Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тлустий.rtf
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
201.84 Кб
Скачать

Запровадження

 

Під управлінської інформацією розуміється сукупність даних про процесах, що протікають всередині організації та у її оточенні. Їх використання дозволяє знизити невизначеність після ухвалення рішень. Тому управлінська діяльність починається з збору, накопичення та переробки інформації, що сьогодні перетворилася на найважливіший ресурс розвитку будь-якої організації.

Без інформації неможлива спільну роботу за умов поділу праці. Володіння інформацією означає володіння реальну владу, і тому особи, причетні до неї, прагнуть її приховувати (нестача інформації, як, втім, і надлишок непотрібної, дезорієнтує будь-яку господарську діяльність).

Потреба управлінської інформації визначається змістом потребують і повторюваністю розв'язуваних завдань; розумінням їх людьми; які є в них знаннями, досвідом, освітою (чим вони вищі, тим менше співробітники потребують додаткової інформації).

Специфічною формою управлінської інформації є чутки. Вони уявляють собою спробу пояснити складну і отримувала важливу ситуацію за відсутності чи нестачі офіційних відомостей. У цьому вихідна версія, кочуючи від однієї суб'єкта до іншого, доповнюється і коригується до того часу, доки сформується варіант, загалом влаштовує більшість.

Оскільки більшість людності схильні вважати, чутки походять від джерел, гідних довіри, західні фірми їх часто застосовують поширення відомостей, котрі з тих або іншим суб'єктам причин неможливо знайти віддані офіційної публічно не розголошуються. У той самий час довірою людей чуткам користуються й учасники конфліктів, які прагнуть несумлінними прийомами схилити оточуючих зважується на власну бік.

Основний складовою частиною автоматизованої інформаційної системи є інформаційна технологія (ІТ), розвиток якої був із розвитком та функціонуванням інформаційна система коштує (ІВ).

Основна мета автоматизованої інформаційної технології — отримувати у вигляді переробки первинних даних інформацію нової якості, з урахуванням якої виробляються оптимальні управлінські рішення. Це досягається з допомогою інтеграції інформації, забезпечення її актуальності і несуперечливості, використання сучасних засобів на впровадження і функціонування якісно нових форм інформаційної підтримки діяльності апарату управління.

Інформаційна технологія справляється з істотним поліпшенням обсягів перероблюваної інформації та веде до зменшення термінів її обробки. ІТ є найважливішу складову процесу використання інформаційних ресурсів у управлінні.Автоматизированние інформаційні системи для інформаційної технології — це основна середовище, складовими елементами якої є кошти й способи для перетворення даних. Інформаційна технологія є процес, що з чітко регламентованих правил операцій над інформацією, що циркулювала у ІВ, і від багатьох чинників, які систематизуються класифікаційним ознаками (рис. 1):

По ступеня централізації технологічного процесу ІТ в системах управління ділять на централізовані, децентралізовані і комбіновані технології:

Можливості користувачеві проводити обробку даних, тоді як діалогова технологія дозволяє йому взаємодіяти з обчислювальними коштами інтерактивному режимі, оперативно одержуючи інформацію до ухвалення управлінські рішення.

Інтерфейс мережевий автоматизованої інформаційної технології надає користувачеві телекомунікаційні кошти доступу до територіально віддаленим інформаційним і обчислювальним ресурсів.

Спосіб побудови мережі залежить від вимог управлінського апарату до оперативності інформаційного обміну та управління усіма структурними підрозділами фірми. Підвищення запитів до оперативності інформацією управлінні економічним об'єктом створило мережевих технологій, що розвиваються відповідно до вимогами сучасних умов функціонування організації. Це спричиняє у себе організацію як локальних обчислювальних систем, але багаторівневих (ієрархічних) і розподілених інформаційних технологій у І З організаційного управління. Усі вони орієнтовані технологічне взаємодія, яке організується рахунок коштів передачі, обробки, накопичення, збереження і захисту.

1. Інформаційні системи і технології. Їх класифікація в організаційному управлінні

Інформаційна систему управління сукупність інформації, економіко-математичних методів і моделей, технічних, програмних, інших технологічних засобів і фахівців, призначена в обробці інформації та прийняття управлінські рішення.

Інформаційна систему управління має вирішувати поточні завдання стратегічного і тактичного планування, бухгалтерського обліку, і оперативно керувати фірмою. Багато облікові завдання (бухгалтерського і матеріального обліку, податкового планування, контролю та т. буд.) вирішуються без додаткових витрат шляхом вторинної обробки даних оперативно керувати. Облік є необхідною додатковим засобом контролю. Використовуючи оперативну інформацію, одержаний прибуток у ході функціонування автоматизованої інформаційної системи, керівник може спланувати і збалансувати ресурси фірми (матеріальні, фінансові та кадрові), прорахувати і оцінити результати управлінські рішення, налагодити оперативне управління собівартістю продукції (товарів, послуг), ходом виконання плану, використанням ресурсів немає і т. буд. Інформаційні системи управління дозволяють:

-підвищувати ступінь обгрунтованості прийнятих рішень з допомогою оперативного збору, передачі й обробки інформації;

-забезпечувати своєчасність прийняття рішень щодо управлінню організацією за умов ринкової економіки;

-домагатися зростання ефективності управління з допомогою своєчасного уявлення необхідної інформації керівників усіх рівнів управління з одного інформаційного фонду;

-погоджувати рішення, прийняті різних рівнях управління в різних структурних підрозділах;

-з допомогою інформованості управлінського персоналу про поточний стан економічного об'єкта забезпечувати зростання продуктивність праці, скорочення невиробничих втрат перезимувало і т. буд.

Класифікація інформаційних системам управління залежить від видів процесів управління, управління, сфери функціонування економічного об'єкту і осередку, ступеня автоматизації управління.

Основними класифікаційними ознаками автоматизованих інформаційних систем є:

-рівень у системі управління;

-область функціонування економічного об'єкта;

-види процесів управління;

-ступінь автоматизації інформаційних процесів.

Відповідно до ознакою класифікації за рівнем управління автоматизовані інформаційні системи діляться на федеральні, територіальні (регіональні) і муніципальні ІВ, що є інформаційними системами високого рівня ієрархії під управлінням.

І З федерального значення вирішують завдання інформаційного обслуговування апарату адміністративного управління і функціонують у всіх регіонах країни.

Територіальні (регіональні) ІВ призначені на вирішення інформаційних завдань управління адміністративно-територіальними об'єктами, розташованими у конкретній території.

Муніципальні ІВ функціонують органів місцевого самоврядування для інформаційного обслуговування фахівців і забезпечення обробки економічних, соціальних і місцевих господарських прогнозів, до місцевих бюджетів, контролю та регулювання діяльності всіх його ланок соціально-економічних областей міста, адміністративного району й т. буд.