Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Готовий до споживання.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.39 Mб
Скачать

2.5.6 Запам'ятовування і зберігання результатів вимірювання

У розробленому рефлектометрі реалізовано два режими запису рефлектограм в пам'ять:

- без розтяжки (з фіксованою відносною погрішністю 0,78 % від довжини лінії);

- з розтяжкою, яка дозволяє зменшити погрішність в 2, 4, 8, 16, 32 або 64 рази.

У режимі з розтяжкою рефлектограма лінії запам'ятовується детальніше. Наприклад, використання розтяжки при запам'ятовуванні рефлектограми дозволяє зберегти в пам'яті лінію завдовжки 1000 м з дискретністю 12 див. Режим запису рефлектограм з розтяжкою дозволяє проводити “паспортизацію” ліній. Разом з рефлектограмою в пам'яті зберігається ім'я лінії, привласнене споживачем при записі, і всі вимірювальні параметри.

Інформація може зберігатися в пам'яті рефлектометра не меншого 10 років, зокрема при відключенні вбудованих акумуляторів. Її можна використовувати для порівняння з поточним станом лінії або переписати в зовнішній комп'ютер.

У розробленому рефлектометрі є режим порівняння і віднімання рефлектограм з пам'яті або з двох входів. Порівняння і віднімання може бути реалізоване для рефлектограм з пам'яті, а також безпосередньо з лінії. Для переходу до режиму порівняння або віднімання рефлектограм з лінії і з пам'яті заздалегідь проводиться автоматична настройка приладу по параметрах з пам'яті.

2.5.7 Робота з комп'ютером

Вся інформація з пам'яті рефлектометра може бути переписаний в комп'ютер по інтерфейсу RS-232. У комп'ютері під управлінням спеціальної програми можна виконати додаткову обробка рефлектограм, а також створити “бібліотеку” обслуговуваних ліній. Створена “бібліотека” дозволяє прискорити і спростити пошук місця пошкодження шляхом порівняння пошкодженої лінії з тією ж лінією з “бібліотеки”.

Для розробленого рефлектометра існує два варіанти програми обробки інформації на комп'ютері:

- програма, що входить в комплект постачання нашого рефлектометра;

- програма обробки, що має широкі можливості і що поставляється по окремому замовленню.

2.5.8 Універсальність живлення

Розроблений рефлектометр живиться від вбудованих акумуляторів (входять в комплект постачання приладу), мережі змінного струму напругою 85 - 265 В, бортовій мережі автомобіля.

Час безперервної роботи рефлектометра від мережі змінного струму або бортової мережі автомобіля не обмежений, проте за відсутності команд від оператора протягом чотирьох хвилин прилад автоматично відключається. При цьому всі режими вимірювання зберігаються.

Цифрові рефлектометри мають багато нових можливостей і режимів, зручні для практичного використання, дозволяють зберігати дані в своїй пам'яті і в пам'яті комп'ютера, виключають помилки вимірювань, забезпечують економічність вимірювань, менш схильні до морального старіння. Вони дають можливість досягти вищої точності вимірювань відстані до місця пошкодження (погрішність 0,2 %) по порівнянню аналоговими, такими, що в кращому разі мають погрішність 1%.

Портативні цифрові рефлектометри за рахунок хороших технічних характеристик, широких функціональних можливостей і невисокої ціни набувають все більш широкого поширення в практиці кабельних вимірювань ліній зв'язку.