботи над рефератом:

  1. Вибір теми. Тематика рефератів зазвичай визначається та узгоджуєтьсяз викладачем. Тема має бути актуальною, оригінальною, цікавою, мати теоретичне і практичне значення.

  2. Підбір і вивчення основних джерел по темі (як правило, при підготовці реферату використовується не менше 8-10 джерел, а при підготовці наукових рефератів, наприклад, не менше 30).

  3. Складання бібліографії. Бібліографічні записикраще робити на окремих картках. На основі карток складається окремий список літератури. (Вимоги до оформлення бібліографії викладені нижче).

  4. Вивчення літератури і складання робочого плану.

  5. Обробка і систематизація інформації.

  6. Розробка плану реферату.

  7. Написання реферату.

Підготовка реферату

Підготовка реферату включає:

  • вибір або формулювання теми, яка повинна мати новизну, актуальність і оригінальність;

  • ознайомлення знеобхіднимрозділомпідручника і конспектів лекцій;

  • підбір літератури і вивчення основних джерел (наукові монографії, збірники праць по темі і, статті);

  • складання плану, що розкриває зміст темироботи;

  • виписки-конспектуванняз літературних джерел з метою накопичення теоретичного і практичного матеріалу;

  • написання реферату і його оформлення;

  • складання бібліографії.

Обравши тему, необхідно її затвердити у викладача. Якщо тема реферату буде затверджена, викладач допоможе скорегувати план роботи.

Потім, підібравши необхідну літературу, можнаприступати до роботи над рефератом.