Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Готовий до споживання.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.39 Mб
Скачать

4 Принцип роботи системи автоматичного контролю кабелю електричної централізації

Принцип дії системи засновується на циклічному одержанні, обробці та порівнянні даних, одержаних від пристроїв, що реалізують п’ять методів перевірки кабелю електричної централізації, таких як:

1. Метод імпульсної рефлектометрії.

2. Метод хвилі напруги, що біжить.

3. Метод хвилі струму, що біжить.

4. Метод короткочасної дуги.

5. Метод вимірювання часткових розрядів.

Робота починається з вибору мікроконтролером першого кабеля, який через мультиплексори приєднується до пристрою першого методу вимірювання, результат перевірки оброблюється і запам’ятовується мікроконтролером. Потім даний кабель підключається до пристрою п’ятого методу вимірювання. Переключення між методами проводиться мікроконтролером, через демультиплексор, який працює як ключ. Після перевірки кабелю п’ятим методом, мікроконтролер обробляє і запам’ятовує отриману інформацію. При виявленні порушень цими двома методами, мікроконтролер перевіряє даний кабель останніми трьома методами, для отримання більш чіткої інформації про пошкодження. Ця інформація виводиться на комп’ютер, з якого в свою чергу можна її роздрукувати при необхідності, а також дає можливість диспетчеру дізнатись про порушення через канал передачі даних. Якщо ж порушення першими двома методами не виявлено, мікроконтролер відключає перший кабель, тобто через мультиплексори приєднує другий кабель, далі перевірка проходить аналогічним чином. При перевірці останнього кабеля, система обнуляє лічильники і записує в них початкову інформацію, процес перевірки починається з початку. Використовуючи основним чином перший і п’ятий методи, ми не піддаємо небезпеці руйнування кабелю високими напругами, використовуючи їх тільки при необхідності.

Таким чином ми отримуємо інформацію про стан кабелю електричної централізації, за допомогою якої ми пришвидшуємо знаходження місця пошкодження, з’ясувавши відстань до нього і тип пошкодження. Далі за допомогою трасових методів, знаходимо точне місце пошкодження вже на полі, але вже маючи невелику ділянку пошуку.

На відміну від дистанційних методів, які дозволяють визначити довжину кабельної лінії, відстань до зони розташування місця пошкодження кабельної або повітряної лінії, трасові методи призначені для визначення траси проходження кабельної лінії, глибини залягання кабелю, точного знаходження місця пошкодження (короткого замикання або обриву) на трасі кабельної лінії.

Існують різні трасові методи, проте найбільш популярні індукційні і акустичний методи, які доповнюють один одного.

Так, якщо індукційний метод дозволяє визначити трасу прокладки, глибину залягання і точне місце короткого замикання, то акустичний метод дозволяє точно визначити місце обриву кабельної лінії.