Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метода Звязок.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Організація станційного радіозв’язку

Станційний радіозв’язок призначений для службових переговорів командирів станцій з машиністами маневрових та горкових локомотивів, а також з іншими працівниами станції, робота яких пов’язана з маневровою роботою.

Станційний радіозв’язок будується по радіальному принципу з використанням однієї несучої частоти для декількох радіостанцій, одна з яких є стаціонарною, а інші – локомотивними. Декілька радіостанцій, які працюють на одній частоті, утворюють радіомережу.

Можна виділити дві групи абонентів, які користуються стаціонарним радіозв’язком.

До першої належать працівники, які безпосередньо беруть участь у маневровій роботі, це керівництво (маневровий диспетчер – ДСЦ, станційний диспетчер – ДСЦС або старший помічник начальника станції – ДСПС, чергові по паркам прийому – ДСПП, формування – ДСПФ, відправлення – ДСПВ, чергові по сортувальній горці – ДСПГ та ін.) та виконавці (машиністи горок, маневрових, господарчих, вивізних локомотивів). Для цієї групи абонентів організовується маневровий та горковий радіозв’язок.

Друга група складається з працівників, які забезпечують технологічний процес обробки рухомих складів на станціях, але які не беруть безпосередньої участі у маневровій роботі.

Радіомережа цієї групи забезпечує зв’язок виконавців з працівниками об’єднаної технічної контори (ОТК) або пункту технічного огляду (ПТО).

Будова радіомереж станційного радіозв’язку

Для організації станційного радіозвязку використовується метровий діапазон хвиль у смузі 150, 25-156 мГц.

Рис. Схема парного напрямку двосторонньої сортувальної станції та організація різних радіомереж

ОСМ – оглядачі;

С - складачі

На рисунку зображена схема одного напрямку ( парного ) двостороньої сортувальної станції та організація різних видів радіомереж. Станція складається з гірки Г, горловини формування ГФ, парку приєму ПП, сортування СП, відправлення ПВ. Другий напрям ідентичний. Як видно з технологічного плану станцї в кожній робочій зоні виконується своя робота і занею закріплені відповідні чергові, тому в межах станції організовують декілька самостійних радіомереж. Повинні бути організовані:

  • одна мережа гіркового радіозв’язку;

  • дві мережі маневрового радізв’язку, в парках СП і ПВ;

  • дві мережі для радіозвязку оглядачів вагонів з пунктом технічного огляду.

Крім того у межах станції є господарчі ГЛ, гіркові ГЛ і маневрові МЛ локомотиви, які знаходяться в підпорядкуванні ДСЦС або ДСЦ, яким також потрібна організація самостійної радіомережі.

Для запобігання виникнення взаємних впливів робочі частоти радіомереж у сусідніх районах станції обираються з резонансом.

Особливістю гіркової радіомережі є виключений стан пристроїв виклику стаціонарних та локомотивних радіостанціях, а токож робота радіостанцій в режимі прийому. Виклик абонентів радіомережі здійснюється голосом. Гіркова радіомережа складається з чотирьох локомотивних та одніє стаціонарної радіостанцій з двома пультами керування для ДСПГ і ДСПП.

Принципи організації манврового радіозвязку можуть бути різноманітними взалежності від виду маневрових робіт, які виконується.

Рис. Структурні схеми кіл радіозв’язку різного призначення

Іноді в маневровому радіозвязку використовують такий самий режим роботи радіостнацій як в гірковій. Найчастіше застосовується груповий виклик, який полягає в наступному. В вихідному стані всі радіостанції мережі знаходяться в режимі чеогового прийому. Для підключення до звязку по радіоканалу на 3-4 секунди надсилається частота виклику яка сприймається пристоями виклику. Приймачі всх радіостанцій даної мережі на 10-15 секунд налаштовуються на режим прийому і в динаміках прослоховується виклик, а далі повідомлення про те кого саме викликають. Абонент, якого викликають, знімає мікротелефонну слухавку з утримувача пульта керування і радіостанція залишається в режимі приому. Інші радіостанції мережі через 10-15 секунд налаштовуються на режим чергового прийому.

Таким чином, принцип роботи маневрової радіомережі може відповідати гірковому аба поїздному радіозвязку.

В якості частот виклику використовують наступні номінали: 700, 1000, 1400, 2100 Гц. Частота 1000 Гц призначена для виклику машиністів, а 2100 Гц - для підключення по радіоканалу до системи двосторонього паркового звязку (СДПЗ). Структурні схеми кіл радозвязку різного призначення приведені на рис.