Скачиваний:
15
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
400.38 Кб
Скачать

Розрахунки готівкою, що перевищує граничну величину

Порядком ведення касових операцій у національній валюті в Україні визначені правові норми щодо ліміту залишку грошових коштів у касі, які аудитор повинен врахувати. Ліміти залишку готівки у касі встановлено всім підприємствам, які мають рахунки в установах банків і здійснюють касові операції з готівкою. Підприємства можуть зберігати у своїй касі готівку в межах лімітів залишку готівки у касі на кінець робочого дня, що встановлюються їм установою банку щороку протягом першого кварталу (до встановлення ліміту каси на поточний рік і одержання його клієнтом продовжує діяти ліміт попереднього року).

У разі звернення протягом року клієнта (або з ініціативи банку) з приводу перегляду ліміту каси та поданні ним відповідного документа — заявки-розрахунку остання має бути розглянута банком, і якщо вона обґрунтована, встановлений раніше ліміт каси має бути переглянутий.

Ліміт залишку готівки у касі для кожного підприємства (незалежно від того, перебуває воно чи не перебуває на самостійному балансі) встановлюється комерційними банками за місцем відкриття основного поточного рахунку з урахуванням режиму та специфіки роботи підприємства, його віддаленості від установи банку, розміру касових оборотів, встановлених строків і порядку здавання касової виручки (надходжень) та графіка її інкасації.

Сільськогосподарські підприємства, селянські спілки (далі — колективні сільгосппідприємства) самостійно визначають розміри готівки, яка може постійно зберігатися у їх касах з повідомленням до 1 березня кожного року установ банків, які їх обслуговують, і в межах цих коштів здійснюють необхідні поточні витрати. Порядок і строки здавання готівки до кас банків для цих господарств установлюються в загальному порядку.

Ліміт залишку готівки в касі не встановлюється селянським (фермерським) господарствам, які займаються винятково виробництвом, переробкою й реалізацією сільськогосподарської продукції, та індивідуальним підприємцям.

Сума готівкового розрахунку одного підприємства з іншим підприємством не повинна перевищувати три тисячі гривень протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами. Платежі понад установлену граничну суму проводяться винятково у безготівковому порядку. Кількість підприємств, з якими проводять розрахунки протягом дня, не обмежується.

Наведені обмеження стосуються також розрахунків готівкою підприємств в оплату за товари, що придбані на виробничі (господарські) потреби за рахунок коштів, одержаних за корпоративними картками.

Такі обмеження не стосуються розрахунків підприємств з фізич­ними особами, бюджетними й державними цільовими фондами, малих і середніх підприємств при використанні готівкових коштів, одержаних ними за рахунок кредитної лінії Європейського банку реконструкції та розвитку для малих та середніх підприємств.

У разі здійснення підприємствами готівкових розрахунків з іншими підприємствами понад установлену граничну суму кошти в розмірі перевищення встановленої суми розрахунків додаються до фактичних залишків готівки в касі на кінець дня платника готівки одноразово в день здійснення цієї операції з подальшим порівнянням одержаної розрахункової суми із затвердженим лімітом каси.

Перевірку правильності розрахунків з населенням готівкою за готову продукцію, товари, виконані роботи та надані послуги аудитор проводить з урахуванням того, що приймання та облік готівки підприємствами сфери торгівлі, громадського харчування й послуг у разі здійснення розрахунків з населенням проводиться із застосуванням електронних контрольно-касових апаратів (ЕККА) або товарно-касових книг.

Порядок реєстрації та застосування ЕККА визначається Державною податковою адміністрацією України. Правила використання й ведення товарно-касової книги підприємствами та індивідуальними підприємцями, а також порядок здійснення контро­лю за дотриманням ними цих правил регламентується Порядком реєстрації та ведення товарно-касової книги розрахунків готівкою у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, затвердженим наказом Міністерства фінансів України і Міністерства статистики України від 25 лютого 1997 р. № 48/53, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 14 квітня 1997 р. за № 123/1926.

Аудитор повинен встановити дотримання порядку розрахунків через ЕККА, правильність їх оформлення (ведення товарно-касо­вої книги). Підприємства й індивідуальні підприємці, які здійснюють розрахунки із споживачами у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг за готівку через належно зареєстровані ЕККА, мають обов’язково видавати споживачеві касовий чек, а під час виходу з ладу ЕККА або на період тимчасового відключення електроенергії — письмовий документ для підтвердження здійснених витрат. Відображення операції наведено в табл. 3.2.

Соседние файлы в папке 378