Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
36 питання.docx
Скачиваний:
68
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
43.45 Кб
Скачать

1.2 Методика проведення аналізу оборотних активів підприємства

Фінансовий стан підприємства знаходиться в безпосередній залежності від того, наскільки швидко засоби, вкладені в активи, перетворюються в реальні гроші. Оборотні активи, будучи призначеними для реалізації або споживання, можуть неодноразово змінювати свою форму (матеріально-речовинну на грошову, і навпаки) протягом одного операційного циклу підприємства.

Під оборотністю коштів розуміють тривалість проходження ними окремих стадій операційного циклу. Оборотність оборотних активів обчислюється:

-тривалістю одного обороту в днях (оборотність оборотних активів у днях);

-кількістю оборотів за звітний період (коефіцієнт оборотності, швидкість обороту) [14, 318-321; 12, 167-170].

Коефіцієнт оборотності оборотних активів (Коб) характеризує розмір чистої виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) в розрахунку на одну гривню оборотного капіталу:

Коб = ВР /ОА; (1.1)

де ВР - чиста виручка від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг);

ОА - середня вартість оборотних активів, визначається за формулою середньої арифметичної або хронологічної.

Зростання коефіцієнта оборотності свідчить про більш ефективне використання оборотного капіталу [17, 485].

Коефіцієнт оборотності одночасно показує число оборотів оборотного капіталу за аналізований період і може бути розрахований розподілом кількості днів аналізованого періоду (Д) на тривалість одного обороту в днях (Об):

Коб = Д /Об; (1.2)

Оборотність оборотного капіталу в днях являє собою відношення середнього залишку оборотних активів і одноденної виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) (ВРодн):

Об = ОА /ВРодн; (1.3)

Враховуючи, що ВРодн = ВР / Д, отримаємо:

Об = ОА × Д / ВР; (1.4)

У формулу (1.2) підставимо вираження оборотності з формули (1.4), отримаємо:

Ко6 = ВР /ОА; (1.5)

Чим менша тривалість обороту оборотних активів, тим вище швидкість їх обороту.

Для отримання більш ґрунтовних висновків необхідно проаналізувати оборотність окремих статей оборотних активів.

Оборотність виробничих запасів у днях (Обвз) розраховується за формулою:

Обвз = ВЗ х Д / Срп, (1.6)

де ВЗ - середня вартість виробничих запасів, тис. гри.;

Срп - собівартість реалізованої продукції, тис. гри.

Чим вище цей коефіцієнт, тим швидше обертаються виробничі запаси. Зменшення коефіцієнта, розрахованого на кінець звітного періоду порівняно з коефіцієнтом, розрахованим на початок звітного періоду, свідчить про уповільнення оборотності запасів, тобто зниженні ефективності їх використання. Про цей факт може також свідчити нижче значення даного коефіцієнта порівняно з середньогалузевими показниками [14, 324].

Аналогічно розрахуємо оборотність незавершеного виробництва (Обнв):

Обнв = НВ х Д / Срп; (1.7)

де

НВ - середня вартість виробничих запасів, тис. гри.

Оборотність готової продукції визначається через чисту реалізацію:

Обгп = ГП х Д / ВР; (1.8)

де ГП - середня вартість виробничих запасів, тис. гри.

Розрахуємо коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості (коефіцієнт оборотності по розрахунках). У процесі операційної діяльності підприємство надає товарний кредит для споживачів своєї продукції. Тобто існує розрив у часі між продажем товару і надходженням оплати за нього, внаслідок чого виникає дебіторська заборгованість [12, 185-188].

Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості (Кобдз) показує, скільки разів за період обернулися кошти, вкладені в розрахунки. Він обчислюється як відношення виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) до середнього розміру дебіторської заборгованості:

Кобдз = ВР / ДЗ; (1.9)

де ДЗ - сумарна по усім складовим дебіторська заборгованість, тис. грн.

Час погашення дебіторської заборгованості (оборотність дебіторської заборгованості (Обдз):

Обдз = ДЗ × Д / ВР. (1.10)

У результаті уповільнення або прискорення обороту капіталу залучається (вивільняється) певна сума оборотних активів підприємства. Економічний ефект у результаті прискорення оборотності капіталу виражається у відносному вивільненні коштів із обороту, а також у збільшенні суми виручки і суми прибутку. Для визначення цієї величини необхідно зміну оборотності оборотних активів (у днях) помножити на одноденну фактичну величину виручки від реалізації товарів, продукції, послуг:

±АОА = ВРодн (Об1 - Об0); (1.11)

де ± АОА - обсяг залучених (+) або вивільнених (-) оборотних активів підприємства, тис. гри.;

Об1, Об0 - оборотність активів у звітному і базовому періодах, дні.

Від оборотності оборотних активів підприємств залежать найважливіші показники їхньої операційної діяльності. Враховуючи залежність (1.5), щоб установити вплив коефіцієнта оборотності на зміну суми виручки від реалізації можна використовувати таку модель:

ВР = Коб × ОА. (1.12)

Отже, в даному підрозділі розглянуто методику проведення аналізу оборотних активів підприємства. Наведено формули, які потрібно використовувати при здійсненні аналізу оборотних активів. До найбільш використовуваних показників належать: коефіцієнт оборотності активів, виробничих запасів, незавершеного виробництва, готової продукції, дебіторської заборгованості, а також тривалість оборотності активів, виробничих запасів, незавершеного виробництва, готової продукції, дебіторської заборгованості.

оборотний актив структура динаміка

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]