Скачиваний:
11
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
305.66 Кб
Скачать

9. Створення страхової компанії у формі товариства взаємного страхування:

а) регулюється Законом України «Про господарські товариства»;

б) не регулюється Законом України «Про господарські товариства».

10. Установчі документи страхової компанії, створеної у формі командитного товариства, включають:

а) установчий договір;

б) статут;

в) ліцензію на право здійснювати конкретні види страхової діяльності.

Тема 5. Облік та аудит операцій зі страхування та перестрахування (надходження страхових премій та здійснення страхових виплат)

МЕТОДИЧНІ ПОРАДИ ДО ВИВЧЕННЯ ТЕМИ

Бухгалтерський облік страхових премій. Відповідно до ст. 10 Закону України «Про страхування» страхова премія — це плата за страхування, яку страхувальник зобов’язаний внести страховику згідно з договором страхування. Для страхової компанії стра­хові премії є доходом від її основної діяльності. Страхові премії за договорами страхування та перестрахування можна вважати фінансовим підґрунтям страхової компанії. Від їх обсягу залежать основні показники діяльності страховика (величина страхових резервів, величина прибутку від основної та інвестиційної діяльності, розмір податку на прибуток, коефіцієнти фінансової надійності та платоспроможності) і можливості його подальшого розвитку.

Для обліку надходжень (нарахувань) страхових премій за договорами страхування (перестрахування) страхові компанії відповідно до затвердженого Міністерством фінансів Плану рахунків бухгалтерського обліку використовують рахунок бухгалтерсь­кого обліку 76, який має назву «Страхові платежі». Цей рахунок призначений для накопичення інформації щодо належних страховикові у звітному періоді страхових премій.

За кредитом рахунка 76 відображається збільшення у страховика страхових премій, а за дебетом — зменшення премій у зв’язку з поверненням їх страхувальникові в разі дострокового припинення дії договору страхування. До бухгалтерського рахунка 76 відкриваються субрахунки за видами страхування, які здійснює страхова компанія відповідно до отриманої ліцензії. Це дозволяє мати оперативну інформацію щодо структури страхового портфеля страховика за обсягами сплачених (нарахованих до сплати) страхових премій на будь-яку звітну дату, а також належним чином формувати страхові резерви.

Страхові премії фіксуються в бухгалтерському обліку методом нарахування, тобто ще до моменту їх фактичного надходжен­ня до каси страхової компанії або на її поточний рахунок. Метод нарахування передбачає використання в бухгалтерському обліку спеціальних рахунків, на яких відображаються розрахунки зі стра­хувальниками (перестрахувальниками, страховими посередниками) за страховими преміями.

Для обліку розрахунків за страховими преміями зі страхувальниками та перестрахувальниками страхові компанії використовують активно-пасивний рахунок 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками». Для відображення нарахування страхової премії здійснюється бухгалтерська проводка:

Дебет рахунка 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками», Кредит рахунка 76 «Страхові платежі (премії)».

Таким чином страхова компанія накопичує інформацію щодо дебіторської заборгованості страхувальників (перестрахувальників) за чинними договорами страхування (перестрахування).

У разі фактичного надходження страхової премії на поточний рахунок або в касу компанії дебіторська заборгованість страхувальника (перестрахувальника) погашається. Це відображається проводкою:

Дебет рахунка 30 «Каса», 31 «Рахунки в банках»,

Соседние файлы в папке 2548