Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
36 питання.docx
Скачиваний:
68
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
43.45 Кб
Скачать

Розділ 3. Проблеми і шляхи підвищення оборотності оборотних активів тдв "Трембіта"

3.1 Проблеми оборотності оборотних активів тдв "Трембіта"

Сьогодні для багатьох українських підприємств типовим наслідком економічної кризи стала нестача оборотних коштів. Відомо, що існує пряма залежність між результатами діяльності підприємств і системою управління формування і використання його оборотних коштів, оскільки саме їх оптимальність забезпечує підприємству достатній рівень платоспроможності. Тож для забезпечення ефективності функціонування підприємства варто постійно вдосконалювати управління його оборотними активами, здійснювати безперервний процес виробництва та реалізації продукції при мінімальному їх рівні.

В процесі аналізу складу, структури, динаміки оборотних активів, а також показників їх оборотності було виявлено ряд позитивних і негативних тенденцій.

Протягом 2011-2012 рр. у складі оборотних активів найбільшу питому вагу займає готова продукція. Протягом 2012 р. її залишки збільшились на 539 тис. грн., що є позитивним, з одного боку, і свідчить про збільшення обсягів виробництва, розширення діяльності, проте, а з іншого боку є негативним, оскільки збільшення залишків готової продукції на складах підприємства призводить також до тривалого заморожування оборотного капіталу, браку готівки, потреби в кредитах і сплати процентів за ними, до зростання кредиторської заборгованості постачальникам, бюджету, працівникам підприємства з оплати праці і т.д. Сьогодні - це одна з основних причин спаду виробництва, зниження його ефективності, низької платоспроможності підприємств і банкрутства.

Виробничі запаси також займають велику частку в структурі оборотних активів. Протягом 2011-2012 рр. їхня вартість зменшилась на 82 тис. грн., що може призвести в майбутньому як до позитивних так і до негативних наслідків. Зменшення частки запасів може свідчити про ефективне розпорядженнями запасами, прискорення їх оборотності. Зменшується псування сировини і матеріалів, зменшуються складські витрати, що позитивно впливає на кінцеві результати діяльності підприємства. Однак нестача запасів (сировини, матеріалів палива) може призвести до перебоїв у процесі виробництва, до недовантаження виробничої потужності, падіння обсягів випуску продукції, зростання собівартості, до збитків, що також негативно позначається на фінансовому стані. Тому підприємство має прагнути до того, щоб забезпечувати виробництво вчасно й у повному обсязі всіма необхідними ресурсами і щоб вони не залежувались на складах.

Значну частку в оборотних активах на багатьох підприємствах становить незавершене виробництво. Збільшення залишків незавершеного виробництва може свідчити, з одного боку, про розширення виробництва, а з другого - про уповільнення оборотності капіталу на цій стадії.

Великий вплив на оборотність капіталу, вкладеного в оборотні активи, а отже і на фінансовий стан підприємства, справляє збільшення або зменшення дебіторської заборгованості. Її величина залежить від обсягу продажів від обсягу продажів, умов розрахунку з покупцями (передоплати, наступної оплати), періоду відстрочки платежу, платіжної дисципліни покупців, організації контролю за станом дебіторської роботи і презентаційної роботи на підприємстві тощо.

Різке збільшення дебіторської заборгованості і її частки в оборотних активах може свідчити про необачну кредитну політику підприємства стосовно покупців або про збільшення обсягу продажів, або про неплатоспроможність і банкрутство частини покупців. Скорочення дебіторської заборгованості оцінюється позитивно, якщо це відбувається за рахунок скорочення періоду її погашення. Якщо ж дебіторська заборгованість зменшується у звязку зі зменшенням відвантаження продукції, то це свідчить про зниження ділової активності підприємства.

Отже, зростання дебіторської заборгованості не завжди оцінюється негативно, а зниження - позитивно. Необхідно розрізняти нормальну і прострочену заборгованості. Наявність другої створює фінансові утруднення, тому що підприємство буде відчувати нестачу фінансових ресурсів для придбання виробничих запасів, виплати заробітної плати і т. ін. Крім того, заморожування коштів у дебіторській заборгованості призводить до уповільнення оборотності капіталу. Прострочена дебіторська заборгованість означає також зростання ризику непогашення боргів і зменшення прибутку. Тому кожне підприємство зацікавлене у скороченні термінів погашення належних йому платежів.

На даному підприємстві дебіторська заборгованість зменшилась, що є позитивним, однак підприємству варто переглянути політику розрахунків з дебіторами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]