Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Готовий до споживання.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.39 Mб
Скачать

2.5.4 Компенсація загасання

При розповсюдженні імпульсів уздовж лінії їх амплітуда зменшується, а тривалість збільшується. Із-за відмінності дисперсійних властивостей закони загасання імпульсних сигналів в різних кабельних лініях різні. Закон загасання залежить від співвідношення тривалості зондуючих імпульсів рефлектометра і смуги пропускання кабелю. У практичних вимірюваннях прийнято вважати, що закон загасання орієнтування відповідає експоненціальній залежності.

Відзначимо тільки одну обставину, по якій можна судити про шкідливий вплив загасання на результати вимірювання. При аналізі рефлектограм вважається, що найбільший відбитий сигнал відповідає місцю пошкодження. Проте синхронні перешкоди утрудняють визначення на рефлектограмі корисного сигналу - віддзеркалення від місця пошкодження. При вимірюваннях рефлектометром кабельна вставка (або муфта) може бути розташована значно ближче до початку кабелю, чим місце пошкодження. У подібних випадках при великому загасанні сигнал, відбитий від кабельної вставки (або муфти), по амплітуді може бути більш ніж сигнал, відбитий від місця пошкодження.

Людина, провідна вимірювання і невеликий досвід, що має, може припустити, що віддзеркалення від кабельної вставки є віддзеркаленням від пошкодження. Тим самим, буде допущена помилка у визначенні місця пошкодження. Щоб виключити подібне, даний рефлектометр має режим компенсації загасання сигналів в лінії. Закон компенсації - експоненціальний.

Ефективність вказаного режиму видно з порівняння рефлектограм однієї і тієї ж кабельної лінії з включеним і вимкненим режимом компенсації загасання.

Рефлектограма кабельної лінії з кабельною вставкою і вимкненим режимом компенсації загасання має вигляд, представлений на мал. 2.5.10.

Мал. 2.5.10

З нього видно, що сигнал, відбитий від кінця лінії, по амплітуді у декілька разів менше, ніж зондуючий імпульс і віддзеркалення від кабельної вставки. Тому можлива помилка визначення пошкодження.

На мал. 2.5.11 приведена рефлектограма тієї ж лінії при включеному режимі компенсації загасання.

Мал. 2.5.11

Амплітуда сигналу, відбитого від кінця кабельної лінії, стала рівній амплітуді зондуючого сигналу. Сигнал, відбитий від місця пошкодження, також збільшився по амплітуді і став легко помітний на тлі синхронних перешкод.

2.5.5 Вбудована таблиця коефіцієнтів укорочення

Зондуючі імпульси розповсюджуються в кабельних лініях по певних хвилевих каналах, визначуваним режимом підключення рефлектометра: “жила-жила”, “жила-оболонка” і т.д. Швидкість їх розповсюдження залежить від типу діелектрика, конструкції кабелю і визначається виразом:

V = C/g

де: З - швидкість світла у вакуумі, g - коефіцієнт укорочення електромагнітних хвиль в лінії.

У імпульсних рефлектометрах вимірювання відстані до місця пошкодження L проводиться за часом затримки t відбитого імпульсу щодо того, що зондує, відповідно до виразу:

L= t ґ (V/2) = T ґ C/g

де Т- час пробігу імпульсу від рефлектометра до місця пошкодження і назад. Тому в будь-якому рефлектометрі перед вимірюванням відстані необхідно встановити коефіцієнт укорочення.

Для зручності зберігання даних про коефіцієнти укорочення в нашому рефлектометрі є незалежна пам'ять для 64 типів кабелів і їх коефіцієнтів укорочення. Таким чином, немає необхідності постійно записувати всі дані по коефіцієнтах укорочення, оскільки вони знаходяться в пам'яті рефлектометра.

Якщо коефіцієнт укорочення кабелю невідомий, то споживач може зміряти його рефлектометром по кабелю відомої довжини і записати значення в пам'ять рефлектометра.