Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Практика укр / Практика Укр / Практиа финал ч 4

.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
39.94 Кб
Скачать

Обслуговування пристрою ПУ4Д здійснюється персоналом,

обслуговуючій пристрої й апаратуру поїзної, диспетчерської, провідної й радіозв'язку.

Технічне обслуговування й підтримка апаратур в справному працездатному стані здійснюється черговими електромеханіками.

Для обслуговування пристрою ПУ4Д використаються наступні вимірювальні прилади:

- покажчик рівня або вольтметр змінного струму із симетричним входом, межі виміру від -40 до +15 дб, клас точності не гірше 5;

- вольтметр змінного струму, межі виміру від 0,01 до 1,0V ;

- вольтметр постійного струму, межі виміру від 5 до 50 V клас точності 2 ;

- звуковий генератор: 1000 Гц , рівень від мінус 13 до + 4,3 дб.

Перевірку пристрою починають із виміру напруги й величини пульсацій джерела живлення на вході ПУ4Д , необхідно переконається в їхній відповідності нормам, вказаним у технічному описі .

Перевірити вольтметром постійного струму напруги на виходах стабілізаторів і переконається у відповідності їхнім нормам , вказаним у технічному описі .При необхідності встановити номінальні напруги на виходах стабілізаторів за допомогою підстроєчних регуляторів блоку ПС24/15 . Після регулювання осі регуляторів стопоряться для виключення можливості ненавмисної зміни напруги на виходах стабілізаторів .

Установка вихідних напруг виробляється з обережністю , плавно, постійно контролюючи напругу по вольтметрі й при увімкнених навантаженнях ( блоку ПУ4Д ) при напрузі первинного джерела в межах норм , вказаних у технічному описі .

Потрібно пам'ятати , що перевищення напруги на виході стабілізатора навіть короткочасно більш ніж на 10 % може привести до електричного пробою всіх операційних підсилювачів усього перехідного пристрою .

Після перевірки напруг живлення підключають до розподільника контрольну мікротелефону трубку .

Підключають покажчик рівня до лінійного виходу УДО.

Перевіряють функціонування перехідного пристрою без УУГ , для чого від'єднуються блоки УУГ . Натискаючи по черзі кнопки передачі на блоках УДО , поговоривши в мікрофон контрольної мікро телефонної трубки переконаєтеся по покажчику рівня в наявності розмовного сигналу на лінійному виході УДО.

Перевіряється функціонування УУГ , для чого уставляються по черзі блоки УУГ , поговоривши в мікрофон трубки переконуються при цьому по індикаторах на блоках у спрацьовуванні УУГ від мовних сигналів ,

а по зміні показань покажчика рівня – у перемиканні УДО із прийому на передачу від УУГ.

Далі вставляють 4 - х штирі штепселі в гнізда , підключають канали ТЧ і лінії .

Установлюють нормальні вимірювальні рівні передачі на входах провідних ліній , для чого подають від звукового генератора на один з вільних входів розподільника Р5Н іспитовий сигнал 1000 Гц із номінальним для даного входу Р5Н рівнем .

Установлюють за допомогою регулятора передачі ПРД . ЛИН на УДО по покажчику рівня на вході лінії рівень сигналу + 5,2 дб по потужності .

Якщо хвильовий опір лінії ( не вхідне ) відрізняється від 600 Ом , то рівень по напрузі встановлюється з обліком поправочного коефіцієнта більше або менше рівня по потужності залежно від величини хвильового опору .

Регулятор ЧУТЛИВОСТІ. АРУ - 4 - 16 дб установлюють у положення максимальної чутливості при максимально припустимому загасанні лінії 20 дб на 1000 Гц .

На коротких лініях , що мають менше загасання , чутливість установлюють нижче максимальної на стільки децибел , наскільки загасання лінії менше максимально припустимої величини .

Роблять перевірку функціонування каналів разом з ПУ4Д , переговоривши за допомогою контрольної мікро телефонної трубки з розпорядницької й з найбільш віддаленими станціями на лінії . Перевіряють проходження викличних тональних сигналів , якість зв'язку й гучність при веденні переговорів між розпорядницькою й найбільш віддаленими лінійними станціями , а при двох і більше двох провідних закінченнях перевіряють якість зв'язку й стійкість роботи УУГ при переговорах між найбільш віддаленими станціями двох об'єднаних через перехідний пристрій ліній .

Регулюють чутливість УУГ , установивши її мінімально необхідної для ведення зв'язку з найбільш віддаленими абонентами (станціями).

По закінченні перевірки робиться запис у журнал про положення всіх регуляторів на блоках УДО й УУГ, результатів перевірки й настроювання .

Несправності ПУ4Д апаратури, що з'являються в процесі експлуатації ,

можуть бути двох видів :

а.. несправності , викликані ушкодженнями на лінії або в каналі зв'язку , і ушкодження в сполучних кабелях між канало-утворюючий апаратурою й перехідним пристроєм;

б. несправності самих апаратур внаслідок ненадійної роботи контактів роз'ємів, ушкоджень окремих радіоелементів, вузлів або ж монтажних з'єднань.