Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций Електричны апарати 2007 - 2003.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
7.75 Mб
Скачать

Автомати гасіння магнітного поля.

Ці автомати швидко приводять до нуля магнітне поле, яке створюється обмотками збудження потужних генераторів при появі КЗ в останніх. Якщо генератор продовжує працювати при виникненні КЗ і якщо швидко не зняти поле збудження і не припинити тим самим вироблення ел.енергії генератора , ротор якого обертається, то дуже великі значення струмів викличуть пожежу усередині генератора і його руйнування.

У більшості випадків не можна швидко відключити коло струму збудження, так як в ньому з’являються великі перенапруги, які можуть пробити ізоляцію. Тому енергію магнітного поля збудження розряджають на якийсь елемент. Відповідна схема нижче :

(Рис. Схема автомата гасіння магнітного поля.)

Контакт 3 замикається , потім розмикається контакт 2 і збуджувач відключається від обмотки збудження 4.

Розчеплювачі.

Вони являються вимірювальними органами, вони контролюють значення відповідного параметра захищає мого кола і дають сигнал на відключення автомата , коли цей параметр досягає заданого значення , яке зветься уставкою (струм спрацювання і т. п.).

У розчеплювачах передбачені можливості регулювання уставки у досить широкому діапазоні. Це необхідно для здійснення селективного захисту ел. мережі у яку включена. Конструктивна схема ел. магнітного максимального струмового розчеплювача зображена на рис. На струмоведучу шину одягнено магнітопровід М, через нього і якір Я замикається магнітний потік , який створюється струмом І . Ел.магнітна сила Qе обертає якір за годинниковою стрілкою навколо осі О1 . Кінець важеля, жорстко зв’язаного з якорем, на визначеному ході діє на заскочку 1 механізма. В результаті апарат відмикається. Регулюванням сили натягу пружини Qп змінюють максимальний струм спрацьовування. Годинниковий механізм ГМ робить затримку на спрацьовування. Чим більший момент, визначаємий різницею ел.магнітної сили на якорі і сили пружини Qп , тим швидше працює годинниковий механізм і навпаки.

Плавкі запобіжники.

Плавкі запобіжники – це апарат, призначений для захисту установок від струмів КЗ. Його основний елемент – плавка вставка , яка перегоряє при протіканні зверх струму та розриває коло. Поширеними матеріалами вставок є цинк та мідь, яку лудять, щоб не окислювалась.

Цинк у межах допустимих температур не окисляється , вставка із нього не змінює свого перерізу при нагрівання , тому характеристики залишаються стабільними. Пари цинку сприяють гасінню дуги, температура плавлення цинку невисока (419 0с) , тому не виникає перегріва ізоляційного корпусу запобіжника.

Крім запобіжників з відкритою плавкою вставкою у повітрі , або у відкритій ізоляційній трубці , широко розповсюджені розбірні та засипні плакі запобіжники.

(Рис. Розбірний ПЗ.)

При горінні дуги у закритому об’ємі у ньому підвищується тиск, що сприяє гасінню дуги.Теплопровідність газу збільшується, а довжина вільного пробігу часток зменшується. Крім того, частина стінок 1 (фібри) переходить у газоподібний стан:

- 50 %

- 40 %

-10% .

Водень має високий коефіцієнт теплопровідності. При відключенні великих струмів тиск у середині трубки може досягати сотень атмосфер , що недопустимо по причині недостатньої міцності. Фігурна вставка 2 дає змогу зназити тиск до допустимих значень, так як вона обмежує струм КЗ і зменшує виділення енергії у дузі. При КЗ вузький перешийок починає плавитися раніше ніж струм КЗ досягне сталого значення. Опір розплавленого перешийка і виникаючої дуги обмежують струм КЗ.

Коли вузькі перешийки перегоряють, то широкі частини падають донизу , метал вже не плавиться і не засмічує парами дуговий проміжок. Відомо, що збільшення вмісту парів металу , які у порівнянні з газом потенціал іонізації мають малий ізоляції, що веде до збільшення ел.провідності дугового проміжку , погіршує умови гасіння ел.дуги. Наявність вузьких перешийків знижує перенапругу при гасінні дуги, так як повна величина дугового проміжку і відповідний їй опір будуть вводитися у коло не відразу ,а ступенями. Вузькі перешийки дозволяють зменшити температуру нагріву запобіжника у режимі протікання номінального струму, внаслідок того що опір фігурної вставки менший опору вставки, якби вона була вузькою по всій довжині.