Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метода Звязок.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

3. Порядок виконання роботи

3.1. Вивчити призначення та загальний принцип роботи апаратури поїзного диспетчерського зв’язку.

3.2. Ознайомитися з конструкцією апаратури поїзного диспетчерського зв’язку.

  1. Зміст звіту

4.1. Призначення основних вузлів апаратури.

4.2. Структурна схема поїзного диспетчерського зв’язку.

4.3. Короткий опис роботи при виклику та розмові.

  1. Контрольні запитання

1. Що таке тональний вибірковий виклик?

2. Як працює приймач тонального вибіркового виклику при прийомі індивідуального виклику?

3. Як працює приймач тонального вибіркового виклику при прийомі групового виклику?

4. Як працює з’єднувальний пристрій при з’єднанні диспетчерських кіл?

5. Як працює з’єднувальний пристрій при роз’єднанні диспетчерських кіл?

Лабораторна робота №4

Вивчення постанційного телефонного зв'язку

1.Мета роботи

Вивчити конструкцію та принцип дії апаратури постанційного зв'язку.

2. Відомості з теорії

Постанційний телефонний зв'язок (ПЗ) призначається для службових переговорів працівників, проміжних станцій між собою й із працівниками дільничних і піддільничих станцій. Для цього канал ПЗ підключають до міжміського комутатору. Канал ПЗ, як правило, закінчується на дільничих й піддільничих станціях. Якщо канал ПЗ не закінчується в пункті знаходження відділення, то між відділенням і дільничою станцією передбачаються прямі канали телефонного зв'язку. Таким чином, канали ПЗ є складовою частиною мережі піддільничого телефонного зв'язку і забезпечують можливість встановлення з'єднань абонентів роздільних пунктів з абонентами піддільничої і дорожньої мереж зв'язку.

До складу каналу ПЗ входять телефонні апарати, встановлені у чергових по станції, чергових по тягових підстанціях, у пунктах дистанції контактної мережі. При диспетчерської централізації на станціях з диспетчерським керуванням апарат ПЗ встановлюється також у пасажирському будинку. Крім того, телефонні апарати ПС можуть встановлюватися у товарних і технічних конторах за відсутності каналу вагонно-диспетчерського зв'язку (ВДЗ), у квиткових касах пунктів зупинок за відсутності каналу білетно-диспетчерського зв'язку (БДЗ), у приміщеннях варти штучних споруд, що охороняються. У приміщеннях чергових по станціям канал ПЗ підключається до апаратури типу КАС-ДСП.

Структурні схеми кола ПЗ дані на рис.9. До складу ланцюга входить наступне устаткування: розпорядчої станції PC і проміжних пунктів ПП, що включається в канал ПС паралельно, а також проміжний підсилювач П або обхідний канал (див.рис.9,б). На PC канал ПЗ включений і міжміський комутатор МК, де він обладнаний гніздом Гн, лампою виклику ЛВ і кнопковим пультом КП для посилки вибіркового виклику. В один канал ПС може включатися не більше 35 телефонних апаратів.

Апаратура PC містить пристрої для прийому виклику з боку ПП і посилки в канал ПЗ вибірного виклику. Для зв'язку між проміжними пунктами того самого каналу ПЗ абонент повинен зняти мікротелефон з важеля телефонного апарату та прослухати, чи вільна лінія. Якщо вона в цей момент вільна, то абонент натискає спеціальну кнопку виклику КВ на телефонному апараті і тим самим підключає до каналу генератор струму виклику 1600 Гц, що надходить на PC і включає лампу виклику ЛВ на комутаторі. Телефоністка опитує абонента і посилає за допомогою кнопкового пульта КП PC вибірковий виклик на необхідну станцію або з'єднує канал ПС з іншою лінією або каналом. У канал ПЗ включаються АТС малої ємності проміжних станцій через спеціальні комплекти ВАПП. На розпорядницькому пункті додатково встановлюються комплекти ВАПР. За допомогою комплектів ВАПР і ВАПП здійснюються автоматичний виклик абонентів АТС з розпорядницького пункту і посилка сигналу виклику на розпорядницьку станцію з боку абонентів АТС.

Функціональна схема постанційного зв'язку з розпорядчою станцією типу ПСТ-2М дана на рис.10. Абонент проміжного пункту після зняття слухавки посилає виклик на розпорядницьку станцію, короткочасно натискаючи кнопку виклику КВ. При цьому включається генератор виклику ГВ, від якого струм виклику частотою 1600 Гц проходить через підсилювач Пд і надходить у канал ПС.

На розпорядчій станції струм виклику надходить до приймача тонального виклику ПТВ і спричиняє спрацювання реле РП. Останнє своїм контактом включає реле РВ, що замикає ланцюг лампи виклику ЛВ на комутаторі. Одночасно реле РВ самоблокується. Після того, як абонент ПП відпустить кнопку КВ, надсилання струму припиниться, реле РП відпустить якір,а реле контролю виклику РКВ замкне свій контакт. Контактами РКВ включається генератор контролю виклику ГКВ, а його вихід підключається до каналу ПЗ, і абонент ПП чує сигнал контролю прийняття від нього виклику розпорядницькою станцією.

При опитуванні телефоністка вставляє штепсель шнурової пари в гніздо Гнл каналу ПЗ. При цьому спрацьовує реле РО, що своїм контактом виключає ланцюг реле РВ. Потім відпускає якір реле РКВ і ГКВ вимикається. Для посилки вибірного виклику телефоністка з'єднує шнуровою парою гніздо Гнд датчика тонального виклику ДТВ із гніздом Гнв каналу ПС. У цьому випадку спрацьовує реле РВВ і перемикає канал ПЗ до гнізда Гнв. Телефоністка за допомогою кнопки виклику на кнопковому пульті КП включає ДТВ і сигнал виклику з виходу ДТВ надходить через з'єднані гнізда Гнд-Гнв до каналу ПЗ. Прийняття вибірного виклику на ПП здійснюється таким же чином, як і в диспетчерському зв'язку, через підсилювачі ПД2, ПД3, резонансні контури I і II, фіксатори ПД4 і ПД5. У результаті спрацьовує реле Р, що включає дзвінок. Ланцюг контролю роботи дзвінка створюється через обмотки трансформатора Тр.