Скачиваний:
32
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
305.66 Кб
Скачать

Тема 6. Облік та аудит страхових резервів

Поняття страхових резервів. Необхідність та значення страхових резервів для здійснення страхової діяльності. Склад страхових резервів згідно з Законом України «Про страхування».

Резерви зі страхування життя. Методика формування резервів довгострокових зобов’язань (математичних резервів) згідно з чинним законодавством. Резерви належних виплат страхових сум.

Технічні резерви. Порядок формування резерву незаробленої премії страховиками України. Порядок формування резерву збитків за відомими вимогами страхувальників.

Бухгалтерський облік страхових резервів. Облік часток перестраховиків у технічних резервах. Характеристика рахунків бухгалтерського обліку, що використовуються для відображення страхових резервів та їх руху. Кореспонденція рахунків, основні бухгалтерські проводки.

Аудит страхових резервів і його завдання.

Тема 7. Аудиторська перевірка розміщення страхових резервів

Аудит розміщення страхових резервів. Зміст і порядок державного регулювання розміщення коштів страхових резервів.

Аудит напрямків розміщення та інвестування коштів страхових резервів (категорій активів, якими можуть бути представлені страхові резерви згідно з Законом України «Про страхування»).

Перевірка дотримання страховою організацією встановлених законодавством України нормативів щодо розміщення та інвестування коштів страхових резервів. Смисл і значення встановлених нормативів.

Перевірка дотримання принципів розміщення та інвестування згідно з Законом України «Про страхування»: безпечності, ліквідності, прибутковості, диверсифікованості.

Вплив структури розміщення та інвестування коштів страхових резервів на забезпечення платоспроможності страхової організації.

Тема 8. Облік і аудит формування та використання фінансового результату страхової організації

Поняття фінансового результату страхової компанії. Складові фінансового результату страховика: фінансовий результат страхової діяльності; фінансовий результат інвестиційної та фінансової діяльності; фінансовий результат іншої звичайної операційної діяльності та надзвичайних операцій.

Порядок визначення фінансового результату основної (страхової) страхової діяльності. Доходи від страхової діяльності (зароблені страхові премії, комісійні за передачу ризиків у перестрахування, частки перестраховиків у компенсації збитків, по­вернені суми з резерву збитків та централізованих страхових резервних фондів). Витрати страховика на здійснення страхової діяльності (страхові виплати, відрахування в централізовані страхові резервні фонди та в технічні резерви інші, ніж резерв не­заробленої премії, аквізиційні витрати, ліквідаційні витрати).

Облік і аудит заробленої страхової премії. Характеристика рахунків бухгалтерського обліку, що використовуються для відображення заробленої страхової премії. Кореспонденція рахунків. Основні бухгалтерські проводки.

Облік і аудит фінансового результату страховика, у тому числі від страхової діяльності. Характеристика рахунків бухгалтерського обліку, що використовуються для відображення формування фінансового результату. Основні бухгалтерські проводки.

Аудит розподілу та використання прибутку страхової організації. Розподіл чистого прибутку страховика. Вільні резерви стра­ховика. Виплата дивідендів. Реінвестування.

Соседние файлы в папке 2548