Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метода Звязок.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Функціональна схема атск-100/2000

Основними пристроями AТCK - 100/2000 є блоки ступенів абонентського шукання АШ, а також групового ГШ та регістрового РШ шукання. Кожний блок ступенів шукання монтується на окремому стативі та має індивідуальний пристрій маркер. Кожний блок ступеню AШ призначений для включення ста абонентських ліній. Кожна ступінь ГШ дозволяє збільшити ємність АТС в 10 разів. Число ступенів шукання визначається залежно від ємності станції. На залізничних телефонних станціях ATС-100/2000 при ємності до шестисот номерів обладнується одинією ступінню ГШ, при більшій ємності — двома.

Рис.6. Функціональна схема АТСК_100/2000

Функціональна схема АТСК-100/2000 наведена на рис.6. У блок ступені АШ включаються абонентські комплекти АК, універсальні шнурові комплекти ШКУ, регістри, розміщені на стативах блоків РШ, вхідні міжміські шнурові комплекти ВШКМ і комплекти реле вхідних РСЛВх і вихідних РСЛВих сполучних ліній. ВШКМ і комплекти РСЛВх розміщаються на стативах блоків РШ та ГШ, РСЛВих — на стативах блоку ГШ. Комплекти РСЛВх і РСЛВих можуть розміщатися на окремих стативах РСЛ.

ШКУ беруть участь у кожному з'єднанні, що виходить від абонента даної АТС і забезпечують живлення мікрофонів телефонних апаратів абонентів, утримання приладів ступенів шукання у робочому стані, приймання від абонента керуючих сигналів відбою, трансляцію сигналів набору номера, передачу сигналів зайнятості, виклику та контролю посилки виклику, а також підключення регістра до лінії абонента.

Роботу АТС розглянемо на прикладі встановлення наступних з'єднань.

Внутрішнє з'єднання

Коли абонент, що викликає, знімає мікротелефонну слухавку, АК приймає сигнал виклику і займає маркер ступені абонентського шукання МАШ. Цей прилад визначає номер лінії абонента, знаходить вільну проміжну лінію між ланками А і В, між ланкою В и комплектом ШКУ, а потім замикає ланцюги, що обирають і утримують електромагніти БКЗ ланок А і В ступеню АШ, підключаючи цим лінію абонента до ШКУ. Після цього МАШ звільняється. ШКУ передає сигнал виклику маркеру блоку РШ (МРШ), до якого підключений даний ШКУ. МРШ визначає номер ШКУ, знаходить вільний регістр і підключає його до ШКУ. При цьому встановлюється з'єднання лінії абонента, що викликає, через ШКУ з регістром. Після цього з'єднання МРШ звільняється та може здійснити підключення наступного ШКУ до іншого регістра. При спрацьовуванні БКЗ ступені РШ встановлюється з'єднання лінії абонента через ШКУ з регістром, з якого абонентові передається сигнал відповіді станції.

Одержавши сигнал відповіді станції, абонент приступає до набору номера. При наборі першої цифри номера імпульси набору рахує лічильник регістра та під час першого міжсерійного інтервалу ця цифра запам'ятовується в регістрі. Аналогічно регістр приймає інші три цифри номера. Після приймання останньої цифри регістр через ШКУ посилає виклик маркеру блоку ГШ. МГШ визначає номер входу, по якому надходить виклик, і підключається до регістра. Після цього регістр передає першу цифру номера в МГШ, що, у свою чергу, передає регістру інформацію про порядок подальшої роботи.

Цей порядок може мати різновиди в залежності від числа ступенів ГШ:

- якщо керування блоком першого ступеня ГШ здійснюється двома цифрами номера, то регістр передає два знаки номера МГШ;

- якщо керування першою ступінню ГШ здійснюється однією цифрою номеру, то після приймання першої цифри на цій ступені відбувається з'єднання і регістр передає другу цифру номера другого ступеня ГШ.

Після приймання перших двох цифр МГШ з'єднує вільний вихід ступені ГШ з регістром. Після цього МГШ відключається.

Регістр виявляється підключеним до маркера АШ блоку, у який включена лінія абонента, що викликається.

В обраному блоці АШ маркер МАШ визначає номер вхідної від ступені ГШ лінії. Після цього регістр передає спочатку третю, а потім четверту цифру номера. МГШ приймає ці цифри, знаходить лінію абонента, якого викликають, й підключає до неї пробний пристрій, що визначає її стан.

Якщо абонент вільний, то встановлюється необхідне з'єднання. Після цього МАШ та регістр звільняються.

Якщо абонент, який викликається, зайнятий, то МАШ передає регістру сигнал зайнятості і звільняється. Регістр переводить АК абонента, що викликає, в стан передачі сигналу зайнятості цьому абонентові, порушує з'єднання й звільняється.

У випадку вільності абонента після відключення регістра ШКУ посилає цьому абонентові сигнал виклику, а тому абонентові, що викликав сигнал контролю виклику.

Після зняття абонентом, якого викликали, мікротелефону посилка цих сигналів припиняється та замикається ланцюг розмовного струму. Після закінчення розмови абоненти дають відбій і з'єднання порушується.

У випадку зайнятості маркерів у процесі з'єднання абонент, що викликає, ніякого сигналу не одержує, тому очікує їхнього звільнення. Цим пояснюється деяка затримка сигналу надсилання виклику після закінчення набору номера у порівнянні з АТС безпосереднього керування шукачами.