Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Практика укр / Практика Укр / Призначення та роль цеху ЛАЦ

.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
49.66 Кб
Скачать

Призначення та роль цеху ЛАЦ

У лінійно - апаратних цехах ЛАЦ великих вузлів зв'язку розміщають канало-утворююче й допоміжне устаткування, що забезпечує функціонування первинної мережі зв'язку. У середніх і невеликих вузлах зв'язку встановлюють також апаратури оперативно - технологічного зв'язку, апаратури зв'язку нарад і тонального телеграфу.

Пристрій ЛАЦ повинен забезпечувати безперебійність дії зв'язку при високій якості тракту передачі, можливість швидкого визначення місця пошкодження апаратури й ланцюгів, можливість оперативного перемикання й заміни ланцюгів, апаратури і каналів зв'язку, правильну організацію різного роду профілактичних перевірок, випробувань, регулювань і періодичних вимірів ланцюгів, устаткування й каналів зв'язку.

Все встаткування ЛАЦ можна підрозділити на: увідно-комутаційні апаратуру ланцюгів, канало-утворюючу апаратуру систем передачі, комутаційно-іспитові апаратуру каналів і трактів, апаратуру електроживлення й вимірювальну.

Увідно-комутаційна апаратура ланцюгів призначена для організації уведень, випробування й перемикання ланцюгів повітряних і кабельних ліній зв'язку.

Увідно-іспитова стійка призначена для включення, виміру й заміни ланцюгів повітряних ліній передачі, а також каналів ТЧ, організованих на цих ланцюгах.

Комутаційно-іспитові апаратура призначена для перемикання каналів і трактів різних систем передачі з метою заміни несправних, організації транзитних з'єднань, а також для проведення різних вимірів і регулювань.

Проміжні стійки перемикань випускають у декількох варіантах: на 600 шести-провідних кросів і на 480 шести-провідних кросів і відповідно 2 й 4 плати реле й подовжувачів для здійснення транзитних з'єднань каналів.

Стійка комутацій первинних групових трактів має ємність 50 ПГТ. Комутація на ній здійснюється шнурами й перепайками. Стояк установлюють у ЛАЦ при наявності в перспективі не менш 10 ПГТ.

Комплекти перемикань групових трактів використають у ЛАЦ зі змішаною комплектацією каркасів стояків з перетворювальним устаткуванням. Стояк забезпечує одночасне перемикання 200 симетричних пар кабелю напрямку передачі й стільки ж пара напрямку приймання.

Апаратури електроживлення, установлювана в ЛАЦ, призначена для включення фідерів, підведених із цеху електроживлення, розподілу електроживлення по окремих стійках, підведення його до ланцюгів дистанційного живлення, захисту й стабілізації напруги й контролю ланцюгів електроживлення.

Стійка допоміжна торцева забезпечує розподіл і захист ланцюгів живлення постійного струму напругою 21,2; 24 й 206 В и змінні струми 220 В, рядову сигналізацію про несправності, організацію службового зв'язку по сполучних лініях, а також розподіл струмів контрольних і несучих частот при наявності централізованого генераторного встаткування.

При побудові лінійно апаратного цеху керуються наступними параметрами:

ширина від 5 до 13 м (6 м-типові);

довжина визначається кількістю встановленої апаратури й 15-20 %

на розвиток;

висота не менш 3.2 м;

перекриття повинне бути розраховане на нормальне навантаження 750 кг/м2;

підлога повинна бути покрита лінолеумом, стіни - олійною фарбою світлих

тонів;

повинно бути не менш двох виходів;

висота дверей не менш як 2.3 м, ширина - 1.5 м;

освітленість при штучному освітленні не менш 75 люкс;

освітленість при аварійному освітленні не менш 20 люкс;

вентиляція;

Апаратура має розташовуватись паралельними рядами перпендикулярно вікнам. Головний прохід розташовують уздовж приміщення з боку протилежній стіні з вікнами, другий прохід біля вікон.

Над стійками укріпляють систему повітряних ринв (кабель росту). На кабель росту укладають кабелі монтажу між стійками й розподільчої проводки струму. Ринви які йдуть уздовж приміщення називають головними, а уздовж рядів апаратур - рядовими. При розміщенні апаратур варто прагнути до заповнення в кожному ряді крайніх місць (у головних ринв). Ряди апаратур мають у своєму розпорядженні попарно лицьові сторони друг до друга:

головний прохід повинен бути не менш 1.5 м;

прохід між лицьовими сторонами стояків не менш 1.1 м;

прохід у рядах з увідно-комутаційним устаткуванням не менш 1.3 м;

прохід між монтажними задніми сторонами рядів, а також між стінкою й монтажною стороною ряду не менш 0.7 м (якщо стояка шафового типу, те їх можна встановлювати впритул друг до друга й до стіни);

прохід біля вікон - 0.5м.

Порядок розташування стояків.

стояка встановлюють так, щоб кабелі лінійної проводки й проведення живлення були можливо коротше.

стояка, між якими повинне бути велика кількість з'єднань розташовують можливо ближче друг до друга.

У безпосередній близькості від уведення лінійних проводів установлюють, увідно-кабельні стійки й стійка дистанційного живлення. Відразу розташовують апаратур зв'язку нарад, підсилювачів струмів низької частоти й апаратури дорожнього розпорядницького зв'язку (ДРС).

стояка ПСП розташовують біля вікон .

апаратури ВЛП розташовують після апаратур кабельних ліній.

стояка автоматичного регулювання напруги (САРН) розташовують в одному ряді з тою апаратурами, що вимагає стабілізованої напруги живлення (наприклад: СУГО).

ширина від 5 до 13 м (6 м-типові);

довжина визначається кількістю встановлюваної апаратури й 15-20 %

на розвиток; висота не менш 3.2 м;

перекриття повинне бути розраховане на нормальне навантаження 750 кг/м2;

підлога повина бути покрита лінолеумом, стіни - олійною фарбою світлих

тонів;

повинне бути не менш двох виходів;

висота дверей не менш 2.3 м, ширина - 1.5 м;

освітленість при штучному освітленні не менш 75 люкс;

освітленість при аварійному освітленні не менш 20 люкс;

вентиляція;

Апаратури мають у своєму розпорядженні паралельні ряди перпендикулярно вікнам. Головний прохід розташовують уздовж приміщення з боку протилежній стіні з вікнами, другий прохід біля вікон.

Над стояками укріпляють систему повітряних ринв (кабель ростова). На кабель росту укладають кабелі меж стоїчного монтажу й розподільної проводки струму. Ринви йдучи уздовж приміщення називають головними, а уздовж рядів апаратур - рядовими. При розміщенні апаратур варто прагнути до заповнення в кожному ряді крайніх місць (у головних ринв). Ряди апаратур мають у своєму розпорядженні попарно лицьові сторони друг до друга:

головний прохід повинен бути не менш 1.5 м;

прохід між лицьовими сторонами стояків не менш 1.1 м;

прохід у рядах з увідно-комутаційним устаткуванням не менш 1.3 м;

прохід між монтажними задніми сторонами рядів, а також між стінкою й монтажною стороною ряду не менш 0.7 м (якщо стояка шафового типу, те їх можна встановлювати впритул друг до друга й до стіни);

прохід біля вікон - 0.5м.

Соседние файлы в папке Практика Укр