Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
36 питання.docx
Скачиваний:
68
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
43.45 Кб
Скачать

Висновки і пропозиції

Отже, ефективне використання оборотних активів відіграє велике значення в організації налагодженої роботи підприємства, адже в структурі активів вони займають значну частину.

В процесі дослідження було визначено економічну сутність, значення, завдання та джерела інформації аналізу оборотних активів. Також наведено методику проведення аналізу оборотних активів, а саме розглянуто показники, які використовують при здійсненні аналізу оборотних активів.

Опрацювавши статті, підручники, нормативні документи, та інші джерела можна стверджувати що оборотні активи - це грошові кошти та їх еквіваленти, а також інші активи, авансовані у виробничі фонди та фонди обігу, призначені для реалізації чи споживання протягом операційного циклу чи 12-ти місяців з дати балансу, які повністю переносять свою вартість на вартість виготовленої продукції та забезпечують безперервність процесу виробництва та реалізації продукції.

Дослідивши техніко-економічну характеристику досліджуваного підприємства можна сказати, що ТДВ "Трембіта" успішно функціонує і розвивається на ринку, виконує свої завдання і впевнено дивиться в майбутнє. Збільшення прибутку у 2012 р. дає йому можливість розширити обсяги своєї діяльності та збільшити частку на ринку.

Проаналізувавши склад, структуру і динаміку оборотних активів ТДВ "Трембіта" за 2011-2012 рр. можна сказати, що підприємство забезпечене оборотними активами, але не в повному обсязі, про що свідчить їхня питома вага в загальній структурі активів.

Розрахувавши показники оборотності оборотних активів, а саме: коефіцієнт оборотності оборотних активів, виробничих запасів, незавершеного виробництва, готової продукції, дебіторської заборгованості а також тривалість одного обороту оборотних активів, виробничих запасів, незавершеного виробництва, готової продукції і період погашення дебіторської заборгованості можна сказати, що підприємство ефективно використовує наявні оборотні активи, однак не повністю використовує свої потужності.

Отже на даному підприємстві існують незначні проблеми, які повязані з такими ризиками:

-з нестачею оборотних коштів і можливою загрозою зриву виробничих планів із-за нестачі сировини і матеріалів або відсутності можливості задовольнити запити споживачів продукції;

-обумовленими надлишком оборотних коштів, тобто "заморожуванням" грошових коштів у запасах готової продукції і дебіторській заборгованості терміном погашення від 12 до 18 місяців;

-затримки у забезпеченні сировиною і матеріалами і, як наслідок, збільшення виробничого циклу і зростання затрат;

-зростають витрати на зберігання надлишків запасів;

-запаси можуть зіпсуватися фізично або морально застаріти;

-інфляція може значно зменшити реальну вартість дебіторської заборгованості і грошових коштів.

Тому основними шляхами вирішення цих проблем (ризиків) і прискорення оборотності оборотних активів є:

-скорочення тривалості операційного циклу за рахунок підвищення продуктивності праці, використання новітніх технологій, повнішого і ефективнішого використання трудових і матеріальних ресурсів

-поліпшення організації матеріально-технічного постачання з метою безперебійного забезпечення операційної діяльності необхідними матеріальними ресурсами і скорочення часу перебування капіталу в запасах;

-прискорення процесу відвантаження продукції, реалізації товарів і оформлення розрахункових документів;

-скорочення часу перебування коштів у дебіторській заборгованості;

-підвищення рівня маркетингових досліджень, спрямованих на прискорення просування готової продукції (товарів, робіт, послуг).

-розробку і впровадження в практику роботи окремих служб підприємства сучасних методик керування оборотними коштами;

-контроль за поточним станом найважливіших складників оборотних активів у процесі виробничої й комерційної діяльності підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]