Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика укр / Практика Укр / Практиа финал ч 2.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Блок приймача

Приймач тонального виклику зібраний на чотирьох транзисторах. Перший каскад приймача зібраний на транзисторі Т1 працює в режимі резонансного підсилювача, другий каскад (транзистор Т2) у режимі детектора, третій каскад (транзистор ТЗ) режимі емітерного повторювача з елементом тимчасового захисту в ланцюзі бази й четвертий каскад (транзистор Т4) — у режимі електронного реле. При відсутності викличного сигналу на вході приймача струми в ланцюгах колекторів транзисторів Т2, ТЗ і Т4 відсутні.

Схема приймача працює в такий спосіб: вступник на вхід приймача сигнал проходить через вхідний трансформатор Тр1 й обмежувач, утворений з послідовно включеного в ланцюг резистора R1 і паралельно включених діодів Д1, Д2, на базу транзистора T4. У ланцюг колектора цього транзистора включений коливальний контур, що складається з первинної обмотки трансформатора Тр2 і конденсатори З2. Контур настроєний на частоту 1600 Гц.

Якщо частота сигналу, що надходить на вхід приймача, відповідає частоті настроювання контуру, то майже вся змінна напруга, посилена транзистором, виявляється прикладеним до цього контуру. Далі напруга сигналу з обмотки И трансформатора Тр2 надходить на вхід транзистора Т2. Негативні (відносно емітера) . на півхвилі цієї напруги відкривають транзистор Т2, завдяки чому в колекторному ланцюзі починає проходити пульсуючий струм. Змінна складова пульсуючої напруги, що виникає на опорі навантаження R7, надходить на детектор. Детектором, у схему якого входять елементи Д4, R8, R9 і C7, змінна напруга сигналу випрямляється, згладжується й надходить у ланцюг з, що складає з резисторів К. 10*, конденсатора C8 і діода Д5.

Ланцюг із призначений для підвищення захищеності приймача від помилкових спрацьовувань при впливі розмовних струмів і струмів короткочасних перешкод.

З, внесене в роботу приймача виклику, дорівнює часу заряду конденсатора C8 до величини, достатньої для відкриття наступного каскаду посилення (транзистор ТЗ). Це час тим більше, чим більше величина опору резистора R10 ємність конденсатора C8. Діод Д5 забезпечує швидкий розряд конденсатора C8 після припинення надходження сигналу й зняття, таким чином, негативного потенціалу з бази транзистора ТЗ. Цим усувається можливість помилкового спрацьовування реле приймача при впливі на нього завад.

Транзистор Т4 при відсутності струму в ланцюзі емітера транзистора ТЗ замкнений за рахунок спадання напруги на резисторі R12 (резистори R12, R 13 і

З появою сигналу на вході приймача на базу транзистора ТЗ надходить негативний потенціал (при заряді конденсатора З8) і в ланцюзі його емітера починає протікати постійний струм. Цей струм створює спадання напруги на резисторі RН. При збільшенні напруги на резисторі RП вище замикаючого з'являється струм у ланцюзі колектора транзистора Т4. При цьому в ланцюзі обмотки прийомного реле РП починає протікати струм, реле спрацьовує й здійснює своїми контактами необхідну комутацію в схемі апаратур. По закінченні викличного сигналу реле РП відпускає якір. За допомогою резистора R13, включеного в ланцюг емітера транзистора Т4, регулюється замикаюча напруга на базі цього транзистора.

Діод Д6 включений паралельно обмотці реле РП для захисту транзистора Т4 від пробою його зворотнім імпульсом при спаданні струму в обмотці реле РП.

Так працює приймач при відносно малому викличному сигналі на його вході. При великій величині викличного сигналу трохи зростає (незважаючи на дію обмежника амплітуди) напруга на І обмотці трансформатора Тр2. Одночасно на обмотці ІІ трансформатора ТрЗ з'являється невелика напруга. Напруга з І обмотки трансформатора ТрЗ випрямляється діодом ДЗ і подається на вхід транзистора Т2 (позитивний потенціал — на базу, негативний — на емітер), посилення транзистора Т2 трохи знижується. Завдяки цьому, при підвищених рівнях сигналу, ширина частотної смуги спрацьовування залишається щодо постійної. Ланцюг частотного захисту забезпечує захист приймача від помилкових спрацьовувань при влученні в нього розмовних струмів і струмів перешкод.

Дія ланцюга частотного захисту починає проявлятися при наявності у вхідному ланцюзі приймача струмів, частоти яких відрізняються від 1600 Гц. При цьому на вторинній обмотці трансформатора ТрЗ з'являється значна змінна напруга. Ця напруга знімається з первинної обмотки трансформатора ТрЗ на діод ДЗ, випрямляється їм і подається на вхід транзистора Т2 (позитивний потенціал — на базу, негативний — на емітер). Внаслідок цього транзистор Т2 закривається.

Для підвищення чутливості ланцюга частотного захисту на середніх частотах (600—1000 Гц); паралельно вторинній обмотці трансформатора ТрЗ включений конденсатор СЗ.

Вторинна обмотка трансформатора ТрЗ і конденсатор СЗ утворять коливальний контур. На резонансній частоті й частотах, близьких до неї, опір контуру буде відносно високим.

Завдяки цьому, на вторинній обмотці трансформатора ТрЗ буде виділятися на цих частотах підвищена напруга й захисна дія ланцюга буде більше.

Запирання приймача виклику може відбутися й при прийомі викличного сигналу (1600 Гц), якщо крім нього на вхід приймача будуть надходити сигнали перешкод. Тому для забезпечення нормальної роботи приймача виклику рівень перешкод у телефонному ланцюзі не повинен перевищувати встановленої норми.

Для запобігання спрацьовування приймача тонального виклику від сигналу контролю виклику телефоністки, а також від сигналу тонального вибірного виклику, на колектор транзистора Т2 подається плюс джерела живлення через контакт 13-14 реле РКВ і контакт 11-12 реле РИВ.

5.3. Блок переговірне-викличного пристрою й перемикань (мал. 1) призначений для здійснення наступних функцій;

- посилки виклику телефоністці;

- посилки тонального виклику в кожну із двох ліній і фіксуванні його на стійці;

- ведення переговорів механіка з телефоністкою й абонентами кожної із двох ліній;

- підключення вимірювального приладу до блоків стійки для контролю режиму роботи транзисторів.

Для виклику телефоністки на стійці є ключ В1. При повороті ключа загоряється відповідна виклична лампочка (ЛВ1, ЛВ2) на комутаторі.

Для посилки тонального виклику на стійці передбачений ключ В2 і кнопково-викличний блок. Виклик здійснюється поворотом ключа й натисканням відповідної викличної кнопки. У цьому випадку, наприклад, реле РИВ1 спрацьовує через контакт 23-24 ключа В2, одержуючи +24 У с клеми під час роботи датчика ДТВ. Вихід датчика підключається до лінії «Лин. 1» через контакти 8-9, 11-12 ключа В2 і контакти 14-15, 54-55 реле РИВ1.

Для ведення розмови переговірний пристрій механіка контактами ключа В4 підключається до однієї з ліній. Крім того, передбачене гніздо ПВУ, що за допомогою двох провідного шнура може бути з'єднане з одним з лінійних гнізд.

У блоці ПВУ й перемикань перебуває вольтметр постійного струму, що за допомогою ключа В5 підключається до блоку стійки для виміру режиму роботи транзисторів.