Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тлустий.rtf
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
201.84 Кб
Скачать

2. Особливості інформаційної технології в організаціях різних типів

Інформаційна технологія є основним складової інформаційної системи організаційного управління, безпосередньо з особливостями функціонування підприємства чи організації.

Вибір стратегії організації автоматизованої інформаційної технології такими чинниками:

-областю функціонування підприємства чи організації;

-типом підприємства чи організації;

-виробничо-господарської чи іншого діяльністю;

-прийнятої моделлю управління організацією чи підприємством;

-новими завданнями під управлінням;

-наявної інформаційної інфраструктурою тощо. буд.

Основоположним чинником для побудови інформаційної технології з прив'язкою її до прийнятої моделі управління й існуючої інформаційної інфраструктурі є область функціонування економічного об'єкта, відповідно до якої організації можна розділити на групи, представлені у табл. На формування технології обробки інформації впливає тип організації. У організаціях різних типів залежно від вимог вирішення завдань управління економічним об'єктом формується технологічний процес обробки інформації. При впровадженні інформаційних систем організаційного управління і технологій основними критеріями є також величина організації та область її функціонування. З урахуванням цих критеріїв робиться вибір програмно-апаратного забезпечення інформаційної технології вирішення конкретних функціональних завдань, основі яких приймаються відповідні управлінські рішення.

Організації (підприємства) можна розділити втричі групи — малі, середні та великі (великі).

1. На малих підприємствах різних галузей діяльності інформаційні технології, зазвичай, пов'язані з рішенням завдань бухгалтерського обліку, накопиченням інформації з окремих видів бізнес процесів, створенням інформаційних баз даних із спрямованості діяльності фірми та молодіжні організації телекомунікаційної середовища для зв'язку користувачів між собою й іншими підприємствами і міжнародними організаціями. Персонал підприємств працює у середовищі локальних обчислювальних мереж різної топології улаштуванням автоматизованого банку даних для концентрації інформаційних ресурсів підприємства.

Індивідуальні докладання функціональний інформація фахівців малого підприємства локалізуються лише на рівні автоматизованих робочих місць (робочих станцій) локальної обчислювальної мережі, а автоматизований банк даних використовується для ефективної інформаційної підтримки роботи верхньої ланки управління. Тому на згадуваній малих підприємствах найдоцільніший організація комбінованої інформаційної технології, яка поєднує у собі розподілену обробку даних із централізацією інформаційних ресурсів у автоматизованому банку даних.

Як центральної обчислювальної системи, реалізованої в організацію автоматизованого банку даних, використовуютьсяUNIX-сервер,мейнфрейм чи суперкомп'ютер.

>Комбинированная мережна організація автоматизованої інформаційної технології має такі переваги:

-економія експлуатаційних витрат;

-можливість ефективної реалізації архітектури «клієнт-сервер»;

-висока адаптивність до вимог користувачів з допомогою широкого спектра варіантів поєднання апаратних і програмних засобів тощо. буд.

Та коли концентрація системи навколо єдиного серверу який завжди кращий рішенням, бо є жорсткі обмеження кількості клієнтів, підключених до сервера. Збільшення числа клієнтів призводить до уповільнення реакції системи. З іншого боку, у сучасних умовах функціонування підприємства чи організації розробки оптимального управлінського рішення потрібно централізовано вирішувати різнопланові завдання, починаючи з традиційних бізнес додатків типу програм бухгалтерського обліку, і закінчуючи завданнями оцінки комерційного ризику з допомогою систем штучного інтелекту. Практика показує, що змішувати всього спектра таких завдань щодо одного комп'ютері неефективно, а спроби обійти зазначені обмеження з допомогою нарощування обчислювальної потужності центрального серверу спричиняють різке збільшення на неї. Тому подібне комбіноване побудова автоматизованої інформаційної технологій і організація локальної обчислювальної мережі з однією інформаційним вузлом концентрації цілком справджуються лише за реалізації на малих підприємствах.

2. У середніх організаціях (підприємствах) велике значення для управлінського ланки грають функціонування електронного документообігу і прив'язка його до конкретних бізнес процесам. Для таких організацій (підприємств, фірм) характерні розширення кола розв'язуваних функціональних завдань, що з діяльністю фірми, організація автоматизованих сховищ і архівів інформації, що дозволяють накопичувати документи у різних форматах, припускають наявність їх виходу структуризації, можливостей пошуку, захисту від несанкціонованого доступу тощо. буд. Виробляється нарощування можливостей різної форми організації збереження та використання даних: розмежування доступу, розширення коштів пошуку, ієрархія зберігання, класифікації тощо. буд.

Щоб не допустити вузьких місць у організації інформаційного технології середніх підприємств, використовується кілька серверів у різних функціональних підрозділах підприємства. Так, локальна обчислювальна мережу середніх підприємств є дворівневу обчислювальну мережу, на верхньому рівні якої організована комунікаційна середовище обмінюватись інформацією між локальними серверами, але в нижньому рівні — підключення локальних обчислювальних мереж різної топології кожного функціонального підрозділи до локального серверу задля забезпечення користувачам відбувається обмін інформацією і доступу до корпоративним ресурсів.

3. У випадку великих фундацій (підприємствах) інформаційна технологія будується з урахуванням сучасного програмно-апаратного комплексу, що включає телекомунікаційні засоби зв'язку,многомашинние комплекси, розвинену архітектуру «клієнт-сервер», застосування високошвидкісних корпоративних обчислювальних мереж. Корпоративна інформаційна технологія великого має, зазвичай, трирівневу ієрархічну структуру, організовану відповідно до структурою територіально роз'єднаних підрозділів підприємства: центральний сервер системи встановлюється у центральному офісі, локальні сервери — в підрозділах і філіях, станції клієнтів, організовані в локальні обчислювальні мережі структурного підрозділи, філії чи відділення — у персоналу компанії