Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
36 питання.docx
Скачиваний:
68
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
43.45 Кб
Скачать

Розділ 2. Аналіз оборотних активів тдв "Трембіта " за 2011-2012 рр.

2.1 Техніко-економічна характеристика досліджуваного підприємства

Товариство з додатковою відповідальністю "Трембіта" створене з метою задоволення потреб в його послугах, (роботах, товарах) та реалізації на основі отриманого прибутку інтересів учасників товариства, а також економічних та соціальних інтересів учасників товариства та трудового колективу. Цілі діяльності товариства за вибором учасників можуть бути іншими. Товариство створене на невизначений термін.

ТДВ "Трембіта" створене відповідно до Установчого договору між Фондом державного майна України та організацією орендарів Чернівецького виробничого швейного обєднання "Трембіта" від 17.06.1993 р. і вперше зареєстровано виконавчим комітетом Чернівецької міської Ради народних депутатів за № 358/12 30.06.1993р.

Товариство знаходиться за адресою: Україна, м. Чернівці, вул. Комарова, буд.3, ідентифікаційний код 00310166.

Згідно з Статутом ТДВ "Трембіта" (Дод. А) предметом діяльності Товариства є:

-моделювання одягу, виробництво готового одягу та інших товарів народного споживання;

-надання послуг по виготовленню одягу юридичним та фізичним особам як з власної так і з давальницької сировини українським та іноземним партнером;

-оптова торгівля одягом та іншими товарами народного споживання;

-торгівельна-закупівельна діяльність, посередницькі послуги в галузі торгівлі, створення мережі підприємств гуртової та роздрібної торгівлі, фірмових магазинів, закладів громадського споживання;

-рекламна діяльність, розробка фірмового стилю, оформлення фірмових бланків та інше;

-маркетингові послуги та консультації;

-зовнішньоекономічна діяльність;

-надання торгівельно-посередницьких експортно-імпортних послуг.

Відповідно до мети, визначеної Статутом, Товариство здійснює інші види діяльності згідно класифікації видів економічної діяльності, не заборонені чинним законодавством України.

Окремі види діяльності здійснюються за умови наявності документу, що надає відповідний дозвіл (ліцензія, патенти, свідоцтво, тощо) на здійснення цього виду діяльності відповідно до чинного законодавства України.

Товариство для досягнення мети своєї статутної діяльності має право від свого імені укладати угоди, набувати майнових та особистих немайнових прав, нести обовязки, бути позивачем та відповідачем в суді, господарському суді, займатись комерційною, некомерційною та благодійною діяльністю в Україні та за її межами, встановлювати ціни та тарифи на свої товари та послуги.

Майно товариства складають виробничі і невиробничі фонди, основані засоби та оборотні кошти, а також інші цінності, вартість яких відображається в балансі Товариства відповідно до законів України, установчих документів Товариства та укладених угод належить йому на праві власності або користування.

Статутний капітал товариства становить 3597265,45 грн. (три мільйони пятсот девяносто сім тисяч двісті шістдесят пять гривень 45 коп.). Також, створено резервний фонд у розмірі 25 % статутного капіталу. Резервний фонд створюється за рахунок щорічних відрахувань 5 % від чистого прибутку товариства.

Товариство є власником:

-майна та грошових коштів, переданих йому Учасниками у власність, як вклад до статутного (складеного) капіталу;

-продукції, виробленої Товариством внаслідок господарської діяльності;

-одержаних доходів, а також іншого майна набутого з підстав незаборонених законом.

Ризик випадкової загибелі або пошкодження майна, що є власністю Товариства або передане йому в користування, несе Товариство, якщо інше не передбачено законом.

Джерелами формування майна є:

-грошові та матеріальні внески Учасників;

-доходи одержані від реалізації продукції, а також від інших видів господарської діяльності;

-кредити банків та інших кредиторів;

-капітальні вкладення і дотації з бюджетів;

-придбання майна іншого підприємства, організації;

-безоплатні або благодійні внески, пожертвування організацій, підприємств, громадян;

-інші джерела не заборонені законодавством України.

Товариство здійснює господарську діяльність від свого імені в інтересах Учасників на засадах повного госпрозрахунку.

Товариству можуть належати: будівлі, споруди, машини, устаткування, транспортні засоби, цінні папери, інформація, наукові, конструкторські, технологічні розробки, інше майно та права на майно у тому числі права на інтелектуальну власність.

Вкладами Учасників до статутного (складеного) капіталу можуть бути гроші, цінні папери, інші речі або майнові чи інші відчужувані права, що мають грошову оцінку, якщо інше не встановлене законом.

Таблиця 2.1

Основні техніко-економічні показники ТДВ "Трембіта" за 2011-2012 рр.

ПоказникПеріодВідхилення (+ - ) 2011201212345 1Дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), тис. грн. 4760135775-118262Випуск товарної продукції, тис. грн. 15662105+5393Собівартість реалізованої продукції, тис. грн. 3462428979-56454Валовий прибуток, тис. грн. 129076770-61375Чистий прибуток, тис. грн. 3625733-28926Фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування, тис. грн. 40891339-27507Чиста рентабельність, %7,62,1-5,58Валова рентабельність27,218,9-8,3

Наведені дані у табл. 2.1 свідчать про те, що підприємство в 2012 р. отримало в порівнянні з 2011р. дохід менший на 11826 грн, хоча випуск продукції ми можемо побачити що збільшився на 539 тис. грн., собівартість реалізованої продукції зменшилась на 5675 тис. грн., а тому й бачимо зменшення фінансових результатів від звичайної діяльності до оподаткування на 2750 тис. грн., валового прибутку на 6137 тис. грн. та чистого прибутку на 2892 тис. грн.

Щодо показника чистої рентабельності, то він показує суму прибутку від кожної гривні продажу, що залишається після вирахування з отриманого доходу всіх витрат.

У 2012 році валова рентабельність підприємства зменшилась на 8,3%, що означає зменшення валового прибутку на 1 грн.

Чиста рентабельність зменшилась на 5,5%, тобто, чистий прибуток від кожної гривні продажу після вирахування всіх витрат у 2011 році становив 0,08 коп., а у 2012 році зменшився на 0,06 коп., що є досить негативним явищем. Термін окупності зріс на 35 днів, що у 3,7 разів вище, ніж у 2011 році, тобто спостерігається значне погіршення діяльності.

Отже, на підприємстві спостерігається тенденція до зниження чистого прибутку, що могло стати наслідком скорочення виробництва. Проте остаточні висновки вимагають детальнішого аналізу фінансових результатів на ТДВ "Трембіта".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]