Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гос Аудит.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
65.15 Кб
Скачать
  1. Загальні положення: аудит, супутні послуги, етика аудитора

Особливого розвитку в нашій країні аудит набув з прийняттям у 1993 р Закону України "Про аудиторську діяльність".

Сьогодні існує три основні точки зору на поняття аудиту:

аудит є контрольно-ревізійна діяльність;

аудит є експертно-консультаційна діяльність;

аудит є симбіоз ревізійної та експертно-консультаційної діяльності.

Аудит - це незалежне дослідження фінансової звітності та іншої інформації суб'єктів підприємницької діяльності з метою формування висновків про реальний фінансовий стан цього суб'єкта.

Аудиторська діяльність включає в себе організаційне і методичне забезпечення аудиту, практичне виконання аудиторських перевірок (актів) та надання інших аудиторських послуг.

Безпосередній аудит може проводитись на добровільних засадах (ініціативний аудит), а також у випадках, передбачених чинним законодавством (обов'язковий аудит).

Аудиторські фірми й аудитори-підприємці проводять аудит і надають супутні аудиторські послуги.

Згідно з МСА після 2004 року (чинний з 15.12.2004 р., частково з 01.01.2005 р.) аудиторські послуги класифікують наступним чином:

1.Аудит та огляд історичної фінансової інформації - фінансової звітності (МСА 100-999, ПМПА 1000-1999, МСЗО 2000 -2699);

2. Завдання з надання впевненості іншім, ніж аудит і огляд історичної фінансової інформації (МСЗПУ -3699);

3. Супутні послуги (МССУ 4000-4699):

- завдання з виконання узгоджених процедур;

- завдання з підготовки фінансової інформації.

Відповідно до ч.2 ст.3 Закону України „Про аудиторську діяльність” аудиторські послуги можуть надават формі:

а) аудиторських перевірок (аудиту) і зв'язаних з ними експертиз;

б) консультацій з питань: - бухгалтерського обліку;- звітності;- оподаткування; - аналізу фінансово-господарської діяльності;- інших видів економіко-правового забезпечення підприємницької діяльності фізичних і юридичних осіб.

Аудиторська перевірка фінансових звітів дає аудитору можливість висловити думку про складену фінансову звітність (у всіх суттєвих аспектах)відповідно до визначеної концептуальної основи фінансової звітності.

Інші аудиторські послуги:

а) консультації третіх осіб з питань: бухгалтерського й податковогообліку; складання фінансової (бухгалтерської) звітності; оподаткування; аналізу фінансово-господарської діяльності; економіко-правового забезпечення

господарської (підприємницької) діяльності; економічної та правової безпеки; фінансової політики;

б) експертизи з питань підприємницької діяльності (у тому числі судово-бухгалтерська експертиза в редакції ст. ст. 7, 10 Закону України "Про судову експертизу");

в) представництво інтересів клієнта (замовника) перед третіми юридичними особами за його дорученням з питань економіко-правового забезпечення діяльності клієнта (замовника) - у редакції ст. 62 Цивільного кодексуУкраїни.

г) представництво інтересів клієнта (замовника) у суді здійснюєтьсявідповідно до статей 110 - 117 розділу 12 Цивільно-процесуального кодексуУкраїни;

д) видання і розповсюдження (на договірній основі через третіх осіб)методичної (інформаційної) літератури з питань теорії та практики обліку,оподаткування, аудиту, аналізу, фінансів, правового забезпечення господарської діяльності в Україні (здійснюється після вивчення питання та отримання відповідного дозволу Аудиторської палати України);

ж) проведення навчальних семінарів і курсів з питань обліку, аудиту,оподаткування, аналізу та економіко-правового забезпечення господарськоїдіяльності в Україні (здійснюється без видачі кваліфікаційних сертифікатівпісля узгодження з Аудиторською палатою України, затвердження програми);

з) оцінка майна (при умові наявності відповідної кваліфікації оцінника);

є) розробка, впровадження, супроводження бухгалтерських продуктівна ПЕОМ (в електронних системах обробки даних);

ї) ведення за третіх юридичних і фізичних осіб бухгалтерського й податкового обліку, складання фінансової (бухгалтерської) звітності й декларацій про доходи.

Усі інші види діяльності (роботи, послуги) не є статутними й дозволеними по відношенню до аудиторської фірми (аудитора).

Істотний вплив на рівень роботи аудиторів має Кодекс професійної етики, який забезпечує стандарти поведінки аудиторів. Вона точно характеризує вимоги до рівня організації, професіоналізму й особистої відповідальності аудиторів за якість аудиторської перевірки і послуг.

Етичні норми аудиторської діяльності в усьому світі зводяться до визначень: чесність,об'єктивність, професійна компетентність і належна ретельність, конфіденційність, незалежність, професійна поведінка

Істотний вплив на рівень роботи аудиторів має Кодекс професійної етики, який забезпечує стандарти поведінки аудиторів. Вона точно характеризує вимоги до рівня організації, професіоналізму й особистої відповідальності аудиторів за якість аудиторської перевірки і послуг.

Етичні норми аудиторської діяльності в усьому світі зводяться до визначень: чесність,об'єктивність, професійна компетентність і належна ретельність, конфіденційність, незалежність, професійна поведінка

У Кодексі звертається особлива увага на таке:

• аудитори можуть опинитися в ситуаціях, в яких є можливість впливу і тиску на їх об'єктивність;

• аудитор може виявити упередженість у взаємостосунках з людьми;

• керівники аудиторських фірм зобов'язані забезпечити дотримання принципу об'єктивності своїми працівниками, а також іншими фахівцями, що залучаються до роботи.