Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций Електричны апарати 2007 - 2003.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
7.75 Mб
Скачать

Основні вимоги до безконтактних апаратів з точки зору експлуатації:

1)Апарати у номінальному режимі повининні забезпечувати надійну роботу без перевищення температури частин апарату, яке регламентується стандартом.

2)Апарати повинні бути стійкими до скрізних струмів КЗ , тобто термічні та ел.динамічні навантаження , які виникають при КЗ, не повинні викликати остаточні явища у контакторі, які б заважали їх подальшій роботі.

3)Обслуговування апаратів повинно бути безпечним. Потрібна наявність спеціальних оболонок для захисту персоналу від дотикання зі струмоведучими та рухомими частинами апарату, та не допускання потрапляння в апарат сторонніх тіл.

4)Апарати, призначені для частого комутування електричних кіл, повинні мати високу механічну та комутаційну зносостійкість.

5)Апарати повинні забезпечувати надійне та безвідмовне виконання заданих функцій у передбачених режимах роботи.

Основні вимоги до низьковольтних апаратів зазначені в ГОСТ – 12434- …

Для апаратів, призначених для роботи у високогірній місцевості, де атмосферний тиск знижується , знижується електрична міцність ізоляції , тепловіддача конвекцією , погіршуються умови гасіння дуги. Технічні параметри апаратів для роботи на висоті більше 1000 м над рівнем моря повинні встановлюватися у технічних документах.

Значення технічних факторів встановлює ГОСТ – 17516-…

Види випробувань.

Випробування – експериментальне визначення кількісних та якісних характеристик об’єкту , який випробовується. ГОСТ -16504-…

По меті випробувань розрізняють :

  • дослідні.

  • контрольні.

  • кваліфікаційні.

Дослідні випробування проводять для визначення якостей , виявлення параметрів і поведінки апаратів та їх функціональних складових одиниць у роботі. Проводять їх у лабораторіях , в процесі розробки та вдосконалення апаратів.

Контрольні випробування проводять для контролю якості апаратів та їх функціональних складових одиниць. Таким випробуванням підлягають апарати освоєні виробництвом , а також дослідні зразки і установчі партії.

Кваліфікаційні випробування , це контрольні випробування готових апаратів установчої партії , після освоєння їх виробництва. Проводяться для оцінки готовності підприємства до вироблення апаратів, що відповідають вимогам стандартів.

Установча партія – перша партія апаратів , виготовлених на технологічному оснащенні виробництва.

На різних етапах розробки проводять доводочні , попередні та приймальні випробування. При доводочних оцінюють вплив змін , які вносяться у конструкцію апарата з метою досягнення потрібних показників якості. При попередніх випробуваннях проводять контрольні випробування дослідних зразків з метою визначення можливості їх пред’явлення на приймальні випробування.

Приймальні випробування проводять для перевірки доцільності постановки апаратів на виробництво , або передачі установочної партії чи дослідного зразка в експлуатацію. Ці випробування проводить відомча , міжвідомча та державна комісія.

Апарати освоєні виробництвом підлягають приймально-здавальним випробуванням.

Приймально-здавальні випробування виготовлених апаратів проводять для визначення їх придатності до постачання замовнику та використання по призначенню , такі випробування проводять служби технічного контролю підприємства виробника.

Періодичні випробування – це контрольні випробування апаратів , які проводять через 2-3 років , для підтвердження стабільності технологічного виробництва та якості продукції.

Типові випробування – проводять при внесенні змін у конструкцію, технологію виробництва апарата.

Програма приймально-здавальних випробувань наводиться у технічних умовах або стандартах на конкретні види ,серії та типи апаратів.

У споживача апарати можуть підлягати вхідним випробуванням для перевірки їх відповідності замовленню .Також може бути перевірена відповідність апаратів вимогам технічних умов та стандартів.

По виду дії розрізняють:

  • електричні

  • теплові

  • механічні

  • кліматичні

  • акустичні

  • гідравлічні випробування.

По тривалості :

  • нормальні

  • прискорені

  • тривалі

  • циклічні випробування.

У процесі випробувань оцінюють надійність і ресурс апарата. У результаті випробувань апарати можуть бути зруйновані , або залишатися цілими.